Погинуло 13,6 мил. Украјинаца у борби против нациста

Бивши украјински амбасадор у Хрватској, Србији и БиХ Олександр Левченко за "Антену М" пише о актуелној ситуацији у Украјини, али и о политичким кретањима у Европи. 

Свијет 07.05.2022 | 19:23
Погинуло 13,6 мил. Украјинаца у борби против нациста

Званични Берлин забранио је истицање застава Украјине на територији Њемачке 8. и 9. маја, да би се избјегли… није јасно какви сукоби?! Једноставно је питање које се намеће: сукоба кога са ким?

Ако Берлин мисли да руска дијаспора може напасти Украјинце са плаво-жутим националним заставама, онда Њемачка није у стању да контролише држављане земље која је покренула европски рат, а то значи да ти грађане на њемачком тлу подржавају Путина и његову агресивну политику.

При томе, међународне конвенције забрањују подршку рату. Скандалозно је да Берлин  ставља у исту раван жртве агресије - Украјинце, са онима који су у Европи пета колона русизма – руског фашизма!

Изгледа да Берлин још није до краја проучио резултате крвавог Другог свјетског рата, који је однио више од 50 милиона људских живота. Тачно је да је највише у том рату настрадао Совјетски Савез, изгубивши 26 милиона становника, углавном због хитлеровске агресије.

То је, међутим, клопка у коју пао је официјелни Берлин, који мисли да је у тој страшној бројци највише је Руса. Апсолутно није тако. Од 26 милиона демографских губитака совјетских људи у рату, 13,3 милиона су Украјинци. То је више од половине и, наравно, много више него погинулих Руса.

Ове податке Москва је увијек прешућивала и умјесто формулације да су погинули грађани СССР-а, гурала наратив о погинулим Русима, што је стварало криву слику да је баш руски народ најзаслужнији за побједу над нацизмом. А није! То су управо Украјинци! Ми то никад нисмо истицали као главни аргумент, али када је прије 10 година Владимир Путин у Москви бахато изјавио је да Русија могла побиједити Трећи Рејх и без Украјине, онда је Кијев морао прецизирати податке о губицима у СССР. Украјина је изгубила више од половине погинулих совјетских грађана. Ако ћете додати милион од глади умрлих Украјинаца већ послије рата, али у истој 1945, онда губици становништва Украјине досегну страшних 14,3 милиона. О томе свједоче бројке пописа украјинског становништва у јануару 1946. у односу на јануар 1941.


 
У економским губицима Совјетског савеза, Украјина  судјелује са 45%. Хитлеровци и њихови савезници (највише Мађари) спалили су у Украјини 750 градова и 28 хиљада села. 

Зато би садашња Њемачка морала бити макар захвалити украјинском народу за највећи допринос у борби против нацизма, а не забрањивати украјинске заставе 8. и 9. маја. Берлин је од нациста ослободила Прва украјинска армија, у којој је био мој дјед, те Прва и Друга бјелоруска армија. Прва украјинска бројила је 60%, а Прва бјелоруска 45% етничких Украјинаца. За ослобођење Берлина најзаслужнији су наши преци и нама није јасно зашто до овог дана њемачка влада није послала, у име свих Нијемаца, исприку Украјинцима за наше огромне људске жртве. Друга украјинска армија ослободила је од нациста Братиславу, Брно, Праг и читаву тадашњу Чехословачку. Трећа украјинска армија ослободила је од фашиста Букурешт, Софију, Београд, Будимпешту и Беч. Другу и Трећу украјинску армију такође су већином чинили Украјинци.

