Парафискални намети гуше привреду у БиХ, чему служе?

У БиХ постоји више од 3.400 различитих парафискалних намета. Многима се не зна сврха, осим да служе за пуњење буџета, а с друге стране исцрпљују привреду и грађане.

Босна и Херцеговина 07.05.2022 | 20:38
Парафискални намети гуше привреду у БиХ, чему служе?

Годинама већ привредници у БиХ траже смањење броја и износа парафискалних намета, који им стоје као тег око врата.

Међутим, ако се погледају анализе од прије седам година које су показале да у БиХ има од 400 до 500 парафискалних намета на свим нивоима власти, а да је тај број сада премашио 3.400 јасно је да се привредницима није удовољило.

Чак шта више оптерећење је много веће. Пријеко је потребно преиспитивање сваког намета појединачно, поручују из привредне заједнице.

“Потребно је да вдиимо ко га је прописао, на основу којег правног акта произилази, колико се новца издваја, гдје иде тај новац, на крају да видимо сврсисходност укупног постојања сваког намета појединачно и да након тога урадимо додатну анализу како би се створио додатни простор или за смањење или потуно укидање низа парафискалних намета”, каже Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

“Парафискални приходи су намјенски приходи и они увијек служе одређеној институцији. Ако расту парафискални приходи, морају да се смањују фискални приходи. Код нас је проблем што расту и фискални и парафискални приходи тако да тај порески притисак, односно фискални и парафискални притисак је у непрекидном порасту, посебно овај парафискални који апсолутно није регулисан са стране државе, него је препуштен слободи прописивања појединих институција”, каже економиста Алекса Милојевић.

А прописује се све и свашта, разне накнаде: за воде, шуме, природне несреће, путеве, контролу намирница, издавање рјешења, кориштење земљишта, истицање реклама, уређење грађевинског земљишта те таксе на истицање фирме, контролу квалитета, кориштење путева, развој туризма, комуналне накнаде итд., списак је дуг.

“Кад одете у ЦИПС да добијете потврду да живите на одређеној адреси морате платити 10 КМ. То вам издаје човјек који већ има плату и кога плаћамо да ради тај посао, а зашто он наплаћује 10 КМ то нико не зна. Бирократија функционише на такав начин да врло радо створи обавезу да платите неку услугу или неки документ и на тај начи оствари приходе из којих се плаћа тај исти службеник”, каже економиста Зоран Павловић.

Оптерећење предузетника у БиХ је највеће, када се пореди са земљама Европске уније, али и са земљама окружења. То у великој мјери утиче на стварање неповољног амбијента за пословање.  Велика парафискална оптерећења свакако негативно утичу и на привлачење страних инвестиција.

Закључак би био да, једноставно, нико нема потпуну евиденцију, а камоли неко објашњење зашто сви ови намети постоје, осим да се пуне буџети. За то вријеме економија пада, а инвеститори нас заобилазе.

(БН   Фото:Илустрација/Ослобођење)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

сокантно

07.05.2022 19:19

када ти траже родни лист да није старији од 6 мијесеци па људи нема смисла родни лис се бар не мијењ јер није крвна слика која је промјенљива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

08.05.2022 06:27

Једини наговјештај рјешења гомиле проблема је РЕСТАРТ државе након Октобра смјеном три диктатора човић, додик и бакир

Name

Перо

07.05.2022 19:43

Ја у Њемацкој, то овдје нема, ко је будала да плаца дудуке, бакире, цовјецице или ону гадарију мајкицку, изволите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Перо

07.05.2022 22:22

И опет имају за социјалну накнаду, за дјецији доплатак у висини минималца довољног да се дијете и прехрани и обуце мјесец дана...цак и на бироу рада има накнада за незапосленост, платице и смјестај да не будете на улици...а знате ли како код нас, уз све ове намете??!!

Name

Владимир

08.05.2022 04:49

Мени је драго што се РС очистила пд талвих као ти. Иди мало труј те Швабе, покажи им своју способност кошења трава, љепљења плочица и осталих интилигентних послова. Чим ти почнеш са "Ја у Њемачкој..." све буде јасно. Њемац ти се баш обрадовао, тамо ћеш гледати како да зарадиш нешто на црно, избјегнеш порез, не платиш карту, ауто ако имаш да ти поправи неки "земо" за дупло мање пара, половне гуме да купиш.....а онда да нама солиш памет.

Name

4005

08.05.2022 06:46

Е мој Владимире, истина је да се Република Српска све више чисти од оних који морају да иду у Њемачку, међутим проблем је што се заразила таквима као што си ти.

Name

в.д. коментатор

07.05.2022 19:56

Ако одете у ЦИПС по потврду пребивалишта и кажете да немате чиме платити а да вам треба за посао, службеник ће вам га одштампати џабе. То сам пробао и у другим институцијама кад сам тражио разне исписе и редовно успијева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.05.2022 06:41

Чуј чему служе...за богаћење истог онога ко је измислио ПДВ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

08.05.2022 07:26

Служе да се багра богати !

ОДГОВОРИТЕ