Vučić: Putin je iskoristio Kosovo za zaštitu ruskih interesa

"Naša situacija je promijenjena na lošije poslije izjava Putina, ne zato što je htio da našteti Srbiji, već zato što je to iskoristio za zaštitu ruskih interesa", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 06.05.2022 | 20:45
Vučić: Putin je iskoristio Kosovo za zaštitu ruskih interesa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da danas da se situacija promijenila na lošije nakon nedavnih izjava ruskog lidera Vladimira Putina o Kosovu.

Podsjetimo, ruski predsjednik je nedavno, na sastanku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijem Guterešom, izjavio da su samoproglašene DNR i LNR na istoku Ukrajine postale nezavisne "po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu", koju su, kako je rekao, svi podržali.

"Naša situacija je promijenjena na lošije poslije izjava Putina, ne zato što je htio da našteti Srbiji, već što je to iskoristio za zaštitu ruskih interesa", kaže Vučić.

On je citirao razgovor Putina i Gutereša u kojem su se dotakli Kosova.

"Gutereš je rekao da UN nisu priznale Kosovo, ali je Putin rekao da međunarodni sud jeste", citirao je Vučić, prenosi Blic.

Kako kaže, Putin se pozvao, želeći da zaštiti ruske interese, na pravni osnov za upad u Ukrajinu, političko-pravni okvir, i iskoristio presedane koji postoje. Putin je "braneći svoje poteze, povukao argument koji nije lagan".

"Pošto na Zapadu znaju, ma kako govorili da je ovdje bila prevencija genocida, Putin kaže isto to za Donbas. Ni jedni ni drugi nisu vodili posebno računa o Srbiji. Sada će cijeli Zapad, da bi uskratio Putinu argumente, tražiti od Srbije da brzo ide ka priznanju nezavisnosti Kosova, da bi Putinu rekli da to nije isti slučaj", istakao je Vučić.

Zato će se Srbija, kaže Vučić, sada nalaziti pod pritiscima.

“Svi evropski lideri su mi rekli da im je Putin u razgovoru insistirao na slučaju Kosova. To ne znači da će Rusija priznati Kosovo, niti mislim da će se to desiti, osim što ćemo mi biti pod velikim pritiskom, da Putin ne bi tu argumentaciju mogao da koristi”, kaže on.

Navodi da postoji mali broj zemalja koji kažu da hoće normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Dijalog sa Kosovom, kako je rekao, gotovo da ne postoji.

"Imali smo pokušaj u Berlinu, ali gospoda iz Prištine su to učinili nemogućim. Čak su se bavili i saopštenjem koje ćemo pustiti", rekao je Vučić.

Vučić je danas, na vanrednom obraćanju, rekao i da "prisustvujemo svjetskom sukobu, neko će reći treći svjetski rat", ali da Srbija nastavlja put ka članstvu u EU.

"Uprkos tome što je danas nepopularno u Srbiji, a prema posljednjim istraživanjima, prvi put imamo jasnu većinu građana Srbije koji su protiv ulaska u Evropsku uniju. Nije naš posao da podilazimo javnom mnjenju, već da ga čujemo, i zato je moja poruka svima da će Srbija biti snažnija na evropskom putu", rekao je Vučić.

(Klix)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

BOY

06.05.2022 19:01

Zar je drugačije očekivano.Putin isključivo gleda svoj interes. Zemlje koje on podržava gdje je situacija kao kod nas isključivo mu koriste samo za svoj interes.

ODGOVORITE
Name

Super

06.05.2022 20:36

Ovo je pomoć Srbiji.Zbog Donbasa UN neće priznati Kosovo.Hvala Rusija

Name

marko,njemacka

06.05.2022 19:04

eto vam brace rusa

ODGOVORITE
Name

Kosta

06.05.2022 19:06

Sjediti na dvije stolice više nije moguće.Sad je ili ili!

ODGOVORITE
Name

XBN

06.05.2022 19:15

Nema osnovanih razloga, koji bi bili realn osnov da je neko protiv Rusije, postoje dva motiva strah od Amerike i zaslijepljeniost Amerikom, koja u praksi ne odgovara ocekivanjima tih ... Strah je opravdanje, dakle pristup Americi i zapadu zapravno kupuje vrijeme, ali i to lose radi, jer Americki cilj i jeste razlicita unistenja, pokvareni nacin prema ljudima, boravak u Evropi i na zapadu dok Amerika ne pobjedi Rusiju je zabluda, jer probleme ima i Evropa i Amerika i da zaista Americki ljudi kao nekad u vrijeme Gorbacova vladaju Rusijom stanje u narodu bi bilo isto i gore ... Onda bi Amerika gledala kako umrtviti i unistiti i narod i kako bi ratovi bili vjecni na periferijama, usled trajne nemogucnosti organizovanja i time bi pokusavala opravdati sebe svom narodu. Mana je sto bi sve tada bila Amerika i Evropa i onda bi tek revoliti i pobune prema kontvistadorima bile trajne, ali i neredu u takvom zdruzenom svijetu, zdruzenom naravno na kvarno.