Интересантно је да је Мађарска до краја подржавала нацисте као најоданији савезник. Морам подсјетити да је, до геноцида у Сребреници, најстрашније мјесто покоља цивилног становништва била украјинска Корјукивка. 1943. у регији Чернигов, одакле потиче моја фамилија, у том су градићу хитлеровци и мађарска војска убили седам хиљада мирних украјинских становника. Тек прије пола године њемачки предсједник Штајнмајер положио је вијенце код споменика погинулим цивилима у Корјукивци. До сада од официјелне Будимпеште нема никаквих назнака тражење опроста. Само блокада наоружава Кијева, са којим би заштитио Украјину али и читаву Европу од руске агресије и спречавање украјинског чланства у ЕУ и НАТО. Сада је Будимпешта, практично, постала тихи савезник агресора, као и некад. За подршку нацистима у Другом свјетском рату Мађарска је била кажњена и изгубила дио својих територија. Изгледа да је Будимпешта опет на погрјешној страни.

У Украјини у току Другог свјетског рата било је 800 хиљада партизана. Мој други дјед погинуо је у борбама. Још пола милиона Украјинаца било је у Украјинској устаничкој армији која се борила против Хитлера и Стаљина за независну државу. Москва је њих увијек звала колаборантима. За Кремљ  је несхватљиво да неко тражи независност од СССР-а. У московском разумијевању такви могу бити само нацисти. Тако и сада незналица историје Путин сматра нацистима свакога ко не жели да се приклони руском свијету. Само није јасно како ће се шеф Кремља борити у Украјини с нацистима, чији су преци сломили Трећи Рајх? Маскирање окрутног руског агресора у лик антифашиста - не помаже. Читава међународна заједница већ је прочитала смртну опасност од идеологије русизма и сјећа се познатог израза Винстона Черчича, још од прије 70 година – "фашисти ће се у будућности представљати као антифашисти"!


(Агенције   Фото:Антина М)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

БОY

07.05.2022 17:46

Изгледа да су Мађари остали досљедни свога учешћа у другом свјерском рату.Политика владе Мађарске власти на чело са Орбаном има доста заједничког са владом из тих времена. Нажалост нацизам у европи још није умро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БОY

07.05.2022 19:01

Да ниси несто побркао лонцице. Мадјарска је била фасистицка 1941-45, а данас се бори против фасизма иако је опкољена са фасистима са свих страна, осим са југа (Србија). Мадјарска је једини примјер независне дрзаве у Европи. Једини који јос покусава да води независну политику је хрватски предсједник Милановиц у ЕУ. Наравно, Србија на Балкану је независна дрзава. Русија се други пут бори са нацистима и вјерујем да це побиједити као сто је то урадила 9.5.1945. године. Смрт фасизму - слобода народу.

Name

Реал

07.05.2022 18:06

Украјинци имају цињеницу ал све то нису презентирали зато је Русија успјесно под окриљем ССР то поклопила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Реал

07.05.2022 19:03

Сви ти Украјинци долазе са истока Украјине и они су дрзављани Украјине, али су етницки Руси. Западни Украјинци су нацисти.

Name

ре ре БОY

08.05.2022 01:26

Тито драги шта ти надроби.....и оста жив...ц ц ц ц ц

Name

Душан

07.05.2022 18:11

Окрећемо се западној пропаганди , Све се ради за Кеш колица лаганица !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.05.2022 10:05

Највернији Хитлерови савезници били су усташе, украјински католици и Ханџар дивизија. Заједно су нападали и убијали Русе на Стаљинграду, Лењинграду итд итд итд.

Name

Садасњост

07.05.2022 18:16

Све је то тако али је суштина да се садасња Украјина претворила у ону Њемацку из 2 свј рата у којој предњаце нацистицке јединице Азова као најистакнутије и протагонишу уораво фасистицке вриједности . Украјина је сама по себи погазила те милионе мртвих и то је оно сто они прешуткују .

ОДГОВОРИТЕ
Name

тачно

07.05.2022 18:38

Тачно за податке о Другом рату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

07.05.2022 20:00

Пролупао си јаране, очито.

