Vlast pred izbore najavljuje povećanje plata u javnoj upravi - Šta će biti sa ostalim radnicima?!

Značajna poskupljenja osnovnih životnih namirnica dovela su do pada ionako niskog životnog standarda građana Republike Srpske. Vlada najavljuje povećanja plata u javnom sektoru, ali se postavlja pitanje kako da radnici u realnom sektoru izdrže galopirajuća poskupljenja i inflaciju. 

Republika Srpska 09.05.2022 | 19:55
Vlast pred izbore najavljuje povećanje plata u javnoj upravi - Šta će biti sa ostalim radnicima?!

U Sindikatu smatraju da eventualno povećanje plata u javnom sektoru nije suštinsko, već samo način da se ublaži tekuća inflacija i očuva postojeći nivo kupovne moći radnika. 

„Znamo da u ovom trenutku živimo u vremenu koje na dnevnom nivou donosi veće troškove svim našim porodicama. Da imamo inflaciju koja je galopirajuća. Da imamo situaciju koja dodatno ionako težak položaj radnika u Republici Srpskoj je usložila i dovela do borbe za prostu egzisteniju, odnosno da od svoje plate pokušavate samo da obezbijedite samo osnovne životne namirnice, a šta ćemo sa uslugama i svim onim što radnik i njegova porodica moraju da plate da bi mogli funkcionisati normalno“, kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Sve prisutniji nedostatak radne snage primorao je i privrednike na povećanje plata, ali trend odlaska radnika djeluje nezaustavljiv. 

„Uvećanje plata ne zavisi od sindikata, nego zavisi od tržišta. Tržišta radne snage i tržišta proizvoda gdje mi prodajemo. Prema tome, evidentno je da plate rastu i rašće i naravno da će te plate platiti krajnji potrošač i evidentno je da nam i cijene rastu. Nije to stvar dobre volje poslodavaca, nego jednostavno stvar tržišta“, pojašnjava Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Iz Vlade rješenje vide u povećanju plata u javnoj upravi, što je bilo i očekivano, s obzirom da se radi o izbornoj godini kada je vlasti neophodna kupovina socijalnog mira. 

„Vlada Republike Srpske je više nego opredijeljena da pomogne radnicima i sve što smo radili u proteklom periodu bilo je usmjereno u tom pravcu. Naše sve mjere koje smo formirali i kroz ekonomske politike, evo sad mogu reći zadnje tri i po godine ili četiri godine išle su u pravcu da pomognemo privredni ambijent u Republici Srpskoj“, pravda se Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Koliko je ta pomoć bila uspješna, najbolje govore redovi pred stranim ambasadama i broj onih koji žele trajno napustiti Republiku Srpsku.

Čak i da plate porastu, to neće zaustaviti odliv stanovništva, jer ukupan kvalitet života u jednom društvu određuje i niz drugih parametara, za koje ova vlast, već godinama, nema adekvatna rješenja.

(BN/A.Gluvić)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

&&&&

09.05.2022 18:07

Povećavaj šta hoćeš. Glasa nema. Dosta. Je. Lopovi

ODGOVORITE
Name

Boki

09.05.2022 19:22

Treba svim radnicima povećati plate ili nikome. I radnici u privatnom sektoru rade i ubacuju pare kroz doprinose u budžet a još imaju manja primanja. I njih treba država pidsticajima da pomogne. Smrt fašizmu, a sloboda narodu.

Name

Karolina Petrovic

09.05.2022 21:08

Vlast jos zanima kako da se izvuce iz kriminala i zatuska tragove paleci sve sto ima vaznost kao dokazni materijal!

Name

Rašo

09.05.2022 21:18

Kako nema, pogledajte izbore za mjesne zajednice, opoziv one crvene načelnice Drvara, izbor gradonačelnika Prijedora. Sve crvena sekta dobila. Odlučuju ti uhljebi u budžetskim firmama, oreganiziju se (ih) po komunističkom modelu (u principu to i jesu komunjare iz najcrnjeg perioda te pošasti) i lagano pobijede jer opozicije dkoronds i nema. Ne vjerujem u bilo kalve promjene. Jedini pravi izbor je odlazak na zapad zauvijek. A ove ostaviti neka mašu crvenim zastavama i nosaju Putinove slike.

Name

Re

09.05.2022 23:46

To povećanje ne može ni posoliti. Dajte druge mjere. Ukidajte akcize, smanjite PDV, ukidajte parafiskalne namete, donesite mjere štednje u institucijama... Ko glasa bez toga za vas budala je. Tegeltija vodi svitu 10 ljudi u NY. Koliko to košta i zašto idu fizički kod Zoom, vibera, skype i sve tehnike.

