Prosvjeti, zdravstvu i pravosuđu u RS povećanje plata

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, Sindikat pravosuđa RS i Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS potpisali su danas sa resornim ministarstvima Odluku o povećanju cijene rada za zaposlene sa 100 na 110 KM.

Republika Srpska 10.05.2022 | 17:13
Prosvjeti, zdravstvu i pravosuđu u RS povećanje plata

I ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, po ovlašćenju Vlade RS u ime predsjednika Vlade RS, i predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Nikola Crnčević potpisali su Odluku o utvrđivanju cijene rada za sva zaposlena lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, kojom se cijena rada povećava sa 145 na 159,50 KM. 

Kako je navedeno, ova odluka primjenjivaće se za obračun majske plate.

Odluku koja donosi povećanje plata za 10 odsto za radnike u pravosuđu danas su potpisali ministar pravde RS Anton Kasipović i predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović. 

Iz MUP-a RS danas je saopšteno da delegacija MUPa nije postigla saglasnost sa predstavnicima Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS o zaključku Vlade RS, a u vezi sa povećanjem cijene rada sa 100 na 110 KM.

(BN  Foto:Vlada RS)

Komentari / 54

Ostavite komentar
Name

Pred izbore kreditima

10.05.2022 15:23

A ko ce ih vracati...

ODGOVORITE
Name

reakcija

10.05.2022 18:34

Zahtevamo da svi sa kupljenim diplomama po privatnim fakultetima i sa stečenim diplomama na šumskom univerzitetu istočno sarajevo napuste sve škole.

Name

suverenitet

10.05.2022 18:38

Pametni narodu kad je kriza štede i ne rasipaju se novcem, pogotovo kad taj novac se uzima zaduživanjem od stranih kreditora. KO živi na kredit umire na rate.

Name

reagovanje javnosti

10.05.2022 19:06

Tim nastavnicma i nastavnicama škola služe da dođu da se istračaju, pohvale šta su kupili, šta su danas kuvali za ručak. Ajde molim vas kakav rad, nastava, predavanja, pa toga odavno u RS školama, nema. Totalna anarhij i raspuštenost vlada, oni se dodvoravaju deci, poklanjaju ocene, djeca misle dobro im je, a posle ne mogu nikakav ozbiljan fakultet u BG upisati, ostanu ovde u toru, a sa tim diplomaa mogu prati suđe ili biti čistačice u Nemačkoj. Eto to su rezultati rada RS škola.

Name

posmatrač

10.05.2022 19:09

Umesto da se smanjuju plate na 300 KM koliko su bile 90ih i da se iz budeta skuplja novac da se grade hidroeletkrane na Drini da se na tim poslovima zaposli 15000-20000 radnika paraziti budžetari bi hteli sve da sliste da pržderu za svoje plate i naknade za prevoz. E upravo zbog ovakvih i propadamo, zbog onih koji bu hteli samo da troša a ne da se investi rau budućnost i spas ovog naroda! POHLEPI BUDĆETARSKOJ NEMA KRAJA! MORA SE JENDOM PRESEĆI I REĆI NAMA PLATA VEČIH OD 600KM. KOme se ne sviđa neka ide kući, neka ore, kopa, krči. Pa da vidimo koliko bi se prosvetara latilo motike, a kolike bi ih radilo za 500 KM bez putnih troškova!

Name

32

10.05.2022 19:10

Negativnom selekcijom biraju se ne samo direktori škola, već svi direktori. Što veći poslušnik, što veći pokvarenjak, to više mjesto. Na vrhu piramide je djavo. Gade mi se jer su isključivo zbog pohlepe tu gdje jesu, a pokvarenost njihova neda im da vide da je to samo kratkoročno dobro za njih. Dugročno je nestanak RS, nestanak naroda. A, svako od njih je krivac za to, i toliko sam ljut na sve one koji ili iz pohlepe, ili zbog retardiranosti doprinesoše tome. Lično ja, živim skromno, djeca ne zavise od mene, ja ne zavisim od njih, ali ni puskom me ne bi moglo natjerati da budem s njima. Nema te cijene za koju bih bio saučesnik zločina.A, zvali su me, imao sam velike probleme , i sada ih imam.Strašno me boli kada vidim u kakvoj bijedi se pati moj narod. Ako ja imam, a okolo mene ljudi nemaju, neka ni ja nemam.Živim ispod svojih mogućnosti, pomažem koliko mogu, ali sve to je ništa.

