Poginulo 13,6 mil. Ukrajinaca u borbi protiv nacista

Bivši ukrajinski ambasador u Hrvatskoj, Srbiji i BiH Oleksandr Levčenko za "Antenu M" piše o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, ali i o političkim kretanjima u Evropi. 

Svijet 07.05.2022 | 19:23
Poginulo 13,6 mil. Ukrajinaca u borbi protiv nacista

Zvanični Berlin zabranio je isticanje zastava Ukrajine na teritoriji Njemačke 8. i 9. maja, da bi se izbjegli… nije jasno kakvi sukobi?! Jednostavno je pitanje koje se nameće: sukoba koga sa kim?

Ako Berlin misli da ruska dijaspora može napasti Ukrajince sa plavo-žutim nacionalnim zastavama, onda Njemačka nije u stanju da kontroliše državljane zemlje koja je pokrenula evropski rat, a to znači da ti građane na njemačkom tlu podržavaju Putina i njegovu agresivnu politiku.

Pri tome, međunarodne konvencije zabranjuju podršku ratu. Skandalozno je da Berlin  stavlja u istu ravan žrtve agresije - Ukrajince, sa onima koji su u Evropi peta kolona rusizma – ruskog fašizma!

Izgleda da Berlin još nije do kraja proučio rezultate krvavog Drugog svjetskog rata, koji je odnio više od 50 miliona ljudskih života. Tačno je da je najviše u tom ratu nastradao Sovjetski Savez, izgubivši 26 miliona stanovnika, uglavnom zbog hitlerovske agresije.

To je, međutim, klopka u koju pao je oficijelni Berlin, koji misli da je u toj strašnoj brojci najviše je Rusa. Apsolutno nije tako. Od 26 miliona demografskih gubitaka sovjetskih ljudi u ratu, 13,3 miliona su Ukrajinci. To je više od polovine i, naravno, mnogo više nego poginulih Rusa.

Ove podatke Moskva je uvijek prešućivala i umjesto formulacije da su poginuli građani SSSR-a, gurala narativ o poginulim Rusima, što je stvaralo krivu sliku da je baš ruski narod najzaslužniji za pobjedu nad nacizmom. A nije! To su upravo Ukrajinci! Mi to nikad nismo isticali kao glavni argument, ali kada je prije 10 godina Vladimir Putin u Moskvi bahato izjavio je da Rusija mogla pobijediti Treći Rejh i bez Ukrajine, onda je Kijev morao precizirati podatke o gubicima u SSSR. Ukrajina je izgubila više od polovine poginulih sovjetskih građana. Ako ćete dodati milion od gladi umrlih Ukrajinaca već poslije rata, ali u istoj 1945, onda gubici stanovništva Ukrajine dosegnu strašnih 14,3 miliona. O tome svjedoče brojke popisa ukrajinskog stanovništva u januaru 1946. u odnosu na januar 1941.


 
U ekonomskim gubicima Sovjetskog saveza, Ukrajina  sudjeluje sa 45%. Hitlerovci i njihovi saveznici (najviše Mađari) spalili su u Ukrajini 750 gradova i 28 hiljada sela. 

Zato bi sadašnja Njemačka morala biti makar zahvaliti ukrajinskom narodu za najveći doprinos u borbi protiv nacizma, a ne zabranjivati ukrajinske zastave 8. i 9. maja. Berlin je od nacista oslobodila Prva ukrajinska armija, u kojoj je bio moj djed, te Prva i Druga bjeloruska armija. Prva ukrajinska brojila je 60%, a Prva bjeloruska 45% etničkih Ukrajinaca. Za oslobođenje Berlina najzaslužniji su naši preci i nama nije jasno zašto do ovog dana njemačka vlada nije poslala, u ime svih Nijemaca, ispriku Ukrajincima za naše ogromne ljudske žrtve. Druga ukrajinska armija oslobodila je od nacista Bratislavu, Brno, Prag i čitavu tadašnju Čehoslovačku. Treća ukrajinska armija oslobodila je od fašista Bukurešt, Sofiju, Beograd, Budimpeštu i Beč. Drugu i Treću ukrajinsku armiju takođe su većinom činili Ukrajinci.

Interesantno je da je Mađarska do kraja podržavala naciste kao najodaniji saveznik. Moram podsjetiti da je, do genocida u Srebrenici, najstrašnije mjesto pokolja civilnog stanovništva bila ukrajinska Korjukivka. 1943. u regiji Černigov, odakle potiče moja familija, u tom su gradiću hitlerovci i mađarska vojska ubili sedam hiljada mirnih ukrajinskih stanovnika. Tek prije pola godine njemački predsjednik Štajnmajer položio je vijence kod spomenika poginulim civilima u Korjukivci. Do sada od oficijelne Budimpešte nema nikakvih naznaka traženje oprosta. Samo blokada naoružava Kijeva, sa kojim bi zaštitio Ukrajinu ali i čitavu Evropu od ruske agresije i sprečavanje ukrajinskog članstva u EU i NATO. Sada je Budimpešta, praktično, postala tihi saveznik agresora, kao i nekad. Za podršku nacistima u Drugom svjetskom ratu Mađarska je bila kažnjena i izgubila dio svojih teritorija. Izgleda da je Budimpešta opet na pogrješnoj strani.

