Вучић: Путин је искористио Косово за заштиту руских интереса

"Наша ситуација је промијењена на лошије послије изјава Путина, не зато што је хтио да наштети Србији, већ зато што је то искористио за заштиту руских интереса", рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Србија 06.05.2022 | 20:45
Вучић: Путин је искористио Косово за заштиту руских интереса

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да данас да се ситуација промијенила на лошије након недавних изјава руског лидера Владимира Путина о Косову.

Подсјетимо, руски предсједник је недавно, на састанку са генералним секретаром Уједињених нација Антонијем Гутерешом, изјавио да су самопроглашене ДНР и ЛНР на истоку Украјине постале независне "по аналогији са одлуком Међународног суда правде о ситуацији на Косову", коју су, како је рекао, сви подржали.

"Наша ситуација је промијењена на лошије послије изјава Путина, не зато што је хтио да наштети Србији, већ што је то искористио за заштиту руских интереса", каже Вучић.

Он је цитирао разговор Путина и Гутереша у којем су се дотакли Косова.

"Гутереш је рекао да УН нису признале Косово, али је Путин рекао да међународни суд јесте", цитирао је Вучић, преноси Блиц.

Како каже, Путин се позвао, желећи да заштити руске интересе, на правни основ за упад у Украјину, политичко-правни оквир, и искористио преседане који постоје. Путин је "бранећи своје потезе, повукао аргумент који није лаган".

"Пошто на Западу знају, ма како говорили да је овдје била превенција геноцида, Путин каже исто то за Донбас. Ни једни ни други нису водили посебно рачуна о Србији. Сада ће цијели Запад, да би ускратио Путину аргументе, тражити од Србије да брзо иде ка признању независности Косова, да би Путину рекли да то није исти случај", истакао је Вучић.

Зато ће се Србија, каже Вучић, сада налазити под притисцима.

“Сви европски лидери су ми рекли да им је Путин у разговору инсистирао на случају Косова. То не значи да ће Русија признати Косово, нити мислим да ће се то десити, осим што ћемо ми бити под великим притиском, да Путин не би ту аргументацију могао да користи”, каже он.

Наводи да постоји мали број земаља који кажу да хоће нормализацију односа Београда и Приштине. Дијалог са Косовом, како је рекао, готово да не постоји.

"Имали смо покушај у Берлину, али господа из Приштине су то учинили немогућим. Чак су се бавили и саопштењем које ћемо пустити", рекао је Вучић.

Вучић је данас, на ванредном обраћању, рекао и да "присуствујемо свјетском сукобу, неко ће рећи трећи свјетски рат", али да Србија наставља пут ка чланству у ЕУ.

"Упркос томе што је данас непопуларно у Србији, а према посљедњим истраживањима, први пут имамо јасну већину грађана Србије који су против уласка у Европску унију. Није наш посао да подилазимо јавном мњењу, већ да га чујемо, и зато је моја порука свима да ће Србија бити снажнија на европском путу", рекао је Вучић.

(Клиx)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

БОY

06.05.2022 19:01

Зар је другачије очекивано.Путин искључиво гледа свој интерес. Земље које он подржава гдје је ситуација као код нас искључиво му користе само за свој интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер

06.05.2022 20:36

Ово је помоћ Србији.Због Донбаса УН неће признати Косово.Хвала Русија

Name

марко,њемацка

06.05.2022 19:04

ето вам браце руса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

06.05.2022 19:06

Сједити на двије столице више није могуће.Сад је или или!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XБН

06.05.2022 19:15

Нема основаних разлога, који би били реалн основ да је неко против Русије, постоје два мотива страх од Америке и заслијепљениост Америком, која у пракси не одговара оцекивањима тих ... Страх је оправдање, дакле приступ Америци и западу заправно купује вријеме, али и то лосе ради, јер Америцки циљ и јесте разлицита унистења, покварени нацин према људима, боравак у Европи и на западу док Америка не побједи Русију је заблуда, јер проблеме има и Европа и Америка и да заиста Америцки људи као некад у вријеме Горбацова владају Русијом стање у народу би било исто и горе ... Онда би Америка гледала како умртвити и унистити и народ и како би ратови били вјецни на периферијама, услед трајне немогуцности организовања и тиме би покусавала оправдати себе свом народу. Мана је сто би све тада била Америка и Европа и онда би тек револити и побуне према контвистадорима биле трајне, али и нереду у таквом здрузеном свијету, здрузеном наравно на кварно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Приједор

