Parafiskalni nameti guše privredu u BiH, čemu služe?

U BiH postoji više od 3.400 različitih parafiskalnih nameta. Mnogima se ne zna svrha, osim da služe za punjenje budžeta, a s druge strane iscrpljuju privredu i građane.

Bosna i Hercegovina 07.05.2022 | 20:38
Parafiskalni nameti guše privredu u BiH, čemu služe?

Godinama već privrednici u BiH traže smanjenje broja i iznosa parafiskalnih nameta, koji im stoje kao teg oko vrata.

Međutim, ako se pogledaju analize od prije sedam godina koje su pokazale da u BiH ima od 400 do 500 parafiskalnih nameta na svim nivoima vlasti, a da je taj broj sada premašio 3.400 jasno je da se privrednicima nije udovoljilo.

Čak šta više opterećenje je mnogo veće. Prijeko je potrebno preispitivanje svakog nameta pojedinačno, poručuju iz privredne zajednice.

“Potrebno je da vdiimo ko ga je propisao, na osnovu kojeg pravnog akta proizilazi, koliko se novca izdvaja, gdje ide taj novac, na kraju da vidimo svrsishodnost ukupnog postojanja svakog nameta pojedinačno i da nakon toga uradimo dodatnu analizu kako bi se stvorio dodatni prostor ili za smanjenje ili potuno ukidanje niza parafiskalnih nameta”, kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

“Parafiskalni prihodi su namjenski prihodi i oni uvijek služe određenoj instituciji. Ako rastu parafiskalni prihodi, moraju da se smanjuju fiskalni prihodi. Kod nas je problem što rastu i fiskalni i parafiskalni prihodi tako da taj poreski pritisak, odnosno fiskalni i parafiskalni pritisak je u neprekidnom porastu, posebno ovaj parafiskalni koji apsolutno nije regulisan sa strane države, nego je prepušten slobodi propisivanja pojedinih institucija”, kaže ekonomista Aleksa Milojević.

A propisuje se sve i svašta, razne naknade: za vode, šume, prirodne nesreće, puteve, kontrolu namirnica, izdavanje rješenja, korištenje zemljišta, isticanje reklama, uređenje građevinskog zemljišta te takse na isticanje firme, kontrolu kvaliteta, korištenje puteva, razvoj turizma, komunalne naknade itd., spisak je dug.

“Kad odete u CIPS da dobijete potvrdu da živite na određenoj adresi morate platiti 10 KM. To vam izdaje čovjek koji već ima platu i koga plaćamo da radi taj posao, a zašto on naplaćuje 10 KM to niko ne zna. Birokratija funkcioniše na takav način da vrlo rado stvori obavezu da platite neku uslugu ili neki dokument i na taj nači ostvari prihode iz kojih se plaća taj isti službenik”, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Opterećenje preduzetnika u BiH je najveće, kada se poredi sa zemljama Evropske unije, ali i sa zemljama okruženja. To u velikoj mjeri utiče na stvaranje nepovoljnog ambijenta za poslovanje.  Velika parafiskalna opterećenja svakako negativno utiču i na privlačenje stranih investicija.

Zaključak bi bio da, jednostavno, niko nema potpunu evidenciju, a kamoli neko objašnjenje zašto svi ovi nameti postoje, osim da se pune budžeti. Za to vrijeme ekonomija pada, a investitori nas zaobilaze.

(BN   Foto:Ilustracija/Oslobođenje)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

sokantno

07.05.2022 19:19

kada ti traže rodni list da nije stariji od 6 mijeseci pa ljudi nema smisla rodni lis se bar ne mijenj jer nije krvna slika koja je promjenljiva

ODGOVORITE
Name

Boris

08.05.2022 06:27

Jedini nagovještaj rješenja gomile problema je RESTART države nakon Oktobra smjenom tri diktatora čović, dodik i bakir

Name

Pero

07.05.2022 19:43

Ja u Njemackoj, to ovdje nema, ko je budala da placa duduke, bakire, covjecice ili onu gadariju majkicku, izvolite...

ODGOVORITE
Name

Re: Pero

07.05.2022 22:22

I opet imaju za socijalnu naknadu, za djeciji doplatak u visini minimalca dovoljnog da se dijete i prehrani i obuce mjesec dana...cak i na birou rada ima naknada za nezaposlenost, platice i smjestaj da ne budete na ulici...a znate li kako kod nas, uz sve ove namete??!!

Name

Vladimir

08.05.2022 04:49

Meni je drago što se RS očistila pd talvih kao ti. Idi malo truj te Švabe, pokaži im svoju sposobnost košenja trava, ljepljenja pločica i ostalih intiligentnih poslova. Čim ti počneš sa "Ja u Njemačkoj..." sve bude jasno. Njemac ti se baš obradovao, tamo ćeš gledati kako da zaradiš nešto na crno, izbjegneš porez, ne platiš kartu, auto ako imaš da ti popravi neki "zemo" za duplo manje para, polovne gume da kupiš.....a onda da nama soliš pamet.

Name

4005

08.05.2022 06:46

E moj Vladimire, istina je da se Republika Srpska sve više čisti od onih koji moraju da idu u Njemačku, međutim problem je što se zarazila takvima kao što si ti.

Name

v.d. komentator

07.05.2022 19:56

Ako odete u CIPS po potvrdu prebivališta i kažete da nemate čime platiti a da vam treba za posao, službenik će vam ga odštampati džabe. To sam probao i u drugim institucijama kad sam tražio razne ispise i redovno uspijeva.

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.05.2022 06:41

Čuj čemu služe...za bogaćenje istog onoga ko je izmislio PDV!

ODGOVORITE
Name

XL

08.05.2022 07:26

Služe da se bagra bogati !

ODGOVORITE