U Ukrajini u toku Drugog svjetskog rata bilo je 800 hiljada partizana. Moj drugi djed poginuo je u borbama. Još pola miliona Ukrajinaca bilo je u Ukrajinskoj ustaničkoj armiji koja se borila protiv Hitlera i Staljina za nezavisnu državu. Moskva je njih uvijek zvala kolaborantima. Za Kremlj  je neshvatljivo da neko traži nezavisnost od SSSR-a. U moskovskom razumijevanju takvi mogu biti samo nacisti. Tako i sada neznalica istorije Putin smatra nacistima svakoga ko ne želi da se prikloni ruskom svijetu. Samo nije jasno kako će se šef Kremlja boriti u Ukrajini s nacistima, čiji su preci slomili Treći Rajh? Maskiranje okrutnog ruskog agresora u lik antifašista - ne pomaže. Čitava međunarodna zajednica već je pročitala smrtnu opasnost od ideologije rusizma i sjeća se poznatog izraza Vinstona Čerčiča, još od prije 70 godina – "fašisti će se u budućnosti predstavljati kao antifašisti"!


(Agencije   Foto:Antina M)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

BOY

07.05.2022 17:46

Izgleda da su Mađari ostali dosljedni svoga učešća u drugom svjerskom ratu.Politika vlade Mađarske vlasti na čelo sa Orbanom ima dosta zajedničkog sa vladom iz tih vremena. Nažalost nacizam u evropi još nije umro.

ODGOVORITE
Name

Re BOY

07.05.2022 19:01

Da nisi nesto pobrkao loncice. Madjarska je bila fasisticka 1941-45, a danas se bori protiv fasizma iako je opkoljena sa fasistima sa svih strana, osim sa juga (Srbija). Madjarska je jedini primjer nezavisne drzave u Evropi. Jedini koji jos pokusava da vodi nezavisnu politiku je hrvatski predsjednik Milanovic u EU. Naravno, Srbija na Balkanu je nezavisna drzava. Rusija se drugi put bori sa nacistima i vjerujem da ce pobijediti kao sto je to uradila 9.5.1945. godine. Smrt fasizmu - sloboda narodu.

Name

Real

07.05.2022 18:06

Ukrajinci imaju cinjenicu al sve to nisu prezentirali zato je Rusija uspjesno pod okriljem SSR to poklopila

ODGOVORITE
Name

Re Real

07.05.2022 19:03

Svi ti Ukrajinci dolaze sa istoka Ukrajine i oni su drzavljani Ukrajine, ali su etnicki Rusi. Zapadni Ukrajinci su nacisti.

Name

re re BOY

08.05.2022 01:26

Tito dragi šta ti nadrobi.....i osta živ...c c c c c

Name

aleksa

11.05.2024 14:37

A ti si sebe svrstao u antifasiste? Gde se slave od svih pobojanih zemalja kolaboracionisti okupatora nego u Srbiji? Gde je izmenjena istorija, gde su cetnici izjednaceni sa partizanima?? Nabroj samo jednu jedinu bitku izmedju cetnika i nemaca!! a isto tako nabroj biotku izmedju ustasa i nemaca. Ista ekipa.

Name

Dušan

07.05.2022 18:11

Okrećemo se zapadnoj propagandi , Sve se radi za Keš kolica laganica !

ODGOVORITE
Name

Re

08.05.2022 10:05

Najverniji Hitlerovi saveznici bili su ustaše, ukrajinski katolici i Handžar divizija. Zajedno su napadali i ubijali Ruse na Staljingradu, Lenjingradu itd itd itd.

Name

Sadasnjost

07.05.2022 18:16

Sve je to tako ali je suština da se sadasnja Ukrajina pretvorila u onu Njemacku iz 2 svj rata u kojoj prednjace nacisticke jedinice Azova kao najistaknutije i protagonišu uoravo fasisticke vrijednosti . Ukrajina je sama po sebi pogazila te milione mrtvih i to je ono sto oni prešutkuju .

ODGOVORITE
Name

tačno

07.05.2022 18:38

Tačno za podatke o Drugom ratu

ODGOVORITE
Name

Vlado

07.05.2022 20:00

Prolupao si jarane, očito.