Name

ЛАЗАР

07.05.2022 19:41

РУСИ НИКАДА, АЛИ НИКАДА И НИКАДА, НИСУ НАПАДАЛИ ОСТАТАК ЕВРОПЕ. А ФРАНЦУЗИ, АУСТРИЈАНЦИ, НИЈЕМЦИ, ТАЛИЈАНИ, ТУРЦИ, МАЂАРИ И ОСТАЛИ КОЈИ СУ БИЛИ УЗ ЊИХ, ЈЕСУ КИДИСАЛИ НА РУСИЈУ МНОГО ПУТА. САД СЕ ИСТОРИЈА ИЗВРЋЕ. ЗНА СЕ ДОБРО У КОЈИМ ГРАНИЦАМА ЈЕ УКРАЈИНА УШЛА У ДРУГИ СВЈЕТСКИ РАТ. А У КОЈИМ ГРАНИЦАМА СЕ ИЗДВОЈИЛА ИЗ СССР?? ОДКУД ЈОЈ ТО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

07.05.2022 22:59

Балтик,Пољска,Мадјарска,Турска и далеки исток цак и Кина?

Name

Боб

08.05.2022 05:13

А Сведска, Финска...немас ти појма Лазаре!

Name

Мање од једне трецине

08.05.2022 11:12

Мозе се сматрати то сто данас зову Украјина и украјинци. Историјске непобитне цињенице. Истина, у којој којој је сва сустина проблема вјестацке творевине, како територијално тако и вјестацка творевина нације и свега свега другога....

Name

Боки

07.05.2022 21:05

Тај нема појма ста млати. Како је могло погинути 13мил украјинаца кад их није било у то вријеме ни 20 милиона. Боље да казе њихових фасиста бандероваца са западне украјине колико је било

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

07.05.2022 22:09

Страдало 13 милиона бандероваца

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

08.05.2022 05:58

Ова слика у цланку, за њу је изгинуло милион Руса висе него сто је требало. Утрка да се на њемацки Бундестаг стави застава, Русима је знацила симбол побједе. Западна алијанса је вец била на улазу у Берлин, али су знали да је град пун нациста и исли су паметно, без великих губитака. Са друге стране, Стаљин је наредио да се сто прије заузме Бундестаг, по цијену огромних људских губитака. Исти нацин ратовања је и данас код Путина. Русија је одувијек била против запада. Хитлер им је био заједницки непријатељ, али инаце, увијек су били непријатељски настројени једни према другима. Поготово Руси, који се нису хтјели одреци комунизма. На папиру мозда, али у стварности нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

08.05.2022 06:11

Ни ми Срби нисмо знали праву истину о Украјини и њеним зртвама .Русија је страдања Украјине у 2 св рату приказивала као страдање Русије ..Несто сумњам да Русија није намјерно игнорисала упозорење Британаца да се Хитлер спрема напасти Русију.Мозда је Русија намјерно упустила њемацке снаге да побију сто висе Украјинаца ..Зао ми је Украјине јер је заиста пропатила.Русија ју је искористила у 2 св рату исто као и Србију у задњем током распада Југославије..Огорцен сам безобразлуком и себицносцу Русије Огорцен....Ја бих проклетињи Русима дао Дњепар ,Харков,Луганск и Донецк,Крим,Одесу и Приднестрвље а остатак Украјине би моментално дао у цланство ЕУ ..И у НАТО....Кијев да буде у ЕУ ....Руси су безобзирни и искварени..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан М

08.05.2022 07:27

Неће моћи тако. Русија ће одлучити како. Наравно не како хоће Амери и погани Енглези

Name

ре

08.05.2022 12:40

Изгинули су највише Руси у Украјини,као што су у БХ 90% изгинули Срби,обиђеш споменике по БХ и само Срби на њима.

Name

Аск

08.05.2022 07:59

Ипак је ово братоубилацки рат. Нажалост. Ко у томе зарађује!? Јасни народ страда али ето...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

08.05.2022 08:19

Ја мислио да су само Руси били антифашисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти Украјинци

08.05.2022 09:54

Углавном нису били непријатељи Руса, за разлику од ових који јесу. То вам је слицно Хрватској броби против фасизма, а касније и раније медју њима је било јосте најгорих од фасиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

08.05.2022 10:00

Интересантно је да је и Wикипедиа промјенила званицне информације о украини. Хм?

ОДГОВОРИТЕ