Деведесет дана радници штрајкују, надлежни ћуте

Деведесет дана трају протести радника Центра за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида. Кажу да траже основна људска и радничка права која су им годинама ускраћена. 

Република Српска 10.05.2022 | 19:38
Деведесет дана радници штрајкују, надлежни ћуте

Лоши услови рада, неуплаћени доприноси и закашњеле плате поново су извели раднике бањалучког Центра за рехабилитацију на улицу. Овај пут дошли су пред зграду Владе не би ли их видјели надлежни из Министарства рада и борачко инвалидске заштите.

Иако три мјесеца траже своја права, већина захтјева им још увијек није испуњена. Тврде да им доприноси нису уплаћивани од 7 до 9 година. 

 „У тешкој смо ситуацији животна егзистенција нам је угрожена 3 мјесеца не примити плату и сутра да кренемо радити два мјесеца требамо радити да би добили плату а рачуни нам долазе на наплату кредити и требамо да живимо и да се хранимо то никога није брига господа има шта их брига на нашој грбачи раде и пљачкају овај народ, дижу цијене свега нико не одговара могу радити шта хоће”, каже Мирослав Гњатовић, радник и предсједник штрајкачког одбора Центра за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида.

Један од захтјева радника, између осталог, је била и смјена вд директора Центра, Жељка Убипарипа. Он је поднио оставку 21. априла ове године, што је Влада Српске прихватила и задужила Министарство рада и борачко инвалидске заштите да заједно са  Надзорним одбором именује новог ВД директора.То се још увијек није десило, тврде радници, јер Жељко Убипарип и даље долази на посао као да се ништа није десило. 

“Господо ја не знам у чему је проблем, не могу да прихватим да немате кадрове који могу доћи горе да направе реда и да кренемо са радом, и да више не бламирамо ни нас ни вас, а ово је ваша срамота господо, зар се овако српска гради. Ово је срамота за друштво, не само за министаство него за комплетну Владу”, каже Радомир Ђуричић, радник Центра за рехабилитацију и запошљавање инвалида.

Дуг за плате не постоји јер је сав дуг према њима исплаћен за нето плате, а истина је да доприноси нису уплаћени 6 година али је Влада обећала да ће то сукцесивно рјешавати, тврди бивши директор Центра за рехабилитацију Жељко Убипарип. Истиче да је он спреман да се одмах повуче са мјеста директора, али се чека одлука ресорног Министарства.

“Ево 15 дана инсистирам да се пронађе нови човјек јер мени не треба ово а ово је само техничка ствар и немам никакве ингеренције него да не би пропали уговори набавке то је уски дио посла јер да нисмо радили ових 15 дана фирма би пропала и изгубили би велики уговор са Мупом. Не знам што је дозвољено да штрајкују три мјесеца има арбитража то је требало тако и видјети шта се може урадити и прекидамо и наставља се радити и даље гањајте уз рад своје захтјеве некакве а ово је дивљаштво ово није штрајк него дивљаштво”, каже Жељко Убипарип, бивши вд директор Центра за рехабилитацију и запошљавање инвалида.

Радници Центра за рехабилитацију штрајкују од 10.фебруара ове године. Поручују да, уколико не добију конкретне одговоре од надлежних, долазиће сваки дан испред зграду Владе, а спремни су и на радикалније потезе па чак и на штрајк глађу. Из ресорног министарства о овом питању нису се још оглашавали.

(БН/Б.Винчић)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Петар

10.05.2022 18:57

Тако је у држави у којој се за све пита један човјек, који је још и болестан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

10.05.2022 19:12

Директор, бивши рече ,,није то штрајк, то је дивљаштво"... Еее мој директоре, мој буздовану... срамота да те буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

10.05.2022 19:25

Невидим ниједан разлог, зашто би оне који су на власти требало да занима ова проблематика, њима је добро, и занимају их једино и исклљућиво њихови лићни интереси, а радници и њихова права!? Што се њих тиће, могу да штрајкују до бесвјести!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

10.05.2022 22:45

Влада је требала да ангазује те људе да раде за њу и да зарадјују себи комад круха,а тог директора отјерати да цува овце у некој вукојебини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа чудно

11.05.2022 08:21

Одавно је познато да нашу власт грађани не занимају, нити их занима од чега живе ни како живе они су се устоличили њима је добро. Док народ не почне масовно излазити на улице и правити нереде да оствари нека права власт се неће мјењати, нити се они више могу отјерати демократским путем толико су пустили корјење. Хајде нек неко од њих 6 мјесеци не прими плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

12.05.2022 14:12

Ћуте, а и народ наш показује своју велику љубав према ближњем свом по чему смо познати у свијету, гледај своја посла

ОДГОВОРИТЕ