Просвјети, здравству и правосуђу у РС повећање плата

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске, Синдикат правосуђа РС и Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС потписали су данас са ресорним министарствима Одлуку о повећању цијене рада за запослене са 100 на 110 КМ.

Република Српска 10.05.2022 | 17:13
Просвјети, здравству и правосуђу у РС повећање плата

И министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић, по овлашћењу Владе РС у име предсједника Владе РС, и предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Никола Црнчевић потписали су Одлуку о утврђивању цијене рада за сва запослена лица у јавним установама у области здравства, којом се цијена рада повећава са 145 на 159,50 КМ. 

Како је наведено, ова одлука примјењиваће се за обрачун мајске плате.

Одлуку која доноси повећање плата за 10 одсто за раднике у правосуђу данас су потписали министар правде РС Антон Касиповић и предсједник Синдиката правосуђа Синиша Петровић. 

Из МУП-а РС данас је саопштено да делегација МУПа није постигла сагласност са представницима Синдиката радника унутрашњих послова РС о закључку Владе РС, а у вези са повећањем цијене рада са 100 на 110 КМ.

(БН  Фото:Влада РС)

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

Пред изборе кредитима

10.05.2022 15:23

А ко це их врацати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реакција

10.05.2022 18:34

Захтевамо да сви са купљеним дипломама по приватним факултетима и са стеченим дипломама на шумском универзитету источно сарајево напусте све школе.

Name

суверенитет

10.05.2022 18:38

Паметни народу кад је криза штеде и не расипају се новцем, поготово кад тај новац се узима задуживањем од страних кредитора. КО живи на кредит умире на рате.

Name

реаговање јавности

10.05.2022 19:06

Тим наставницма и наставницама школа служе да дођу да се истрачају, похвале шта су купили, шта су данас кували за ручак. Ајде молим вас какав рад, настава, предавања, па тога одавно у РС школама, нема. Тотална анархиј и распуштеност влада, они се додворавају деци, поклањају оцене, дјеца мисле добро им је, а после не могу никакав озбиљан факултет у БГ уписати, остану овде у тору, а са тим дипломаа могу прати суђе или бити чистачице у Немачкој. Ето то су резултати рада РС школа.

Name

посматрач

10.05.2022 19:09

Уместо да се смањују плате на 300 КМ колико су биле 90их и да се из будета скупља новац да се граде хидроелеткране на Дрини да се на тим пословима запосли 15000-20000 радника паразити буџетари би хтели све да слисте да прждеру за своје плате и накнаде за превоз. Е управо због оваквих и пропадамо, због оних који бу хтели само да троша а не да се инвести рау будућност и спас овог народа! ПОХЛЕПИ БУДЋЕТАРСКОЈ НЕМА КРАЈА! МОРА СЕ ЈЕНДОМ ПРЕСЕЋИ И РЕЋИ НАМА ПЛАТА ВЕЧИХ ОД 600КМ. КОме се не свиђа нека иде кући, нека оре, копа, крчи. Па да видимо колико би се просветара латило мотике, а колике би их радило за 500 КМ без путних трошкова!

Name

32

10.05.2022 19:10

Негативном селекцијом бирају се не само директори школа, већ сви директори. Што већи послушник, што већи покварењак, то више мјесто. На врху пирамиде је дјаво. Гаде ми се јер су искључиво због похлепе ту гдје јесу, а поквареност њихова неда им да виде да је то само краткорочно добро за њих. Дугрочно је нестанак РС, нестанак народа. А, свако од њих је кривац за то, и толико сам љут на све оне који или из похлепе, или због ретардираности допринесоше томе. Лично ја, живим скромно, дјеца не зависе од мене, ја не зависим од њих, али ни пуском ме не би могло натјерати да будем с њима. Нема те цијене за коју бих био саучесник злочина.А, звали су ме, имао сам велике проблеме , и сада их имам.Страшно ме боли када видим у каквој биједи се пати мој народ. Ако ја имам, а около мене људи немају, нека ни ја немам.Живим испод својих могућности, помажем колико могу, али све то је ништа.

Name

за "реаговање јавности"

10.05.2022 20:32

Шта ти имаш против наставника? Држи се ти свог тора, а просвјету остави на миру, највише радимо у Српској.

Name

ЖИКАЖ

11.05.2022 05:42

Просвјети, медицинарима повећане цијене горива, брашна, уља, меса, превоза, министре ал, си зајебан.

