Gradska toplana pred blokadom zbog dugovanja

Računi Gradske toplane u Bijeljini biće blokirani ako se do kraja sedmice ne izmire dugovanja prema dobavljaču uglja, rekao je direktor ovog javnog preduzeća okupljenim radnicima i rukovodstvu grada. Traži se hitno rješavanje ovog problema na vanrednoj sjednici Skupštine grada koja je zakazana za petak, 13. maja.  

Republika Srpska 10.05.2022 | 19:22
Gradska toplana pred blokadom zbog dugovanja

U Gradskoj toplani situacija je urgentna. Na osnovu sudske odluke, to javno preduzeće mora do 15. maja da izmiri akumulirani dug od 609.000 KM prema dobavljaču uglja.

- Ukoliko ne platimo, Gradska toplana sljedeće sedmice može da bude blokirana i tad sa kamata ukupan dug biće 800.000 KM, s obzirom da se dobavljač samo uslovno odrekao kamata, rekao je Rade Hadži-Stević, direktor Gradske toplane u Bijeljini.  

Radnici toplane oči u oči sa gradonačelnikom i rukovodstvom Skupštine grada. Traže hitno reagovanje. Gradonačelnik kaže – inicijativa postoji, ali skuštinska većina dva puta je skidala sa dnevnog reda taj problem. Predsjednik Skupštine grada nudi novo obećanje.

- Nikom nije namjera da gasi Gradsku toplanu, da bilo ko ostane bez posla i to se neće desiti. Stojim ovdje, gledam vas u oči i to vam kažem. Vanredna sjednica je zakazana za petak u deset časova gdje će tačka dnevnog reda biti između ostalih i gradska toplana, rekao je predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević prilikom obraćanja radnicima toplane.   

- Volio bih ovdje pred zaposlenima da čujemo ako je sazvana sjednica u petak, na čemu smo vam zahvalni, hoće li biti prijedlog podržan da se plati dobavljaču tih 620.000 KM ili ćemo sa neizvješnošću plaćati 750, 800.000 sa svim zateznim kamatama i ovo preduzeće gurnuti u stečaj. Meni kao gradonačelniku nije u interesu da neko gurne ovo preduzeće u stečaj, želim da poštujem radnička prava, naveo je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Na prošloj sjednici skupštinska većina je uslovljavala obezbjeđenje novčane pomoći toplani, rješenjem pitanja i ostalih javnih preduzeća. Gradonačelnik kaže da Gradska uprava ne bježi ni od jednog razgovora o svim javnim preduzećima, ali sad je prioritet toplana.  

- Petak će biti dan “D” kada će se vidjeti da li će prevladati razum ili politika, poručio je gradonačelnik i pozvao radnike da dođu na sjednicu Skupštine grada.

- Mi ćemo to vidjeti u petak i zato smo i pozvali sve zaposlene na prisustvo sjednici Skupštine grada, da bismo ispratili sva ta dešavanja, rekao je Petrović.

Ovim neće biti riješeni svi problemi, jer prihodi Gradske toplane su niski, a postrojenje i mreža su u veoma lošem stanju, ukazali su radnici. Treba obezbijediti još 250.000 KM za remont.

- Evo sad trebamo da idemo u remont, ne znamo hoćemo li krenuti uopšte. Pa vas pitam dokle i kad, ako ne  dobijemo novac na vrijeme, ova postrojenja neće raditi uopšte, rekao je Saša Stanišić, predsjednik Sindikalne organizacije Gradske toplane.

Stevo Mikić, poslovođa u Gradskoj toplani naveo je da Gradska uprava i Skupština moraju biti svjesni da će se riješiti jedna vatra, ali se ulazi u drugu.

- Radnici neće imati platu, to je još veći problem. Prema tome, tu ste, odlučite, a politiku zabacite za leđa, rekao je Mikić.

Gradonačelnik je najavio da će u pripremi rebalansa budžeta ići sa prijedlogom dodatnih sredstava za Gradsku toplanu kako bi se uklonile dodatne manjkavosti u funkcionisanju toplane.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

MK

10.05.2022 18:04

Nek pocrkaju svi koji su glasali za skupštinsku većinu.Nemaju se pravo žaliti.

ODGOVORITE
Name

Re

10.05.2022 18:46

Upravo tako. Kada su micini papci poceli odlucivati o Bjeljini.

Name

Ugljenik

10.05.2022 19:16

Pokušati doksologijom,daje rezultate!

ODGOVORITE
Name

Pamet

11.05.2022 07:17

Pa razmislite malo, toplota propada u Ugljeviku. Dovedite toplovod do Bijeljine, imacete jeftiniji energentbi manje zagadjenje vazduha

ODGOVORITE