Name

LAZAR

07.05.2022 19:41

RUSI NIKADA, ALI NIKADA I NIKADA, NISU NAPADALI OSTATAK EVROPE. A FRANCUZI, AUSTRIJANCI, NIJEMCI, TALIJANI, TURCI, MAĐARI I OSTALI KOJI SU BILI UZ NJIH, JESU KIDISALI NA RUSIJU MNOGO PUTA. SAD SE ISTORIJA IZVRĆE. ZNA SE DOBRO U KOJIM GRANICAMA JE UKRAJINA UŠLA U DRUGI SVJETSKI RAT. A U KOJIM GRANICAMA SE IZDVOJILA IZ SSSR?? ODKUD JOJ TO?

ODGOVORITE
Name

A

07.05.2022 22:59

Baltik,Poljska,Madjarska,Turska i daleki istok cak i Kina?

Name

Bob

08.05.2022 05:13

A Svedska, Finska...nemas ti pojma Lazare!

Name

Manje od jedne trecine

08.05.2022 11:12

Moze se smatrati to sto danas zovu Ukrajina i ukrajinci. Istorijske nepobitne cinjenice. Istina, u kojoj kojoj je sva sustina problema vjestacke tvorevine, kako teritorijalno tako i vjestacka tvorevina nacije i svega svega drugoga....

Name

Boki

07.05.2022 21:05

Taj nema pojma sta mlati. Kako je moglo poginuti 13mil ukrajinaca kad ih nije bilo u to vrijeme ni 20 miliona. Bolje da kaze njihovih fasista banderovaca sa zapadne ukrajine koliko je bilo

ODGOVORITE
Name

?

07.05.2022 22:09

Страдало 13 милиона бандероваца

ODGOVORITE
Name

BL

08.05.2022 05:58

Ova slika u clanku, za nju je izginulo milion Rusa vise nego sto je trebalo. Utrka da se na njemacki Bundestag stavi zastava, Rusima je znacila simbol pobjede. Zapadna alijansa je vec bila na ulazu u Berlin, ali su znali da je grad pun nacista i isli su pametno, bez velikih gubitaka. Sa druge strane, Staljin je naredio da se sto prije zauzme Bundestag, po cijenu ogromnih ljudskih gubitaka. Isti nacin ratovanja je i danas kod Putina. Rusija je oduvijek bila protiv zapada. Hitler im je bio zajednicki neprijatelj, ali inace, uvijek su bili neprijateljski nastrojeni jedni prema drugima. Pogotovo Rusi, koji se nisu htjeli odreci komunizma. Na papiru mozda, ali u stvarnosti nisu.

ODGOVORITE
Name

Mladen

08.05.2022 06:11

Ni mi Srbi nismo znali pravu istinu o Ukrajini i njenim zrtvama .Rusija je stradanja Ukrajine u 2 sv ratu prikazivala kao stradanje Rusije ..Nesto sumnjam da Rusija nije namjerno ignorisala upozorenje Britanaca da se Hitler sprema napasti Rusiju.Mozda je Rusija namjerno upustila njemacke snage da pobiju sto vise Ukrajinaca ..Zao mi je Ukrajine jer je zaista propatila.Rusija ju je iskoristila u 2 sv ratu isto kao i Srbiju u zadnjem tokom raspada Jugoslavije..Ogorcen sam bezobrazlukom i sebicnoscu Rusije Ogorcen....Ja bih prokletinji Rusima dao Dnjepar ,Harkov,Lugansk i Doneck,Krim,Odesu i Pridnestrvlje a ostatak Ukrajine bi momentalno dao u clanstvo EU ..I u NATO....Kijev da bude u EU ....Rusi su bezobzirni i iskvareni..

ODGOVORITE
Name

Goran M

08.05.2022 07:27

Neće moći tako. Rusija će odlučiti kako. Naravno ne kako hoće Ameri i pogani Englezi

Name

re

08.05.2022 12:40

Izginuli su najviše Rusi u Ukrajini,kao što su u BH 90% izginuli Srbi,obiđeš spomenike po BH i samo Srbi na njima.

Name

Ask

08.05.2022 07:59

Ipak je ovo bratoubilacki rat. Nažalost. Ko u tome zarađuje!? Jasni narod strada ali eto...

ODGOVORITE
Name

Bok

08.05.2022 08:19

Ja mislio da su samo Rusi bili antifašisti.

ODGOVORITE
Name

Ti Ukrajinci

08.05.2022 09:54

Uglavnom nisu bili neprijatelji Rusa, za razliku od ovih koji jesu. To vam je slicno Hrvatskoj brobi protiv fasizma, a kasnije i ranije medju njima je bilo joste najgorih od fasista.

ODGOVORITE
Name

Vaske

08.05.2022 10:00

Interesantno je da je i Wikipedia promjenila zvanicne informacije o ukraini. Hm?

ODGOVORITE