Name

учитељица

11.05.2022 08:51

Од свих паразита буџетара, који живе на грбачи овог јадног сиромашног народа најгори су паразити просветари. Они за 3 сата дневно посла добијају између 1000-1400 КМ плату (основне и средње школе). Поред тога, имају 4 месеца распуста, за које добијају пуну плату. И поврх свега би још хтели да им се са грбаче народа плате и путни трошкови и по 50-60 км далеко што иду да раде. Сад су превршили сваку меру. Држава се задужује да исплаћује те просветарске плате, енермно, узимају се кредити код ММФ и других кредитора по 800-900 милина годишње се наш народ задужује за буџетске плате. Да ли ви можете да изеђете из свог егоизма и похлепе па ставите прст на челу и промислите, како то живе толики радници из приватизацијом срушених фабрике? Како је њима, кад су остали на улици, без хлебе, или раде на пијаци, или иду у дневницу, инжењери, пријектати, научници, који су изнели на својим лежима наш привредни систем.

Name

И Сарајево

11.05.2022 15:21

Овај цело баксуз сто води синдикат. Нека објасни колико год је на целу и који су мотиви?

Name

Плате и привреда

12.05.2022 10:14

Плате буџетлија поједоше буџете највећим дијелом. Плате запослених у општинама поједоше 70% општинских буџета, остало иде на текуће трошкова и неку ситину социјалу. Републички буџет 80% оде на плате свих буџетлија који су на републичком буџету, влада, министарства, образовање, судство, полиција итд. Када се уравнотежу буџетска потрошња, када на плате не буде ишло више од 25% буџета отвориће се простор да РС из републичког и локалног буџета гради фабрике. Све до тада ћемо пропадати, све више се задуживати. Нико неће да види и призна да буџетска потрошња зависи од оне милијарде кредита који се узима сваке године, а сви знају да траже веће плате, само дај паре, само су им паре битна. А да ли се запитате колико сте радили и да ли сте зарадили те плате које имате, а не још да тражите и повећање плата. Јасно је да ће ово повећање плата довести до још већег задуживања, дужничког ропства из кога нема излаза.

Name

ре порез

13.05.2022 09:05

Лако је повећавати плату и богатити се на народним парама. Лако је обећавати и делити туђе, а да ли је неко питао народ хоће ли да даје толике плате.

Name

Овај тровац Сераниц

10.05.2022 15:25

Јос на слободи? А хиљаде "лијецених" индустријским кисиком под црном земљом... Е, народе, бас си стока

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просветни радник

11.05.2022 08:51

Радим у просвети и сведок сам да су плате у просвету утрострулене или најмање 2,5 пута повећае последњих 8 године. До тада су плате у просвети биле 400-500 КМ. У србији и данас професори у средњим школама са пуном нормом раде за 300 евра (600КМ). Наши просветари би хтели и путне тршкове да им држава плату на 1200 КМ плату, а путују и по 50 км па би хтели по 400 КМ путних трошкова. Одакле господо, од нових акциза и пореза, ПДВ. Срам да вас буде. Сведок сам ове године, како су поједици и појединке куповали дипломе на европском и интернационалном универзитету. Дипломе професора математике и физике, а да ни једног испита нису положили, нити су имали настави, нити си студирали. Само дошли и купили диплому за 10000 КМ. И мисле да им то буде улазница у школе, са тим да уче децу. И такви кадрови кад дођу у школе, онда мало бољи ученици знају боље од њих гадиво математике и физике. Ови приватни „универзитети“ су годи од рата, поплаве и суше заједно. Народ није ни свестан какву пустош и какве последице у будудућности производе ови факултети са фалисфикованим дипломама. Држава и министарство требнутно не забрањује запошљавање фалсификатора диплома из Брчког и Травника по школама, Тренутно су преплавли наше школе министарство просвете ништа не предузеима

Name

ре

11.05.2022 09:34

Доћи ће време када ови бахати ликови што кукају да им повећају плате остану без норма, без часова и без радно места, па ће онда давати огласе како раде по кућама дају часове, али часова неће бити, а радне навике нису стекли па их ни у привреду неће хтети, тада ће чупати косу у немоћном бесу, али излаза неће бити.