06.05.2022 19:16

Јадан онај кога Рус брани и Грк храни

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

06.05.2022 19:30

САД ЈЕ ЈАСНО ВУЧИЋ ЋЕ УВЕСТИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ ОВО СУ ПРИПРЕМЕ . И КАД ТО УРАДИ ОВИ ЋЕ ОПЕТ ТРАЖИТИ ДА ПРИЗНА КОСОВО И НОРМАЛИЗУЈЕ ОДНОСЕ СА ПРИШТИНОМ И НЕМА СРПСКИ ОПШТИНА И ОПЕТ ПРИТИСЦИ ,ПРИТИСЦИ И СТО ЧУДА КАО И ДОСАД.

Name

Центарфор

06.05.2022 22:56

Узете су силне паре од ЕУ за економију Србије. Да није било ЕУ фондова, Србија би јос увијек била у рангу Молдавије. Сад све те паре долазе на наплату. А и с правом. Ако хоцете европске паре, онда иду и европске вриједности. Русија је одредила себи азијску будуцност.

Name

А

06.05.2022 19:28

Шта је било за очекивати, па логично је да је Косово аргументација за ЛНР и ДНР и наравно да је то урађено у складу са "међународном праву" по западној демократији. УН нису признале Косово и УН играју политику двоструких стандарда односно дубоке државе. Нема од УН ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.05.2022 19:51

Мој Вучицу даје Путин на твом месту он би тебе продао за два днара.Па видиш ли председнице како цовек продаје свој народ своју војску своје генерале.Видис да му је комплекс помутио здрав разум.Не угледах се на њега да се после не би кајао

Name

Опозиција

06.05.2022 19:57

Све је то крива Америка, то су њихова посла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

06.05.2022 20:20

У тешким временима по Србију,никада нису Руси били од помоћи,напротив.Задњи пут је то било када је бомбардована Србија,ни прстом нису мрднули да заштите Србију. .Слична ситуација је и сада!.Што даље од њихове политике,народ је нешто друго,али, ко пита народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти знас

06.05.2022 21:04

Запад је увијек парцао, нападао и растурао Србију и србе....

Name

МрзитељПДА

06.05.2022 20:31

Запад је морао знати да када се једном појави преседан као што је Косово да ће и други да користе ту аргументацију! Косово нема столицу у УН али је низ институција у свијету њих прихватило као чланицу што је нови преседан који ће се поново вратити у лице Америци. Јер кад може да учествује једна држава која није призната у УН-у на спортским такмичењима,војним и полицијским органима зашто то не би могла и нека друга из Африке или Азије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз до лази запада

06.05.2022 21:01

Путин је само констатовао селекзиван приступ и дупле арсине монтираних хегемонових аутократа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Птипремас одговор

06.05.2022 21:03

За 60 дана сто стр обецали.Не користите Путина за то извртањем теза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Равна Гора

06.05.2022 21:03

Прича се прича Руси долазе вјек вјекова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мани увертиру

06.05.2022 21:16

Косово је српска колијевка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.05.2022 04:47

Помирење и савез са Босњацима је стратеска ствар за Србе данас, то је несто на цему треба радити 24/7.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демон

07.05.2022 05:33

Истина права је да је Русија трговала Косово за Крим..Црну Гору за Донбас и Луганск..Македонију за Приднестровље..Зеленски је посредник измедју Америке и Русије ..Руси су слетјели на аеродром на Косово да га предају Америци и то је био заврсни договорени цин..То како Русија брани Косово је само њихова игра да се и даље глуми да су пријатељи Србије..Сто га није бранила у мартовском погрому..Није Русија могпа прстом макнут јер је трговала а кад се несто прода или замијени мозе се само гледат Ко Радосав лад је продао коња Цвјетка а Јоксим га удара а Радосав не мозе ниста..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подроњац

07.05.2022 06:51

Поднеси оставку. Народ није на том путу којим хоћеш силом да га одведеш. Окрећеш леђа русима. Водиш нас у загрљај нашим непријатељима. Јасно је чим имаш саветника Веслија Кларка и Клауса Шваба којима треба забранити улазак у Србију. Видећемо до када ћеш. Србија без Русије биће само лаган залогај западним бештијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

07.05.2022 07:38

Кад схватимо да у политици нема братства вец само интерес бицемо паметнији...