Градска топлана пред блокадом због дуговања

Рачуни Градске топлане у Бијељини биће блокирани ако се до краја седмице не измире дуговања према добављачу угља, рекао је директор овог јавног предузећа окупљеним радницима и руководству града. Тражи се хитно рјешавање овог проблема на ванредној сједници Скупштине града која је заказана за петак, 13. маја.  

Република Српска 10.05.2022 | 19:22
Градска топлана пред блокадом због дуговања

У Градској топлани ситуација је ургентна. На основу судске одлуке, то јавно предузеће мора до 15. маја да измири акумулирани дуг од 609.000 КМ према добављачу угља.

- Уколико не платимо, Градска топлана сљедеће седмице може да буде блокирана и тад са камата укупан дуг биће 800.000 КМ, с обзиром да се добављач само условно одрекао камата, рекао је Раде Хаџи-Стевић, директор Градске топлане у Бијељини.  

Радници топлане очи у очи са градоначелником и руководством Скупштине града. Траже хитно реаговање. Градоначелник каже – иницијатива постоји, али скуштинска већина два пута је скидала са дневног реда тај проблем. Предсједник Скупштине града нуди ново обећање.

- Ником није намјера да гаси Градску топлану, да било ко остане без посла и то се неће десити. Стојим овдје, гледам вас у очи и то вам кажем. Ванредна сједница је заказана за петак у десет часова гдје ће тачка дневног реда бити између осталих и градска топлана, рекао је предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић приликом обраћања радницима топлане.   

- Волио бих овдје пред запосленима да чујемо ако је сазвана сједница у петак, на чему смо вам захвални, хоће ли бити приједлог подржан да се плати добављачу тих 620.000 КМ или ћемо са неизвјешношћу плаћати 750, 800.000 са свим затезним каматама и ово предузеће гурнути у стечај. Мени као градоначелнику није у интересу да неко гурне ово предузеће у стечај, желим да поштујем радничка права, навео је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

На прошлој сједници скупштинска већина је условљавала обезбјеђење новчане помоћи топлани, рјешењем питања и осталих јавних предузећа. Градоначелник каже да Градска управа не бјежи ни од једног разговора о свим јавним предузећима, али сад је приоритет топлана.  

- Петак ће бити дан “Д” када ће се видјети да ли ће превладати разум или политика, поручио је градоначелник и позвао раднике да дођу на сједницу Скупштине града.

- Ми ћемо то видјети у петак и зато смо и позвали све запослене на присуство сједници Скупштине града, да бисмо испратили сва та дешавања, рекао је Петровић.

Овим неће бити ријешени сви проблеми, јер приходи Градске топлане су ниски, а постројење и мрежа су у веома лошем стању, указали су радници. Треба обезбиједити још 250.000 КМ за ремонт.

- Ево сад требамо да идемо у ремонт, не знамо хоћемо ли кренути уопште. Па вас питам докле и кад, ако не  добијемо новац на вријеме, ова постројења неће радити уопште, рекао је Саша Станишић, предсједник Синдикалне организације Градске топлане.

Стево Микић, пословођа у Градској топлани навео је да Градска управа и Скупштина морају бити свјесни да ће се ријешити једна ватра, али се улази у другу.

- Радници неће имати плату, то је још већи проблем. Према томе, ту сте, одлучите, а политику забаците за леђа, рекао је Микић.

Градоначелник је најавио да ће у припреми ребаланса буџета ићи са приједлогом додатних средстава за Градску топлану како би се уклониле додатне мањкавости у функционисању топлане.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

МК

10.05.2022 18:04

Нек поцркају сви који су гласали за скупштинску већину.Немају се право жалити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2022 18:46

Управо тако. Када су мицини папци поцели одлуцивати о Бјељини.

Name

Угљеник

10.05.2022 19:16

Покушати доксологијом,даје резултате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памет

11.05.2022 07:17

Па размислите мало, топлота пропада у Угљевику. Доведите топловод до Бијељине, имацете јефтинији енергентби мање загадјење ваздуха

ОДГОВОРИТЕ