Name

Професор

11.05.2022 09:40

Ја предајем математику у средњој школи. Ми професори и наставници никад веће плате нисмо имали. Ово је стварно нечувено, да ми у просвети штрајкујемо док више од пола народа нема никаквог посла и плате, гладује у сиромаштву. Не пада ми на памат да штрајкујем. Лично сам тражио од министарства и владе да се плате и више смање како би се новац из буџета усмјерио у привреду и производњу. Нико од професора и наствника у мојој школи није незадовољан смањењем плата. Сви смо се чудили како је банкротирана и опљачкана држава и до сада имали одакле исплаћивати овакве енормно високе плате. Али све је то било на рачун кредита и продаје Телекома. Позивам министра Касиповића да Влада размотри још једно смањење плате до краја школске године. Стварно је тужно гледати свако јуто док идем на посао тај сиромашнои народ на улици, чија дјеца немају шта да једу. Просветни радници би морало да имаји осјећај солидардности а не да само гледају себе и свој интерес. Да ли ти просветни радници, полиција и администрација који тамо штрајкују у парку у Бањаљуци смију погледати у очи стотина хиљада незапослених, који немају мјесечно ни марке који живе од социјалне помоћи и јавне кухиње. Да ли смију погледати у очи пензионерима који са 160 КМ немогу да се лијече па умиру одмах по одласку у пензију? Моје мишљње дијеле све моје колеге и вјерујем 80% просветних радника, смо их синдикалци побуњују, а влада смишљено игра игру са њима забављајући гладни народ.

Name

наставник

11.05.2022 11:24

Чињница је да данас кад омладина има компјутере не зна да ради, то је до савршенства осмишљена индоктринација омладином, имамо омладини која се игра, на компјутерима, лаптоповима, мобителима, играоницама, кладионицама и тим андроидима како кажеш, ништа од тога им не треба. Имамо колонијални образовни систем, колонијалне школе и факултете, који имају за циљ да припреме омладину за колонијално ропство, зта робовања странцима кад све буде издато и предати, кад будемо ненормано задужени. Некада је омладина васпитавана на изградњи државе на изградњи привреде, данас се васпиватају на служењу страним колонизаторима инвеститорима, то је жалостно. Данашња омладина исто као и отпораши и сви који су учествовали у рушењу Милошевића мисли да на Западу само чекају да они заврше своје школовања па да пређу код њих да раде на Запад да раде, као да они немају сто милона својих незапоселних. Све у свему постојећи образовни систем са сниженим образовним нивом неможе бити носилац никавих озбиљних индзстријких пројеката, са оваквим факулетима то није могуће. Ако имамо ситауцију да на факултетим има више места него што има свршених средњошколаца, и да 90% уписује факултете као некада средње школе, без икакве селекције, без потребеног нивоа кадровске структуре професора, без икаког критеријума и без икакве селекције режима студија, данас по болоњском систему не завршава само онај ко неће да заврши. Испити буквално не постоје, све се одрађују током наставе, не морају одједномплагати обимен испите и по неколико хиљада страна књигам, то није студирање него средњошколско учења.

Name

Ре за неписменог

11.05.2022 12:44

Министру, поштованом, Шреаницу, можете само пљунути под прозор. Кад будете имали толико школе и искуства у пракси, па онда у систему као он, ето среће да их је више, онда се описмени, па пљуни?

Name

ре

10.05.2022 15:29

Срам вас било. Па они примају плати за 4 месеца распуста док леже код куће. А шта је са осталим народом, да ли он треба да живи. Зашто тим новцем нисте изградили фабрике па да се још народа запосли? Ђубрад. Код нас је све наопако. Сада ће те нас још више задуживати да им наплаћате толике повећане плате. А ко ће ти и чиме с каматама враћати? Ми ћемо те кредите плаћати нашим уништењем и билошким нестанком на овим просторима. Па нека онда ти буџетари живе сами са собом. А у шкоалама нека предају сами себе, а дјеце неће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф

10.05.2022 16:31

Наставници могу радити и 11 мј. годишње. Питање је да ли су родитељи спремни да им дјеца иду 11 мј. годишње у школу?! Могу ли то ментално издржати када им је и овај критеријум превисок. Да сте студирали и да разумијете сврху образовања никада не бисте овако нешто писали

Name

Просвјетар

10.05.2022 17:23

Опет ћу гласати за ове. Добра плата, мало рада. Свиђа ми се овај режим, плата иде, а ја лежим!