ODGOVORITE
Name

Dragan Prijedor

06.05.2022 19:16

Jadan onaj koga Rus brani i Grk hrani

ODGOVORITE
Name

DOK HOLIDEJ

06.05.2022 19:30

SAD JE JASNO VUČIĆ ĆE UVESTI SANKCIJE RUSIJI OVO SU PRIPREME . I KAD TO URADI OVI ĆE OPET TRAŽITI DA PRIZNA KOSOVO I NORMALIZUJE ODNOSE SA PRIŠTINOM I NEMA SRPSKI OPŠTINA I OPET PRITISCI ,PRITISCI I STO ČUDA KAO I DOSAD.

Name

Centarfor

06.05.2022 22:56

Uzete su silne pare od EU za ekonomiju Srbije. Da nije bilo EU fondova, Srbija bi jos uvijek bila u rangu Moldavije. Sad sve te pare dolaze na naplatu. A i s pravom. Ako hocete evropske pare, onda idu i evropske vrijednosti. Rusija je odredila sebi azijsku buducnost.

Name

A

06.05.2022 19:28

Šta je bilo za očekivati, pa logično je da je Kosovo argumentacija za LNR i DNR i naravno da je to urađeno u skladu sa "međunarodnom pravu" po zapadnoj demokratiji. UN nisu priznale Kosovo i UN igraju politiku dvostrukih standarda odnosno duboke države. Nema od UN ništa.

ODGOVORITE
Name

Tatar

06.05.2022 19:51

Moj Vučicu daje Putin na tvom mestu on bi tebe prodao za dva dnara.Pa vidiš li predsednice kako covek prodaje svoj narod svoju vojsku svoje generale.Vidis da mu je kompleks pomutio zdrav razum.Ne ugledah se na njega da se posle ne bi kajao

Name

Opozicija

06.05.2022 19:57

Sve je to kriva Amerika, to su njihova posla!

ODGOVORITE
Name

ATLANTIDA

06.05.2022 20:20

U teškim vremenima po Srbiju,nikada nisu Rusi bili od pomoći,naprotiv.Zadnji put je to bilo kada je bombardovana Srbija,ni prstom nisu mrdnuli da zaštite Srbiju. .Slična situacija je i sada!.Što dalje od njihove politike,narod je nešto drugo,ali, ko pita narod!

ODGOVORITE
Name

Ti znas

06.05.2022 21:04

Zapad je uvijek parcao, napadao i rasturao Srbiju i srbe....

Name

MrziteljPDA

06.05.2022 20:31

Zapad je morao znati da kada se jednom pojavi presedan kao što je Kosovo da će i drugi da koriste tu argumentaciju! Kosovo nema stolicu u UN ali je niz institucija u svijetu njih prihvatilo kao članicu što je novi presedan koji će se ponovo vratiti u lice Americi. Jer kad može da učestvuje jedna država koja nije priznata u UN-u na sportskim takmičenjima,vojnim i policijskim organima zašto to ne bi mogla i neka druga iz Afrike ili Azije

ODGOVORITE
Name

Laz do lazi zapada

06.05.2022 21:01

Putin je samo konstatovao selekzivan pristup i duple arsine montiranih hegemonovih autokrata.

ODGOVORITE
Name

Ptipremas odgovor

06.05.2022 21:03

Za 60 dana sto str obecali.Ne koristite Putina za to izvrtanjem teza.

ODGOVORITE
Name

Ravna Gora

06.05.2022 21:03

Priča se priča Rusi dolaze vjek vjekova.

ODGOVORITE
Name

Mani uvertiru

06.05.2022 21:16

Kosovo je srpska kolijevka.

ODGOVORITE
Name

BL

07.05.2022 04:47

Pomirenje i savez sa Bosnjacima je strateska stvar za Srbe danas, to je nesto na cemu treba raditi 24/7.

ODGOVORITE
Name

Demon

07.05.2022 05:33

Istina prava je da je Rusija trgovala Kosovo za Krim..Crnu Goru za Donbas i Lugansk..Makedoniju za Pridnestrovlje..Zelenski je posrednik izmedju Amerike i Rusije ..Rusi su sletjeli na aerodrom na Kosovo da ga predaju Americi i to je bio zavrsni dogovoreni cin..To kako Rusija brani Kosovo je samo njihova igra da se i dalje glumi da su prijatelji Srbije..Sto ga nije branila u martovskom pogromu..Nije Rusija mogpa prstom maknut jer je trgovala a kad se nesto proda ili zamijeni moze se samo gledat Ko Radosav lad je prodao konja Cvjetka a Joksim ga udara a Radosav ne moze nista..

ODGOVORITE
Name

Podronjac

07.05.2022 06:51

Podnesi ostavku. Narod nije na tom putu kojim hoćeš silom da ga odvedeš. Okrećeš leđa rusima. Vodiš nas u zagrljaj našim neprijateljima. Jasno je čim imaš savetnika Veslija Klarka i Klausa Švaba kojima treba zabraniti ulazak u Srbiju. Videćemo do kada ćeš. Srbija bez Rusije biće samo lagan zalogaj zapadnim beštijama.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

07.05.2022 07:38

Kad shvatimo da u politici nema bratstva vec samo interes bicemo pametniji...