Власт пред изборе најављује повећање плата у јавној управи - Шта ће бити са осталим радницима?!

Значајна поскупљења основних животних намирница довела су до пада ионако ниског животног стандарда грађана Републике Српске. Влада најављује повећања плата у јавном сектору, али се поставља питање како да радници у реалном сектору издрже галопирајућа поскупљења и инфлацију. 

Република Српска 09.05.2022 | 19:55
Власт пред изборе најављује повећање плата у јавној управи - Шта ће бити са осталим радницима?!

У Синдикату сматрају да евентуално повећање плата у јавном сектору није суштинско, већ само начин да се ублажи текућа инфлација и очува постојећи ниво куповне моћи радника. 

„Знамо да у овом тренутку живимо у времену које на дневном нивоу доноси веће трошкове свим нашим породицама. Да имамо инфлацију која је галопирајућа. Да имамо ситуацију која додатно ионако тежак положај радника у Републици Српској је усложила и довела до борбе за просту егзистенију, односно да од своје плате покушавате само да обезбиједите само основне животне намирнице, а шта ћемо са услугама и свим оним што радник и његова породица морају да плате да би могли функционисати нормално“, каже Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Све присутнији недостатак радне снаге приморао је и привреднике на повећање плата, али тренд одласка радника дјелује незаустављив. 

„Увећање плата не зависи од синдиката, него зависи од тржишта. Тржишта радне снаге и тржишта производа гдје ми продајемо. Према томе, евидентно је да плате расту и рашће и наравно да ће те плате платити крајњи потрошач и евидентно је да нам и цијене расту. Није то ствар добре воље послодаваца, него једноставно ствар тржишта“, појашњава Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Из Владе рјешење виде у повећању плата у јавној управи, што је било и очекивано, с обзиром да се ради о изборној години када је власти неопходна куповина социјалног мира. 

„Влада Републике Српске је више него опредијељена да помогне радницима и све што смо радили у протеклом периоду било је усмјерено у том правцу. Наше све мјере које смо формирали и кроз економске политике, ево сад могу рећи задње три и по године или четири године ишле су у правцу да помогнемо привредни амбијент у Републици Српској“, правда се Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Колико је та помоћ била успјешна, најбоље говоре редови пред страним амбасадама и број оних који желе трајно напустити Републику Српску.

Чак и да плате порасту, то неће зауставити одлив становништва, јер укупан квалитет живота у једном друштву одређује и низ других параметара, за које ова власт, већ годинама, нема адекватна рјешења.

(БН/А.Глувић)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

&&&&

09.05.2022 18:07

Повећавај шта хоћеш. Гласа нема. Доста. Је. Лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

09.05.2022 19:22

Треба свим радницима повећати плате или никоме. И радници у приватном сектору раде и убацују паре кроз доприносе у буџет а још имају мања примања. И њих треба држава пидстицајима да помогне. Смрт фашизму, а слобода народу.

Name

Каролина Петровиц

09.05.2022 21:08

Власт јос занима како да се извуце из криминала и затуска трагове палеци све сто има вазност као доказни материјал!

Name

Рашо

09.05.2022 21:18

Како нема, погледајте изборе за мјесне заједнице, опозив оне црвене начелнице Дрвара, избор градоначелника Приједора. Све црвена секта добила. Одлучују ти ухљеби у буџетским фирмама, ореганизију се (их) по комунистичком моделу (у принципу то и јесу комуњаре из најцрњег периода те пошасти) и лагано побиједе јер опозиције дкорондс и нема. Не вјерујем у било калве промјене. Једини прави избор је одлазак на запад заувијек. А ове оставити нека машу црвеним заставама и носају Путинове слике.

Name

Ре

09.05.2022 23:46

То повећање не може ни посолити. Дајте друге мјере. Укидајте акцизе, смањите ПДВ, укидајте парафискалне намете, донесите мјере штедње у институцијама... Ко гласа без тога за вас будала је. Тегелтија води свиту 10 људи у НY. Колико то кошта и зашто иду физички код Зоом, вибера, скyпе и све технике.