Name

za "reagovanje javnosti"

10.05.2022 20:32

Šta ti imaš protiv nastavnika? Drži se ti svog tora, a prosvjetu ostavi na miru, najviše radimo u Srpskoj.

Name

ŽIKAŽ

11.05.2022 05:42

Prosvjeti, medicinarima povećane cijene goriva, brašna, ulja, mesa, prevoza, ministre al, si zajeban.

Name

učiteljica

11.05.2022 08:51

Od svih parazita budžetara, koji žive na grbači ovog jadnog siromašnog naroda najgori su paraziti prosvetari. Oni za 3 sata dnevno posla dobijaju između 1000-1400 KM platu (osnovne i srednje škole). Pored toga, imaju 4 meseca raspusta, za koje dobijaju punu platu. I povrh svega bi još hteli da im se sa grbače naroda plate i putni troškovi i po 50-60 km daleko što idu da rade. Sad su prevršili svaku meru. Država se zadužuje da isplaćuje te prosvetarske plate, enermno, uzimaju se krediti kod MMF i drugih kreditora po 800-900 milina godišnje se naš narod zadužuje za budžetske plate. Da li vi možete da izeđete iz svog egoizma i pohlepe pa stavite prst na čelu i promislite, kako to žive toliki radnici iz privatizacijom srušenih fabrike? Kako je njima, kad su ostali na ulici, bez hlebe, ili rade na pijaci, ili idu u dnevnicu, inženjeri, prijektati, naučnici, koji su izneli na svojim ležima naš privredni sistem.

Name

I Sarajevo

11.05.2022 15:21

Ovaj celo baksuz sto vodi sindikat. Neka objasni koliko god je na celu i koji su motivi?

Name

Plate i privreda

12.05.2022 10:14

Plate budžetlija pojedoše budžete najvećim dijelom. Plate zaposlenih u opštinama pojedoše 70% opštinskih budžeta, ostalo ide na tekuće troškova i neku sitinu socijalu. Republički budžet 80% ode na plate svih budžetlija koji su na republičkom budžetu, vlada, ministarstva, obrazovanje, sudstvo, policija itd. Kada se uravnotežu budžetska potrošnja, kada na plate ne bude išlo više od 25% budžeta otvoriće se prostor da RS iz republičkog i lokalnog budžeta gradi fabrike. Sve do tada ćemo propadati, sve više se zaduživati. Niko neće da vidi i prizna da budžetska potrošnja zavisi od one milijarde kredita koji se uzima svake godine, a svi znaju da traže veće plate, samo daj pare, samo su im pare bitna. A da li se zapitate koliko ste radili i da li ste zaradili te plate koje imate, a ne još da tražite i povećanje plata. Jasno je da će ovo povećanje plata dovesti do još većeg zaduživanja, dužničkog ropstva iz koga nema izlaza.

Name

re porez

13.05.2022 09:05

Lako je povećavati platu i bogatiti se na narodnim parama. Lako je obećavati i deliti tuđe, a da li je neko pitao narod hoće li da daje tolike plate.

Name

Ovaj trovac Seranic

10.05.2022 15:25

Jos na slobodi? A hiljade "lijecenih" industrijskim kisikom pod crnom zemljom... E, narode, bas si stoka