Name

наставник

10.05.2022 17:43

Нисте баш пуно и[ли у школу, Јер да јесте - неби вам сметали само просвјетни радници, цијенили би више и школу и њих. Јер да јесте - неби користили такве изразе. Јер да јесте .знали би да раст цијена изазива раст ПДВ, нико не помиње кредите јер пара има. Јер да јесте -знали би да "држава" неће отварати фабрике ни да се просвјетари одрекну плате, њено је да створи услове за улагања. Јер да јесте -били би против великих примања политичара и посланика и свих који немају резултате рада. Јер да јесте -знали би да нам без школе нема ни будућности ....

Name

Просветни радник

10.05.2022 17:44

Ко ти је крив што си ти теле? Требао си се образовати па би и ти могао. Овако само можеш да мучеш или мекећеш.

Name

научник

10.05.2022 18:36

Плаћа вас ММФов кредит. Да ли се замислите ко ће те ваше плате враћати са каматама и чиме ће се то отплаћивати. Плаћаће се давањем наше земље и природних ресурса и енергената. А то подразумева поптуну окупацију и губитак било каквог суверенитета, али важно је да се бзџетари наждеру пара.

Name

ре

10.05.2022 18:47

Држава повећава плате буџетлијама само из једног разлога зато што не гради фабирке за свој народ него паразитира,и читав живот у РС је сведен на чисто паразитирање паразита са буџета, има пара од кредите без рада, без привреде и без проивзодње. ТИ мамлази што раде по школама су неписмене овце, мамлази са купљеним дипломама који на екстерним тесирањеима и такмичењима Републичког педагошког постижу резултате од 5%, то су парамети и резултати рада ти билмеза по школама. У школама влада тотални јавашлук, и тамо кад неко нов дође да ради терају га да пише дјеци оцјене да их ништа не пита, да ништа не тражи и да не постоји никакав критеријум. Могу билмезима повећавати плате, купили су дипломе али не могу мозак.

Name

Рере

11.05.2022 07:33

Пола године дјеца иду у сколу пола године неиду лхетни зимски пролхецни распуст свака субота и недеља плус празници јел.икад ико поменуо рударе

Name

МАНАГЕР

10.05.2022 15:30

Пред изборе јос 10% и топли оброк и онда постоје неке мале сансице Мале јесу али су ипак сансе

ОДГОВОРИТЕ
Name

солидарност

10.05.2022 19:25

Ова држава је пола народа отписала и избрисала са списка живих. Они слуће као извор јефтине радне снаге. И после тога неко из владе треба да говори у залаће се за повечање наталитета. Ја немогу да се запослим са државним техничким факултетом ни у државним предузећима а (приватници и не запошљавају никога од почетка кризе и једва чекају да се ријеше вишка запослених) од кадрова са купљеним дипломама на приватним факултетима којим су презатрпана државна предузећа, институције и општине. Буџетари су збрисали радничку класун са лица земље и појели је својим платама.

Name

ре

10.05.2022 15:30

Само паразитска буџетска багра добија повећање плате. А они више од пола њих купио дипломе у Брчком на Европском и Интернационалном универзитету. И њима повећавате плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ре

10.05.2022 15:47

Плус пионири се примају на радна мјеста са купљеним дипломама без знања без морала ! И то Социјалне установе запосљавају подобне за сигуран глас а натрпанее до плафона утрпавају на мјеста пензионисаних!! Страсноо !!!

Name

Дијаспора

10.05.2022 17:04

Узмес и ти заврсис, купис ил ста вец диплому, запослис се у администрацију и добијес повисицу. Ниста лаксе..

Name

ре

12.05.2022 10:26

90% њих који примају плату из буџета су сречни што уопшта имају посао и примају редовну плату, и не траже никакво повећање, а ово је само предизборно фолирања договорено и организовано са синдикатима.

Name

Декамерон

10.05.2022 15:43

У овој дрзави се само лопови наградјују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

10.05.2022 15:52

Избори иду, гласаци резима иду са 1200 КМ плате на 1800, а дизел иде на 5 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Декаде

10.05.2022 15:52

Колико оно судије сад имају 6000км? То је јер је плацен криминал а не правда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

10.05.2022 17:18

Из твојих уста у Божје уши!