Name

Bjelina

10.05.2022 04:34

Ovo bez povecanja plata nece ni glasati, a mnogi od njih se vec iseljavaju. Ovi drugi ce glasati u strahu da ne izgube posao ne shvatajuci da ni oni u ovakvom sistemu nemaju buducnosti!

Name

Superhik

10.05.2022 05:26

Ne smanjuju akcize na gorivo i druge namete, pune budžet pet puta više, a onda narodu vrate mrvice i očekuju glas. Najtužnije od svega, blesavi narod i pored svega opet glasa za njih! To samo znači da bolje ni ne zaslužuje...

Name

re

09.05.2022 18:33

A ostali radnici, oni retki koji imaju posao će biti istrani sa svojih radnih mesta u privatluku-mafijašluku jer prvatnik radnika ne može očima da vidi. Samo napred u nove veće kredite od MMFa i veće plate budžetlijama do konačne propasti.

ODGOVORITE
Name

Svica moja domovina

09.05.2022 18:38

Hahaha, golje dijele tudje pare koje nemaju!

ODGOVORITE
Name

Tatar

09.05.2022 18:47

Trenutna vlada RS ne povećava radnicima platu jer da je sad dupla radnik bi opet malo dobio Oni sebi ovim jeftinim potezima pokušavaju sebi povećati šanse za još 4godine ladovine i nerada.

ODGOVORITE
Name

Banja luka

09.05.2022 18:56

Ovaj Sasa Trivic je nevidjena lopina...toliko se napljackao da je to strava...

ODGOVORITE
Name

Bolest vladanja

09.05.2022 19:21

Samo da se zadrži vlast i ništa drugo. Jedno hapsenje Tajkuna ili političara bi povoljnije djelovalo na mlade da ostanu nego sve mjere oko plata. Cutanje i nerad Tuzilastva, bahacenje dilera droge i sinova tajkuna, placanje minimalca a rest na ruke, korupcija u partijskom zapošljavanju, nerad sudova i korupcija u njima. To je ono sto tjera mlade da dignu ruke od čekanja da se stanje promijeni i odlaze. Bahatost vlasti i nekaznjivost ministara, postavljanje neškolovanih a partiji odanih dripaca na rukovodeća mjesta, dugogodišnji postupci sudova ( Bobar banka, banka Srpske, farmland isl.) pokazuju da je mafijaško sudstvo umreženo sa vlasti. Možda su Izbori moguće rjesenje ali sumnjam.

ODGOVORITE
Name

Mira

09.05.2022 19:27

Dosta više.Ostavili ste radnike kod privatnika bez ikakvih prava rade svaki dan i praznike i nedeljeza minimalac.Šta mislite da će glasat neko za vas iz privatnih firmi.Prava za sve moraju biti ista.Poslodavci rade šta hoće i niko im ništa ne može.Kad zaštitite radnike koji rade u privatnim firmama u svakom smislu tad možete očekivat neku vam podršku ovako mrš!

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca

09.05.2022 19:43

Toliko jadno i providno!

ODGOVORITE
Name

Radenko

09.05.2022 19:44

Šta čekamo mi iz realnog sektora ovo treba na ulice izać odavno već.Problemje što je većinski ženski rod pri zaposlenju i što im se prijeti otkazom i što su isprepadane.Ne znam kako im muževi dozvole da ustanu iz kreveta za bijednih 600 maraka radeć i nedeljama.Muškarci imaju veće plate jer oni ne dozvoljavaju da ih neko teroriše.Pomozite realnom sektoru zabranite poslodavcima da nas tretiraju ko robove.Ne znam do kad će ovo sve da traje ali sve veći broj je zaposlenih penzionera.Omladina im neće raditi. Za sitniš.

ODGOVORITE
Name

Tako nam i treba

09.05.2022 20:03

Ova vlast je po mjeri naroda. Nema nas ni 10% koji vidimo sta je lose i koji bismo stvarno radili da nam bude bolje! Naglasak je na rad, ne na politicka prepucacanja i preseravanja! Mi smo los narod...

ODGOVORITE
Name

nuto

10.05.2022 06:17

Što ti je seljakluk, samo bi nešto radilo.

Name

Sluzbenica

09.05.2022 20:37

Da mi daju duplu platu necu vise glasati za njih. Gotovo je dojadili su previse.

