Ђокић не кажњава неодговорне концесионаре

Министарство енергетике и рударства Републике Српске, иако је имало законско право да раскида концесионе уговоре са онима који нису извршавали своје обавезе, из неког, само њима познатог разлога, то нису радили.

Република Српска 10.05.2022 | 16:04
Ђокић не кажњава неодговорне концесионаре

Примјетили су то у Главној служби за ревизију јавног сектора Републике Српске, која се бавила радом и пословањем министарства у прошлој години.

“Са појединим концесионарима нису раскинути уговори иако исти нису извршили  потребне радње у уговореном року као што су израда пројеката, прибављање потребних  сагласности”, упозорили су они.

Ревизори напомињу како концендент, у овом случају министарство, може једнострано раскинути уговор у случају да  концесионар не извршава или пропушта да изврши потребне радње у уговореном року, или својом кривицом не почне са обављањем концесионе дјелатности у уговореном року.

“Дио концесионара није уредно плаћао концесиону накнаду и са  истима нису раскинути уговори сходно закону, којим је прописано да концедент може једнострано раскинути уговор у случају да  концесионар не плати концесиону накнаду три пута узастопно или неуредно плаћа  концесиону накнаду”, наводи се у ревизорском извјештају.

Ревизори су примјетили и како су појединим концесионарима истекле банкарске гаранције, а да нове нису доставили, што су требали по Закону о концесијама.

Такође, испоставило се како Министарство на чијем је челу Петар Ђокић нема праву евиденцију о висини прикупљених концесионих накнада.

Наиме, према помоћној евиденцији министарства у прошлој години је укупно наплаћено 46,85 милиона марака накнада.

Са друге стране, Пореска управа располаже другачијим подацима, према којима се од накнада у буџет слило 49,87 милиона КМ.

Ревизори су нашли узрок те неусклађености.

“Ревизијом је утврђено да поједини концесионари нису обавјештавали Министарство о уплаћеним  концесионим накнадама како је дефинисано одредбама уговора о концесији”, наводи се у извјештају.

Подсјећамо, док са једне стране Министарство избјегава да раскида поједине уговоре, на другој страни се раскидају послови који ће грађане Српске коштати на десетине милиона марака.

Наиме, Република Српска изгубила је 90 милиона марака у спору пред арбитражним судом у Вашингтону, по тужби словеначког предузећа „Вијадукт”, а због једностраног раскида уговора о концесији за изградњу хидроцентрала на Врбасу.

(Цапитал)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Татар

10.05.2022 14:37

Па Вијадукт је озбиљна фирма и с њом нема ни шале ни малверзације.А; вам 3000000милиона разлике говоре зашто уговори нису раскинути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

10.05.2022 14:46

Није то стари словеначки Виадукт. Ово је фирма са двоје запослених и 2.000 Еура на рачуну. Од Бурле ће сада добити 2% од ових пара које ће као казну уплатити РС, а Бурло ће у свој џеп ставити 88 милиона. Живио друг Бурло!

Name

Приједорцанин М.

10.05.2022 15:24

Провјерите министрове рацуне гдје дрзи лову свакако и остало имовно стање...

Name

Борац

10.05.2022 16:03

Ста се цека? Одма хапсити лопова.

Name

Дјокица се помирио

10.05.2022 14:39

Са цорком, па вели кад је бал нек је маскенбал хехехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехее

10.05.2022 15:43

Лондонски дјак паметан!! Све коалиционии подобни и узивањее !! Партијски распоредјено плијен !!!! Изнад закона!

Name

Дјоко али нас!

10.05.2022 20:41

Нас дјоко, свуда око нас! Директно са Лондонске берзе!

Name

Солун

10.05.2022 15:22

Ђокићу инвалиди штрајкују три мјесеца(центар за рехабилитацију инвалидних лица припада СП у), а он гледа шути и тражи има ли још какав поток за продати. Учио је од најбољег, само што он воли лапати из сјене и са осмијехом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стетоцине

10.05.2022 15:49

Незналице и глупаци засјели на цело министарстава силне и моћне Владе РС. Све мој до мојега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2022 22:31

А Влада је моцна колико и ентитет којим управља.

Name

Ђорђе

10.05.2022 16:00

Ђокићу, хитно у Домас да уништиш све фабрике. Руси су за тебе "мала маца", ти си извјежбао уништавање фабрика. Поздрав добрим људима и народу добром и у Украјини и у Русији, СТОП рату, одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.05.2022 18:05

Ста је са концесијом Павловиц моста, је ли истекла? До кад мисле наплацивати мост

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

11.05.2022 03:12

Ја не знам шта је у главама људи који су за СП. Вјероватно ништа. Та партија је ту ради њеног најужег руководство. Штеточине комуњарске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рођо

11.05.2022 08:40

Изгубљен спор са Словенцима у вези Врбаса, изгубљен спор са Словенцима у вези са Угљевиком, изгубљен спор са Чезом у Гацку, изгубићемо спор са ХЕП-ом у вези са Гацком, изгубићемо са Сердаровим у Угљевику, од друге фазе Гацка са Кинезима нема ништа (лаж Додика и Миливића), финасијски фијаско око ХЕ Дабар, лаж Ђокића око вјетроелектрана на Хргуду и тд. и тд. Колико то кошта и колико штете за РС-у, лажни уговори, лажна обећања, лажна диплома Ђокића, лажних диплома у ЕП РС-е на стотине, нико низашта не одговара, само корупција цвјета. Народе мој долази више до памети, још имаш шансу да оловком ријешиш стање у РС-ој, улица ти је неизбјежна само се бојим да тада не буде касно.

ОДГОВОРИТЕ