Name

Право

10.05.2022 17:57

Судијама у Републици Српској је 2004.године смањена плата из 2002.године одлуком Високог представника,а од 2004 до данас није повецан лицни доходак дакле пуних 18 година.Судије и тузиоци у Федерацији БиХ имају 750 КМ вецу мјесецну плату у односу на судије и тузуоце из Републике Српске све истине ради и правог информисања.Зато не измисљајте и не бацајте бомбе око висине плата.Да будете мирни судијама се неце повецати плата ни овај пут.

Name

Ре Право

10.05.2022 21:59

Ни докторима се плате нису повецавале од 2007, а висе су се школовали од судија. У Федерацији доктори имају веце плате него у Републици Српској. Његоватељ у Њемацкој ( не помоцник његоватеља) заради мјесечно колико др специјалиста заради у Републици Српској за 3 мјесеца.

Name

Дјук

10.05.2022 15:53

Овај касиповиц дуго своје пипке дрзи у органима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Панте

10.05.2022 16:25

Чистачица 10% на 570 Км =57 км, министри и разни џабалебовићи 10% на 3500км=350 км, скоро као плата чистачице, свака част само наставите!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

10.05.2022 16:31

Слушај ти под ре.А што ниси отишо студирати у Броград ко и ја из села.А мене туђа дјеца излудише задњи десет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шумар

10.05.2022 17:43

Кад ће повећање плата у ЈП"Суме Републике Српске",од 01.01.2022.цијена рада са 130 км подигнута на 140 км,и до дан данас ниста од тог повећања.Неспособни директори и даље фотељама.Само причате о повећању на тв-у,у стварности повећања нема.По колективном уговору цијена рада 140 км а радницима се исплаћује по 130 км...Мозе вам се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ревизор

10.05.2022 18:58

Кад престанете да крадете шума и накнадите посечене квадратне километре шума.

Name

Миленко

10.05.2022 19:31

Где сте буџетари паразити. Због вас буџетара мене приватних шаље 5 месеци на чакање. Да ли се неко од тих буџетара паразита замисли како пролазе радници у привреди у приватним фирмама? Они протестују што им просјечна плата неће бити 1200 КМ него 1100 КМ. А шта ми у привреди да радимо кад нас пошаљу на чакање по 5-6 мјесеци без и једног динара. Ту ништа не помаже једностано нема посла, држава није инвестирала у индустрију него у плате буџетара. Па је народ остао без индустрије и производње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2022 22:03

То је тацно. Али неко је управљао овом дрзавом и довео нас до стања у коме се данас налазимо. Јадни су сви постени људи који зиве овдје.

Name

кас

10.05.2022 19:43

Касапин који је прије 15г искасапио образовање сада је поново у игри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

порез на плату

10.05.2022 20:28

Да ли је то стварно 10 % или мање док одбијете порез на плату? Требало би бити 10 % и када одбијете порез на плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

11.05.2022 05:20

Гдје повећање осталим радницима? Радници који раде код тајкуна њима треба одузети плате. Лопови једни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И Сарајево

11.05.2022 06:05

Пази овог целавог дебила 20 година је у синдикату.Нека објасни мотиве?паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

порески обвезник

11.05.2022 10:53

Ми порески обвезници који плаћамо ове буџетлије морамо смањти потрошњу како би смањили приходе од пдва, па да видимо онда хоће ли и колике ће бити буџетске плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

11.05.2022 10:55

Ми радници у приведи ћемо организовати потписивање петиције за смањене набужених буџеских плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

11.05.2022 12:16

Касиповицу,сто нареди судијама да окрузни суд доноси одлуке у корист Пиа везано за сразмјерне пензије за пензионере,па сада примају биједну пензију,умјесто најнизе!Срам да те буде,лопино једна,а медији цуте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

инспектор

11.05.2022 19:09

Донети закон да са дипломама приватних факултета могу радити само у приватним сектору, а да државни факултети школују кадрове за државне установе. Па би смо онда видели колико би пала продаја диплома, и то више нико не би куповао, аутоматски би било позатварано 15 приватних универзитета у РС. Овако приватни факултету продају дипоме за државне установе чим се појави неко радно место купује се диплома да се неко преко везе запосли. Па нека приватници школују кадрове за приватлук а држава за државни сектор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инспектор Божић

12.05.2022 15:28

Мислим да је добро што имамо ММФ, он нам даје плате.

ОДГОВОРИТЕ