ODGOVORITE
Name

Prosvetni radnik

11.05.2022 08:51

Radim u prosveti i svedok sam da su plate u prosvetu utrostrulene ili najmanje 2,5 puta povećae poslednjih 8 godine. Do tada su plate u prosveti bile 400-500 KM. U srbiji i danas profesori u srednjim školama sa punom normom rade za 300 evra (600KM). Naši prosvetari bi hteli i putne trškove da im država platu na 1200 KM platu, a putuju i po 50 km pa bi hteli po 400 KM putnih troškova. Odakle gospodo, od novih akciza i poreza, PDV. Sram da vas bude. Svedok sam ove godine, kako su pojedici i pojedinke kupovali diplome na evropskom i internacionalnom univerzitetu. Diplome profesora matematike i fizike, a da ni jednog ispita nisu položili, niti su imali nastavi, niti si studirali. Samo došli i kupili diplomu za 10000 KM. I misle da im to bude ulaznica u škole, sa tim da uče decu. I takvi kadrovi kad dođu u škole, onda malo bolji učenici znaju bolje od njih gadivo matematike i fizike. Ovi privatni „univerziteti“ su godi od rata, poplave i suše zajedno. Narod nije ni svestan kakvu pustoš i kakve posledice u bududućnosti proizvode ovi fakulteti sa falisfikovanim diplomama. Država i ministarstvo trebnutno ne zabranjuje zapošljavanje falsifikatora diploma iz Brčkog i Travnika po školama, Trenutno su preplavli naše škole ministarstvo prosvete ništa ne preduzeima

Name

re

11.05.2022 09:34

Doći će vreme kada ovi bahati likovi što kukaju da im povećaju plate ostanu bez norma, bez časova i bez radno mesta, pa će onda davati oglase kako rade po kućama daju časove, ali časova neće biti, a radne navike nisu stekli pa ih ni u privredu neće hteti, tada će čupati kosu u nemoćnom besu, ali izlaza neće biti.

Name

Profesor

11.05.2022 09:40

Ja predajem matematiku u srednjoj školi. Mi profesori i nastavnici nikad veće plate nismo imali. Ovo je stvarno nečuveno, da mi u prosveti štrajkujemo dok više od pola naroda nema nikakvog posla i plate, gladuje u siromaštvu. Ne pada mi na pamat da štrajkujem. Lično sam tražio od ministarstva i vlade da se plate i više smanje kako bi se novac iz budžeta usmjerio u privredu i proizvodnju. Niko od profesora i nastvnika u mojoj školi nije nezadovoljan smanjenjem plata. Svi smo se čudili kako je bankrotirana i opljačkana država i do sada imali odakle isplaćivati ovakve enormno visoke plate. Ali sve je to bilo na račun kredita i prodaje Telekoma. Pozivam ministra Kasipovića da Vlada razmotri još jedno smanjenje plate do kraja školske godine. Stvarno je tužno gledati svako juto dok idem na posao taj siromašnoi narod na ulici, čija djeca nemaju šta da jedu. Prosvetni radnici bi moralo da imaji osjećaj solidardnosti a ne da samo gledaju sebe i svoj interes. Da li ti prosvetni radnici, policija i administracija koji tamo štrajkuju u parku u Banjaljuci smiju pogledati u oči stotina hiljada nezaposlenih, koji nemaju mjesečno ni marke koji žive od socijalne pomoći i javne kuhinje. Da li smiju pogledati u oči penzionerima koji sa 160 KM nemogu da se liječe pa umiru odmah po odlasku u penziju? Moje mišljnje dijele sve moje kolege i vjerujem 80% prosvetnih radnika, smo ih sindikalci pobunjuju, a vlada smišljeno igra igru sa njima zabavljajući gladni narod.

Name

nastavnik

11.05.2022 11:24

Činjnica je da danas kad omladina ima kompjutere ne zna da radi, to je do savršenstva osmišljena indoktrinacija omladinom, imamo omladini koja se igra, na kompjuterima, laptopovima, mobitelima, igraonicama, kladionicama i tim androidima kako kažeš, ništa od toga im ne treba. Imamo kolonijalni obrazovni sistem, kolonijalne škole i fakultete, koji imaju za cilj da pripreme omladinu za kolonijalno ropstvo, zta robovanja strancima kad sve bude izdato i predati, kad budemo nenormano zaduženi. Nekada je omladina vaspitavana na izgradnji države na izgradnji privrede, danas se vaspivataju na služenju stranim kolonizatorima investitorima, to je žalostno. Današnja omladina isto kao i otporaši i svi koji su učestvovali u rušenju Miloševića misli da na Zapadu samo čekaju da oni završe svoje školovanja pa da pređu kod njih da rade na Zapad da rade, kao da oni nemaju sto milona svojih nezaposelnih. Sve u svemu postojeći obrazovni sistem sa sniženim obrazovnim nivom nemože biti nosilac nikavih ozbiljnih indzstrijkih projekata, sa ovakvim fakuletima to nije moguće. Ako imamo sitauciju da na fakultetim ima više mesta nego što ima svršenih srednjoškolaca, i da 90% upisuje fakultete kao nekada srednje škole, bez ikakve selekcije, bez potrebenog nivoa kadrovske strukture profesora, bez ikakog kriterijuma i bez ikakve selekcije režima studija, danas po bolonjskom sistemu ne završava samo onaj ko neće da završi. Ispiti bukvalno ne postoje, sve se odrađuju tokom nastave, ne moraju odjednomplagati obimen ispite i po nekoliko hiljada strana knjigam, to nije studiranje nego srednjoškolsko učenja.

