Devedeset dana radnici štrajkuju, nadležni ćute

Devedeset dana traju protesti radnika Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida. Kažu da traže osnovna ljudska i radnička prava koja su im godinama uskraćena. 

Republika Srpska 10.05.2022 | 19:38
Devedeset dana radnici štrajkuju, nadležni ćute

Loši uslovi rada, neuplaćeni doprinosi i zakašnjele plate ponovo su izveli radnike banjalučkog Centra za rehabilitaciju na ulicu. Ovaj put došli su pred zgradu Vlade ne bi li ih vidjeli nadležni iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite.

Iako tri mjeseca traže svoja prava, većina zahtjeva im još uvijek nije ispunjena. Tvrde da im doprinosi nisu uplaćivani od 7 do 9 godina. 

 „U teškoj smo situaciji životna egzistencija nam je ugrožena 3 mjeseca ne primiti platu i sutra da krenemo raditi dva mjeseca trebamo raditi da bi dobili platu a računi nam dolaze na naplatu krediti i trebamo da živimo i da se hranimo to nikoga nije briga gospoda ima šta ih briga na našoj grbači rade i pljačkaju ovaj narod, dižu cijene svega niko ne odgovara mogu raditi šta hoće”, kaže Miroslav Gnjatović, radnik i predsjednik štrajkačkog odbora Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

Jedan od zahtjeva radnika, između ostalog, je bila i smjena vd direktora Centra, Željka Ubiparipa. On je podnio ostavku 21. aprila ove godine, što je Vlada Srpske prihvatila i zadužila Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite da zajedno sa  Nadzornim odborom imenuje novog VD direktora.To se još uvijek nije desilo, tvrde radnici, jer Željko Ubiparip i dalje dolazi na posao kao da se ništa nije desilo. 

“Gospodo ja ne znam u čemu je problem, ne mogu da prihvatim da nemate kadrove koji mogu doći gore da naprave reda i da krenemo sa radom, i da više ne blamiramo ni nas ni vas, a ovo je vaša sramota gospodo, zar se ovako srpska gradi. Ovo je sramota za društvo, ne samo za ministastvo nego za kompletnu Vladu”, kaže Radomir Đuričić, radnik Centra za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

Dug za plate ne postoji jer je sav dug prema njima isplaćen za neto plate, a istina je da doprinosi nisu uplaćeni 6 godina ali je Vlada obećala da će to sukcesivno rješavati, tvrdi bivši direktor Centra za rehabilitaciju Željko Ubiparip. Ističe da je on spreman da se odmah povuče sa mjesta direktora, ali se čeka odluka resornog Ministarstva.

“Evo 15 dana insistiram da se pronađe novi čovjek jer meni ne treba ovo a ovo je samo tehnička stvar i nemam nikakve ingerencije nego da ne bi propali ugovori nabavke to je uski dio posla jer da nismo radili ovih 15 dana firma bi propala i izgubili bi veliki ugovor sa Mupom. Ne znam što je dozvoljeno da štrajkuju tri mjeseca ima arbitraža to je trebalo tako i vidjeti šta se može uraditi i prekidamo i nastavlja se raditi i dalje ganjajte uz rad svoje zahtjeve nekakve a ovo je divljaštvo ovo nije štrajk nego divljaštvo”, kaže Željko Ubiparip, bivši vd direktor Centra za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

Radnici Centra za rehabilitaciju štrajkuju od 10.februara ove godine. Poručuju da, ukoliko ne dobiju konkretne odgovore od nadležnih, dolaziće svaki dan ispred zgradu Vlade, a spremni su i na radikalnije poteze pa čak i na štrajk glađu. Iz resornog ministarstva o ovom pitanju nisu se još oglašavali.

(BN/B.Vinčić)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Petar

10.05.2022 18:57

Tako je u državi u kojoj se za sve pita jedan čovjek, koji je još i bolestan.

ODGOVORITE
Name

Zare

10.05.2022 19:12

Direktor, bivši reče ,,nije to štrajk, to je divljaštvo"... Eee moj direktore, moj buzdovanu... sramota da te bude.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

10.05.2022 19:25

Nevidim nijedan razlog, zašto bi one koji su na vlasti trebalo da zanima ova problematika, njima je dobro, i zanimaju ih jedino i isklljućivo njihovi lićni interesi, a radnici i njihova prava!? Što se njih tiće, mogu da štrajkuju do besvjesti!!

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

10.05.2022 22:45

Vlada je trebala da angazuje te ljude da rade za nju i da zaradjuju sebi komad kruha,a tog direktora otjerati da cuva ovce u nekoj vukojebini

ODGOVORITE
Name

Ništa čudno

11.05.2022 08:21

Odavno je poznato da našu vlast građani ne zanimaju, niti ih zanima od čega žive ni kako žive oni su se ustoličili njima je dobro. Dok narod ne počne masovno izlaziti na ulice i praviti nerede da ostvari neka prava vlast se neće mjenjati, niti se oni više mogu otjerati demokratskim putem toliko su pustili korjenje. Hajde nek neko od njih 6 mjeseci ne primi platu

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

12.05.2022 14:12

Ćute, a i narod naš pokazuje svoju veliku ljubav prema bližnjem svom po čemu smo poznati u svijetu, gledaj svoja posla

ODGOVORITE