"Македонска црква" призната као канонска

Васељенска патријаршија признала је цркву у Северној Македонији као канонску, преносе медији у Скопљу.

Свијет 09.05.2022 | 20:58
"Македонска црква" призната као канонска

Како се наводи у саопштењу после седнице Светог Синода Васељенске патријаршије, Константинопољ признаје назив цркве у Северној Македонији као "Охридске", што значи да је подручје њене јурисдикције само у границама територије те државе.

Васељенска патријаршија признаје црквену јерархију коју води архиепископ Стефан као канонску и важећу у свеправославном свету и са њом успоставља канонску и литургијску заједницу, преноси Плусинфо.

У саопштењу се наводи да је Свети Синод, којем је председавао васељенски патријарх Вартоломеј, исцрпно расправљао о црквеном проблему у Скопљу и разматрао жалбу помесне цркве, као и поновљене позиве државе Северне Македоније.

Синод је одлучио да прима "свештенство и народ ове Цркве под архијерејем Стефаном, зацеливши рану раскола и поливши ‘вином и уљем‘ рану тамошње наше православне браће".

"У том смислу се издаје одговарајући Патријаршијски и Синодални акт", објавила је Васељенска патријаршија.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јаффа

10.05.2022 05:49

Васељенска патријаршија је неважећа за нас православне. То је за унијате, ове "православне" типа Украјинци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

10.05.2022 05:54

Тако и треба свака дрзава да има своју цркву дали је православна или католицка све једно.Ми смо били и против Македонске,па смо против Црногорске,па цемо против Босанскохерцеговацке итд и сви додју на своје само ми Србенде увек доњи ради насе сулуде политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боско

10.05.2022 07:02

Види се колико капирас белосветску багру која ради на уситњавању и разједињавању Православаца! Ниста не капирас!

Name

Круна

10.05.2022 09:05

Братац, ти све јеси, само Србин ниси.

Name

Ортхy

10.05.2022 19:54

Уз дужно поштовање , ниси ти Србин.

Name

Кхал Дрого

10.05.2022 07:33

Једна и непотребна и ружна ситуација која ђе само донијези лоше православљу. Могуће је и политика упетљала прсте, На простору Сјеверна Македоније дјелује Охридска архиепископија, аутономна црква под јурисдикцијом Српске православне цркве, која је аутономност добила црквеним актом (томосом) СПЦ 2005-е године. И дјелује Македонска православна црква, до сада неканонска, то је ова коју је признала Васељенска патријаршија. Васељенска патријаршија је имала јурисдикцију над епархијама на прстору данашње Сјеверне Македоније у периоду 1766-1922, но 1922-е томосом су те епархије предате под јурисдкицију СПЦ, и једина помјесна црква која може дати некој Цркви на том простору аутокефалност јесте СПЦ, никако Васељенска патријашија. Црква мора бити у служби вјерника, не политике или нечијих интереса. И овај спор се могао ријешити, кроз договор, дијалог, разумијевање, општу корист, СПЦ је показала и превише и разумијевања и добре воље, друга страна ни минимум, а то је у овом случају држава (не Црква него држава) Сјеверна Македонија која је дал сама или по директиви изабрала лош пут. Најгоре што се овдје умијешала Васељенска патријаршија а није смјела. Да буде горе и обећали су да се неће мијешати, и Васељенски патријарх, сада су прекршили обећање. Штета је учињена, изгубљено је повјерење, како написах, не могу уручити томос о аутокефалности, мислим могу али направиће себи проблем, не СПЦ него себи. Пред СПЦ су тешке одлуке, требаће пуно мудрсти, како год одлуче, подршка

ОДГОВОРИТЕ
Name

А када је

10.05.2022 10:17

Спц добила аутијефакнист у средњем вијеку и поред противљења неких свештеника у Византији, није ли И тада била политика умјешана? Колико је тада плаћено да се осмсотали спц? АЈТЕ, шта се ту правите паметни!

Name

Коначно!!!

10.05.2022 09:23

Свака част за ЦВП. Политика је била умлешана и када је спц добила атокефалност од византије. Маса новца се дало Византији да прихвати спц као самосталну цркву иако је било и у то вријеме противника аутономији спц, нико их није слушао. Зашто би сада било другачије у вези МПЦ и њене аутокефалности? Руско-српака хегемоностичка ујдурма!

ОДГОВОРИТЕ