Name

Re za nepismenog

11.05.2022 12:44

Ministru, poštovanom, Šreanicu, možete samo pljunuti pod prozor. Kad budete imali toliko škole i iskustva u praksi, pa onda u sistemu kao on, eto sreće da ih je više, onda se opismeni, pa pljuni?

Name

re

10.05.2022 15:29

Sram vas bilo. Pa oni primaju plati za 4 meseca raspusta dok leže kod kuće. A šta je sa ostalim narodom, da li on treba da živi. Zašto tim novcem niste izgradili fabrike pa da se još naroda zaposli? Đubrad. Kod nas je sve naopako. Sada će te nas još više zaduživati da im naplaćate tolike povećane plate. A ko će ti i čime s kamatama vraćati? Mi ćemo te kredite plaćati našim uništenjem i biloškim nestankom na ovim prostorima. Pa neka onda ti budžetari žive sami sa sobom. A u škoalama neka predaju sami sebe, a djece neće biti.

ODGOVORITE
Name

Prof

10.05.2022 16:31

Nastavnici mogu raditi i 11 mj. godišnje. Pitanje je da li su roditelji spremni da im djeca idu 11 mj. godišnje u školu?! Mogu li to mentalno izdržati kada im je i ovaj kriterijum previsok. Da ste studirali i da razumijete svrhu obrazovanja nikada ne biste ovako nešto pisali

Name

Prosvjetar

10.05.2022 17:23

Opet ću glasati za ove. Dobra plata, malo rada. Sviđa mi se ovaj režim, plata ide, a ja ležim!

Name

nastavnik

10.05.2022 17:43

Niste baš puno i[li u školu, Jer da jeste - nebi vam smetali samo prosvjetni radnici, cijenili bi više i školu i njih. Jer da jeste - nebi koristili takve izraze. Jer da jeste .znali bi da rast cijena izaziva rast PDV, niko ne pominje kredite jer para ima. Jer da jeste -znali bi da "država" neće otvarati fabrike ni da se prosvjetari odreknu plate, njeno je da stvori uslove za ulaganja. Jer da jeste -bili bi protiv velikih primanja političara i poslanika i svih koji nemaju rezultate rada. Jer da jeste -znali bi da nam bez škole nema ni budućnosti ....

Name

Prosvetni radnik

10.05.2022 17:44

Ko ti je kriv što si ti tele? Trebao si se obrazovati pa bi i ti mogao. Ovako samo možeš da mučeš ili mekećeš.

Name

naučnik

10.05.2022 18:36

Plaća vas MMFov kredit. Da li se zamislite ko će te vaše plate vraćati sa kamatama i čime će se to otplaćivati. Plaćaće se davanjem naše zemlje i prirodnih resursa i energenata. A to podrazumeva poptunu okupaciju i gubitak bilo kakvog suvereniteta, ali važno je da se bzdžetari nažderu para.

Name

re

10.05.2022 18:47

Država povećava plate budžetlijama samo iz jednog razloga zato što ne gradi fabirke za svoj narod nego parazitira,i čitav život u RS je sveden na čisto parazitiranje parazita sa budžeta, ima para od kredite bez rada, bez privrede i bez proivzodnje. TI mamlazi što rade po školama su nepismene ovce, mamlazi sa kupljenim diplomama koji na eksternim tesiranjeima i takmičenjima Republičkog pedagoškog postižu rezultate od 5%, to su parameti i rezultati rada ti bilmeza po školama. U školama vlada totalni javašluk, i tamo kad neko nov dođe da radi teraju ga da piše djeci ocjene da ih ništa ne pita, da ništa ne traži i da ne postoji nikakav kriterijum. Mogu bilmezima povećavati plate, kupili su diplome ali ne mogu mozak.