Name

Бјелина

10.05.2022 04:34

Ово без повецања плата неце ни гласати, а многи од њих се вец исељавају. Ови други це гласати у страху да не изгубе посао не схватајуци да ни они у оваквом систему немају будуцности!

Name

Суперхик

10.05.2022 05:26

Не смањују акцизе на гориво и друге намете, пуне буџет пет пута више, а онда народу врате мрвице и очекују глас. Најтужније од свега, блесави народ и поред свега опет гласа за њих! То само значи да боље ни не заслужује...

Name

ре

09.05.2022 18:33

А остали радници, они ретки који имају посао ће бити истрани са својих радних места у приватлуку-мафијашлуку јер прватник радника не може очима да види. Само напред у нове веће кредите од ММФа и веће плате буџетлијама до коначне пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свица моја домовина

09.05.2022 18:38

Хахаха, гоље дијеле тудје паре које немају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

09.05.2022 18:47

Тренутна влада РС не повећава радницима плату јер да је сад дупла радник би опет мало добио Они себи овим јефтиним потезима покушавају себи повећати шансе за још 4године ладовине и нерада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

09.05.2022 18:56

Овај Саса Тривиц је невидјена лопина...толико се напљацкао да је то страва...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болест владања

09.05.2022 19:21

Само да се задржи власт и ништа друго. Једно хапсење Тајкуна или политичара би повољније дјеловало на младе да остану него све мјере око плата. Цутање и нерад Тузиластва, бахацење дилера дроге и синова тајкуна, плацање минималца а рест на руке, корупција у партијском запошљавању, нерад судова и корупција у њима. То је оно сто тјера младе да дигну руке од чекања да се стање промијени и одлазе. Бахатост власти и неказњивост министара, постављање нешколованих а партији оданих дрипаца на руководећа мјеста, дугогодишњи поступци судова ( Бобар банка, банка Српске, фармланд исл.) показују да је мафијашко судство умрежено са власти. Можда су Избори могуће рјесење али сумњам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

09.05.2022 19:27

Доста више.Оставили сте раднике код приватника без икаквих права раде сваки дан и празнике и недељеза минималац.Шта мислите да ће гласат неко за вас из приватних фирми.Права за све морају бити иста.Послодавци раде шта хоће и нико им ништа не може.Кад заштитите раднике који раде у приватним фирмама у сваком смислу тад можете очекиват неку вам подршку овако мрш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца

09.05.2022 19:43

Толико јадно и провидно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

09.05.2022 19:44

Шта чекамо ми из реалног сектора ово треба на улице изаћ одавно већ.Проблемје што је већински женски род при запослењу и што им се пријети отказом и што су испрепадане.Не знам како им мужеви дозволе да устану из кревета за биједних 600 марака радећ и недељама.Мушкарци имају веће плате јер они не дозвољавају да их неко терорише.Помозите реалном сектору забраните послодавцима да нас третирају ко робове.Не знам до кад ће ово све да траје али све већи број је запослених пензионера.Омладина им неће радити. За ситниш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако нам и треба

09.05.2022 20:03

Ова власт је по мјери народа. Нема нас ни 10% који видимо ста је лосе и који бисмо стварно радили да нам буде боље! Нагласак је на рад, не на политицка препуцацања и пресеравања! Ми смо лос народ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нуто

10.05.2022 06:17

Што ти је сељаклук, само би нешто радило.

Name

Слузбеница

09.05.2022 20:37

Да ми дају дуплу плату нецу висе гласати за њих. Готово је дојадили су превисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2022 21:34

Тако је. Слажем се!