ODGOVORITE
Name

Re

09.05.2022 21:34

Tako je. Slažem se!

Name

Bl

09.05.2022 23:42

To sto treba povecati plate javnom sektoru treba podijeliti svakom stanovniku RS svi punimo budzet

Name

Izraelac

09.05.2022 21:19

Dodik je kriv za sve poskupljenje i rat u ukrajini!

ODGOVORITE
Name

Pitam se

09.05.2022 22:37

A sta ce biti poslije izbora?

ODGOVORITE
Name

Zar ima još

10.05.2022 02:02

nekog da nije shvatio. Podobni ugljeni su biračko tijelo dotičnog i njegove zločinačke svite.On ih nagrađuje i dodatno obavezuje.Izbori su jako blizu. Priču o promjenama na izborima možemo mačku o rep i to ako ga uhvatimo. Šta smo do sada gledali ? Debelo lažirane izbore na bezbroj načina i što je najgore očiglednih i dokazanih. Opoziciju kojoj je očigledno dobro a i nemaju osim par izuzetaka nikog vrijednog glasa i poštovanja.Učmali su do bola! Zato kakve plate ,pa oni guše realni sektor a povećanje plata debilima koji dokazano niti rade niti znaju da rade je samo jedan način kako se pljačka budzet koji bi trebao biti raspoređen a ne pljačkan.Nema novca za borce a Pejina unuka maršala 11. miliončeka da trošari A mi , mi smo ovce i ostajemo to do daljnjeg.

ODGOVORITE
Name

Re na sve

10.05.2022 04:41

Vođe javnog sektora i nabavne službe milione u džepove, a javna raja 10%. Kako mogu da gledaju da im se kolege koje rade sa njima toliko bogate, a oni se zadovoljavaju sa 100, 200 KM. Ili svi kradu koliko god mogu i onda im plata i nije toliko bitna.

ODGOVORITE
Name

Milan

10.05.2022 05:09

Ostali nisu interesantni jer nisu njihovo biracko tijelo.

ODGOVORITE
Name

Zare

10.05.2022 05:39

Mišićka o pravima radnika... radnicima sve gore a njoj...?? A vi u realnom sektoru šta se bunite kad niste htjeli u politiku (i krevet), sad ćutite, proljeće je ima trave. Živio Dodik i Višković, živjela nam naša predsjednica i Mišićka. (Je*em mater svim pobrojanim i šire)

ODGOVORITE
Name

OČEKIVANO

10.05.2022 05:43

OVA VLAST IMA NAJVEĆU BRIGU,DA BUDE PONOVO IZABRANA,A,ZA ŽIVOTE GRAĐANA NE MARE.UDALJILI SU SE ONI OD NARODA ODAVNO,I TO JE ODLIČAN NAČIN DA UNIŠTE I OVO MALO STANOVNIŠTVA ŠTO JE OSTALO.KO TO NE PRIMJEĆUJE,DUPLI JE GIBITNIK.ČAK I ONI KOJE JE UHLJEBIO OVAJ UŽASNI REŽIM,NEĆE DOBRO PROĆI,JER SU SE UŠUŠKALI U SVOJ OPTIMIZAM,I NE PRIMJEĆUJU DA KLIZE U NAJDUBLJU PROVALIJU.OD BOGATSTVA DO BIJEDE,PRETANKA JE NIT KOJA BRZO PUCA.ŽALOSNO,AKO TO NISU RAZUMJELI. ĆUTITE ROBOVI,PUSTITE NEKA VAS STRAH ODNESE U TOTALNU PROPAST I UNIŠTENJE,I NE TRAŽITE KRIVCE NIGDJE DALJE OD SEBE SAMIH.

ODGOVORITE
Name

Sta

10.05.2022 07:42

Da glasju za njih

ODGOVORITE
Name

rade

10.05.2022 07:47

Gospodjo Ranka a sta sa narodom koji neradi, kako ce oni platiti racune i preziviti ovu inflaciju. Gdje ste vi sindikalci kad firme propadaju, ljudi ostaju bez posla, tad sutite. Bruka i sramota za ovaj narod ste vi iz svih sindikata. Kad se neborite za narod , radnike vi ste nagradjeni tada.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

10.05.2022 09:19

Ništa, pekar je reko da to zavisi od tržišta a ne od želja sindikata, jedino da kruh bude 20 maraka onda bi im dali platu od 700 maraka?

ODGOVORITE