Name

Rere

11.05.2022 07:33

Pola godine djeca idu u skolu pola godine neidu lhetni zimski prolhecni raspust svaka subota i nedelja plus praznici jel.ikad iko pomenuo rudare

Name

MANAGER

10.05.2022 15:30

Pred izbore jos 10% i topli obrok i onda postoje neke male sansice Male jesu ali su ipak sanse

ODGOVORITE
Name

solidarnost

10.05.2022 19:25

Ova država je pola naroda otpisala i izbrisala sa spiska živih. Oni sluće kao izvor jeftine radne snage. I posle toga neko iz vlade treba da govori u zalaće se za povečanje nataliteta. Ja nemogu da se zaposlim sa državnim tehničkim fakultetom ni u državnim preduzećima a (privatnici i ne zapošljavaju nikoga od početka krize i jedva čekaju da se riješe viška zaposlenih) od kadrova sa kupljenim diplomama na privatnim fakultetima kojim su prezatrpana državna preduzeća, institucije i opštine. Budžetari su zbrisali radničku klasun sa lica zemlje i pojeli je svojim platama.

Name

re

10.05.2022 15:30

Samo parazitska budžetska bagra dobija povećanje plate. A oni više od pola njih kupio diplome u Brčkom na Evropskom i Internacionalnom univerzitetu. I njima povećavate plate.

ODGOVORITE
Name

Za re

10.05.2022 15:47

Plus pioniri se primaju na radna mjesta sa kupljenim diplomama bez znanja bez morala ! I to Socijalne ustanove zaposljavaju podobne za siguran glas a natrpanee do plafona utrpavaju na mjesta penzionisanih!! Strasnoo !!!

Name

Dijaspora

10.05.2022 17:04

Uzmes i ti zavrsis, kupis il sta vec diplomu, zaposlis se u administraciju i dobijes povisicu. Nista lakse..

Name

re

12.05.2022 10:26

90% njih koji primaju platu iz budžeta su srečni što uopšta imaju posao i primaju redovnu platu, i ne traže nikakvo povećanje, a ovo je samo predizborno foliranja dogovoreno i organizovano sa sindikatima.

Name

Dekameron

10.05.2022 15:43

U ovoj drzavi se samo lopovi nagradjuju!

ODGOVORITE
Name

Ako

10.05.2022 15:52

Izbori idu, glasaci rezima idu sa 1200 KM plate na 1800, a dizel ide na 5 KM.

ODGOVORITE
Name

Dekade

10.05.2022 15:52

Koliko ono sudije sad imaju 6000km? To je jer je placen kriminal a ne pravda

ODGOVORITE
Name

Sudija

10.05.2022 17:18

Iz tvojih usta u Božje uši!

Name

Pravo

10.05.2022 17:57

Sudijama u Republici Srpskoj je 2004.godine smanjena plata iz 2002.godine odlukom Visokog predstavnika,a od 2004 do danas nije povecan licni dohodak dakle punih 18 godina.Sudije i tuzioci u Federaciji BiH imaju 750 KM vecu mjesecnu platu u odnosu na sudije i tuzuoce iz Republike Srpske sve istine radi i pravog informisanja.Zato ne izmisljajte i ne bacajte bombe oko visine plata.Da budete mirni sudijama se nece povecati plata ni ovaj put.

Name

Re Pravo

10.05.2022 21:59

Ni doktorima se plate nisu povecavale od 2007, a vise su se školovali od sudija. U Federaciji doktori imaju vece plate nego u Republici Srpskoj. Njegovatelj u Njemackoj ( ne pomocnik njegovatelja) zaradi mjesečno koliko dr specijalista zaradi u Republici Srpskoj za 3 mjeseca.