Name

Бл

09.05.2022 23:42

То сто треба повецати плате јавном сектору треба подијелити сваком становнику РС сви пунимо будзет

Name

Израелац

09.05.2022 21:19

Додик је крив за све поскупљење и рат у украјини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

09.05.2022 22:37

А ста це бити послије избора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар има још

10.05.2022 02:02

неког да није схватио. Подобни угљени су бирачко тијело дотичног и његове злочиначке свите.Он их награђује и додатно обавезује.Избори су јако близу. Причу о промјенама на изборима можемо мачку о реп и то ако га ухватимо. Шта смо до сада гледали ? Дебело лажиране изборе на безброј начина и што је најгоре очигледних и доказаних. Опозицију којој је очигледно добро а и немају осим пар изузетака никог вриједног гласа и поштовања.Учмали су до бола! Зато какве плате ,па они гуше реални сектор а повећање плата дебилима који доказано нити раде нити знају да раде је само један начин како се пљачка будзет који би требао бити распоређен а не пљачкан.Нема новца за борце а Пејина унука маршала 11. милиончека да трошари А ми , ми смо овце и остајемо то до даљњег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре на све

10.05.2022 04:41

Вође јавног сектора и набавне службе милионе у џепове, а јавна раја 10%. Како могу да гледају да им се колеге које раде са њима толико богате, а они се задовољавају са 100, 200 КМ. Или сви краду колико год могу и онда им плата и није толико битна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.05.2022 05:09

Остали нису интересантни јер нису њихово бирацко тијело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

10.05.2022 05:39

Мишићка о правима радника... радницима све горе а њој...?? А ви у реалном сектору шта се буните кад нисте хтјели у политику (и кревет), сад ћутите, прољеће је има траве. Живио Додик и Вишковић, живјела нам наша предсједница и Мишићка. (Је*ем матер свим побројаним и шире)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЧЕКИВАНО

10.05.2022 05:43

ОВА ВЛАСТ ИМА НАЈВЕЋУ БРИГУ,ДА БУДЕ ПОНОВО ИЗАБРАНА,А,ЗА ЖИВОТЕ ГРАЂАНА НЕ МАРЕ.УДАЉИЛИ СУ СЕ ОНИ ОД НАРОДА ОДАВНО,И ТО ЈЕ ОДЛИЧАН НАЧИН ДА УНИШТЕ И ОВО МАЛО СТАНОВНИШТВА ШТО ЈЕ ОСТАЛО.КО ТО НЕ ПРИМЈЕЋУЈЕ,ДУПЛИ ЈЕ ГИБИТНИК.ЧАК И ОНИ КОЈЕ ЈЕ УХЉЕБИО ОВАЈ УЖАСНИ РЕЖИМ,НЕЋЕ ДОБРО ПРОЋИ,ЈЕР СУ СЕ УШУШКАЛИ У СВОЈ ОПТИМИЗАМ,И НЕ ПРИМЈЕЋУЈУ ДА КЛИЗЕ У НАЈДУБЉУ ПРОВАЛИЈУ.ОД БОГАТСТВА ДО БИЈЕДЕ,ПРЕТАНКА ЈЕ НИТ КОЈА БРЗО ПУЦА.ЖАЛОСНО,АКО ТО НИСУ РАЗУМЈЕЛИ. ЋУТИТЕ РОБОВИ,ПУСТИТЕ НЕКА ВАС СТРАХ ОДНЕСЕ У ТОТАЛНУ ПРОПАСТ И УНИШТЕЊЕ,И НЕ ТРАЖИТЕ КРИВЦЕ НИГДЈЕ ДАЉЕ ОД СЕБЕ САМИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

10.05.2022 07:42

Да гласју за њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

10.05.2022 07:47

Господјо Ранка а ста са народом који неради, како це они платити рацуне и презивити ову инфлацију. Гдје сте ви синдикалци кад фирме пропадају, људи остају без посла, тад сутите. Брука и срамота за овај народ сте ви из свих синдиката. Кад се неборите за народ , раднике ви сте наградјени тада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

10.05.2022 09:19

Ништа, пекар је реко да то зависи од тржишта а не од жеља синдиката, једино да крух буде 20 марака онда би им дали плату од 700 марака?

ОДГОВОРИТЕ