Đokić ne kažnjava neodgovorne koncesionare

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske, iako je imalo zakonsko pravo da raskida koncesione ugovore sa onima koji nisu izvršavali svoje obaveze, iz nekog, samo njima poznatog razloga, to nisu radili.

Republika Srpska 10.05.2022 | 16:04
Đokić ne kažnjava neodgovorne koncesionare

Primjetili su to u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske, koja se bavila radom i poslovanjem ministarstva u prošloj godini.

“Sa pojedinim koncesionarima nisu raskinuti ugovori iako isti nisu izvršili  potrebne radnje u ugovorenom roku kao što su izrada projekata, pribavljanje potrebnih  saglasnosti”, upozorili su oni.

Revizori napominju kako koncendent, u ovom slučaju ministarstvo, može jednostrano raskinuti ugovor u slučaju da  koncesionar ne izvršava ili propušta da izvrši potrebne radnje u ugovorenom roku, ili svojom krivicom ne počne sa obavljanjem koncesione djelatnosti u ugovorenom roku.

“Dio koncesionara nije uredno plaćao koncesionu naknadu i sa  istima nisu raskinuti ugovori shodno zakonu, kojim je propisano da koncedent može jednostrano raskinuti ugovor u slučaju da  koncesionar ne plati koncesionu naknadu tri puta uzastopno ili neuredno plaća  koncesionu naknadu”, navodi se u revizorskom izvještaju.

Revizori su primjetili i kako su pojedinim koncesionarima istekle bankarske garancije, a da nove nisu dostavili, što su trebali po Zakonu o koncesijama.

Takođe, ispostavilo se kako Ministarstvo na čijem je čelu Petar Đokić nema pravu evidenciju o visini prikupljenih koncesionih naknada.

Naime, prema pomoćnoj evidenciji ministarstva u prošloj godini je ukupno naplaćeno 46,85 miliona maraka naknada.

Sa druge strane, Poreska uprava raspolaže drugačijim podacima, prema kojima se od naknada u budžet slilo 49,87 miliona KM.

Revizori su našli uzrok te neusklađenosti.

“Revizijom je utvrđeno da pojedini koncesionari nisu obavještavali Ministarstvo o uplaćenim  koncesionim naknadama kako je definisano odredbama ugovora o koncesiji”, navodi se u izvještaju.

Podsjećamo, dok sa jedne strane Ministarstvo izbjegava da raskida pojedine ugovore, na drugoj strani se raskidaju poslovi koji će građane Srpske koštati na desetine miliona maraka.

Naime, Republika Srpska izgubila je 90 miliona maraka u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

(Capital)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Tatar

10.05.2022 14:37

Pa Vijadukt je ozbiljna firma i s njom nema ni šale ni malverzacije.A; vam 3000000miliona razlike govore zašto ugovori nisu raskinuti

ODGOVORITE
Name

Bilja

10.05.2022 14:46

Nije to stari slovenački Viadukt. Ovo je firma sa dvoje zaposlenih i 2.000 Eura na računu. Od Burle će sada dobiti 2% od ovih para koje će kao kaznu uplatiti RS, a Burlo će u svoj džep staviti 88 miliona. Živio drug Burlo!

Name

Prijedorcanin M.

10.05.2022 15:24

Provjerite ministrove racune gdje drzi lovu svakako i ostalo imovno stanje...

Name

Borac

10.05.2022 16:03

Sta se ceka? Odma hapsiti lopova.

Name

Djokica se pomirio

10.05.2022 14:39

Sa corkom, pa veli kad je bal nek je maskenbal hehehe

ODGOVORITE
Name

Ehee

10.05.2022 15:43

Londonski djak pametan!! Sve koalicionii podobni i uzivanjee !! Partijski rasporedjeno plijen !!!! Iznad zakona!

Name

Djoko ali nas!

10.05.2022 20:41

Nas djoko, svuda oko nas! Direktno sa Londonske berze!

Name

Solun

10.05.2022 15:22

Đokiću invalidi štrajkuju tri mjeseca(centar za rehabilitaciju invalidnih lica pripada SP u), a on gleda šuti i traži ima li još kakav potok za prodati. Učio je od najboljeg, samo što on voli lapati iz sjene i sa osmijehom...

ODGOVORITE
Name

Stetocine

10.05.2022 15:49

Neznalice i glupaci zasjeli na celo ministarstava silne i moćne Vlade RS. Sve moj do mojega.

ODGOVORITE
Name

Re

10.05.2022 22:31

A Vlada je mocna koliko i entitet kojim upravlja.

Name

Đorđe

10.05.2022 16:00

Đokiću, hitno u Domas da uništiš sve fabrike. Rusi su za tebe "mala maca", ti si izvježbao uništavanje fabrika. Pozdrav dobrim ljudima i narodu dobrom i u Ukrajini i u Rusiji, STOP ratu, odmah.

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.05.2022 18:05

Sta je sa koncesijom Pavlovic mosta, je li istekla? Do kad misle naplacivati most

ODGOVORITE
Name

MD

11.05.2022 03:12

Ja ne znam šta je u glavama ljudi koji su za SP. Vjerovatno ništa. Ta partija je tu radi njenog najužeg rukovodstvo. Štetočine komunjarske.

ODGOVORITE
Name

rođo

11.05.2022 08:40

Izgubljen spor sa Slovencima u vezi Vrbasa, izgubljen spor sa Slovencima u vezi sa Ugljevikom, izgubljen spor sa Čezom u Gacku, izgubićemo spor sa HEP-om u vezi sa Gackom, izgubićemo sa Serdarovim u Ugljeviku, od druge faze Gacka sa Kinezima nema ništa (laž Dodika i Milivića), finasijski fijasko oko HE Dabar, laž Đokića oko vjetroelektrana na Hrgudu i td. i td. Koliko to košta i koliko štete za RS-u, lažni ugovori, lažna obećanja, lažna diploma Đokića, lažnih diploma u EP RS-e na stotine, niko nizašta ne odgovara, samo korupcija cvjeta. Narode moj dolazi više do pameti, još imaš šansu da olovkom riješiš stanje u RS-oj, ulica ti je neizbježna samo se bojim da tada ne bude kasno.

ODGOVORITE