Name

Djuk

10.05.2022 15:53

Ovaj kasipovic dugo svoje pipke drzi u organima

ODGOVORITE
Name

Pante

10.05.2022 16:25

Čistačica 10% na 570 Km =57 km, ministri i razni džabalebovići 10% na 3500km=350 km, skoro kao plata čistačice, svaka čast samo nastavite!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Profesor

10.05.2022 16:31

Slušaj ti pod re.A što nisi otišo studirati u Brograd ko i ja iz sela.A mene tuđa djeca izludiše zadnji deset godina.

ODGOVORITE
Name

Šumar

10.05.2022 17:43

Kad će povećanje plata u JP"Sume Republike Srpske",od 01.01.2022.cijena rada sa 130 km podignuta na 140 km,i do dan danas nista od tog povećanja.Nesposobni direktori i dalje foteljama.Samo pričate o povećanju na tv-u,u stvarnosti povećanja nema.Po kolektivnom ugovoru cijena rada 140 km a radnicima se isplaćuje po 130 km...Moze vam se...

ODGOVORITE
Name

revizor

10.05.2022 18:58

Kad prestanete da kradete šuma i naknadite posečene kvadratne kilometre šuma.

Name

Milenko

10.05.2022 19:31

Gde ste budžetari paraziti. Zbog vas budžetara mene privatnih šalje 5 meseci na čakanje. Da li se neko od tih budžetara parazita zamisli kako prolaze radnici u privredi u privatnim firmama? Oni protestuju što im prosječna plata neće biti 1200 KM nego 1100 KM. A šta mi u privredi da radimo kad nas pošalju na čakanje po 5-6 mjeseci bez i jednog dinara. Tu ništa ne pomaže jednostano nema posla, država nije investirala u industriju nego u plate budžetara. Pa je narod ostao bez industrije i proizvodnje.

ODGOVORITE
Name

Re

10.05.2022 22:03

To je tacno. Ali neko je upravljao ovom drzavom i doveo nas do stanja u kome se danas nalazimo. Jadni su svi posteni ljudi koji zive ovdje.

Name

kas

10.05.2022 19:43

Kasapin koji je prije 15g iskasapio obrazovanje sada je ponovo u igri.

ODGOVORITE
Name

porez na platu

10.05.2022 20:28

Da li je to stvarno 10 % ili manje dok odbijete porez na platu? Trebalo bi biti 10 % i kada odbijete porez na platu.

ODGOVORITE
Name

Tnt

11.05.2022 05:20

Gdje povećanje ostalim radnicima? Radnici koji rade kod tajkuna njima treba oduzeti plate. Lopovi jedni.

ODGOVORITE
Name

I Sarajevo

11.05.2022 06:05

Pazi ovog celavog debila 20 godina je u sindikatu.Neka objasni motive?pametnom dosta

ODGOVORITE
Name

poreski obveznik

11.05.2022 10:53

Mi poreski obveznici koji plaćamo ove budžetlije moramo smanjti potrošnju kako bi smanjili prihode od pdva, pa da vidimo onda hoće li i kolike će biti budžetske plate.

ODGOVORITE
Name

radnik

11.05.2022 10:55

Mi radnici u privedi ćemo organizovati potpisivanje peticije za smanjene nabuženih budžeskih plata.

ODGOVORITE
Name

Domi

11.05.2022 12:16

Kasipovicu,sto naredi sudijama da okruzni sud donosi odluke u korist Pia vezano za srazmjerne penzije za penzionere,pa sada primaju bijednu penziju,umjesto najnize!Sram da te bude,lopino jedna,a mediji cute!

ODGOVORITE
Name

inspektor

11.05.2022 19:09

Doneti zakon da sa diplomama privatnih fakulteta mogu raditi samo u privatnim sektoru, a da državni fakulteti školuju kadrove za državne ustanove. Pa bi smo onda videli koliko bi pala prodaja diploma, i to više niko ne bi kupovao, automatski bi bilo pozatvarano 15 privatnih univerziteta u RS. Ovako privatni fakultetu prodaju dipome za državne ustanove čim se pojavi neko radno mesto kupuje se diploma da se neko preko veze zaposli. Pa neka privatnici školuju kadrove za privatluk a država za državni sektor.

ODGOVORITE
Name

Inspektor Božić

12.05.2022 15:28

Mislim da je dobro što imamo MMF, on nam daje plate.

ODGOVORITE