Тамара Вучић отворила Форум младих научника

Супруга председника Србије Тамара Вучић отворила је данас 8. Форум младих научника и позвала младе научнике да остану у Србији, а уколико их животни пут одведе у иностранство да се врате.

Србија 10.05.2022 | 18:20
Тамара Вучић отворила Форум младих научника

"Србија брзим корацима стиже оне за које се мислило да су недостижни у смислу развоја и већ данас сведочимо томе да се враћају млади људи и они мало старији и имају намеру да досањају српски сан", казала је Тамара Вучић.

Честитала је на успесима и наградама младим математичаркама и поручила им да су на тај начин улепшали и осветлали образ родитеља, града, своје државе.

"Данас у Нишу славимо и науку и знање и математику, славимо младост и снагу ума, али и важност преданог рада и посвећеног и континуираног учења", казала је.

Честитала им је на стрпљењу које су, како је казала, уткали у свој досадашњи пут и поручила им да су кренули "стрмим стазама сјајног пута које човечанству открива стазе истинског знања".

Пожелела је да се данас додатно охрабре млади људи да наставе путем науке упркос времену у којем се често не цене искрене вредности, већ се "придаје и предаје фриволној забави као центру интересовања".

"Желела бих и лично да вас подстакнем да освојите следећи стрми успон на планинском путу непосустајући ни тренутак, па чак ни онда када вам тај врх планине можда изгледа исувише далек и недостижан. Ваша преданост и упорност су одлучујући фактор сваког успеха. Наставите путем којим сте кренули драги млади људи и знајте да вас наш поглед прати, ма како и колико далеко отишли од нас", навела је.

Додала је да су поглед и пажња државе све време са њима, као што је и жеља државе да овде остану или, ако их животни пут наведе да оду из наше земље, да се врате и прошире своје знање на корист целокупног нашег народа, "па зашто не и човечанства у целини".

"Није реткост да наши учењаци и уметници, иако потичу из просторно и популационо релативно мале земље, задуже свет неким великим проналском и талентом који задивљује. Они се нису плашили ни учења, нису се плашили ничега и зато јесу инспирација", казала је.

Говорећи о младим математичаркама, казала је да оне задовољавају све високе естетске критеријуме и стандарде који су нам наметнути и постављени од стране друштвених мрежа и од стране медије, а опет су поставиле и запажен напредак у области некад посебној перципираној и резервисаној само за мушкарце.

"Данас се гледајући на успех које су постигле ове младе даме, морамо сложити са овогодишњим слоганом форума ''И ја имам право'' и запитати се како је уопште дошло до тога да то право икада буде ускраћено само на основу пола. Свесни да се и данас јављају сумњичави погледи и речи када се говори о девојкама у математици, дужни смо да овим и оваквим скуповима разбијемо табуе прошлих времена и застарелих погледа. Сувише нас тога из дана у дан уверава да научна мисао не трпи полне предрасуде, као ни конзервативне догме, већ цени само и једино посвећени рад и константно учење", поручила је.

Поручила је и да је учен човек и интелектуалац онај који је спреман да цео живот прати научне истине које напредују сваки дан и усложњавају се до те мере да је ужа специјалност данас нужност.

Форум младих научника у Нишу организовала је хуманитарна организација "Нађи Раула" уз подршку портала за младе Стартуј.цом, а у оквиру Форума представиће се млади таленти, будући научници из Београда, Ниша и Куршумлије.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар