Семберија: Преваре у додјели подстицаја повртарима (ВИДЕО)

Око 50 пољопривредних произвођача из Црњелова код Бијељине упутило је захтјев Министарству пољопривреде Српске којим траже инспекцијску провјеру двадесет и једног произвођача  из Семберије који су, како наводе у допису, добијали велике подстицаје за поврће које нису произвели на својим имањима. Они тврде да Министарство ништа не чини како би се спријечиле милионске злоупотребе тих средстава. 

Република Српска 06.05.2022 | 20:00
Семберија: Преваре у додјели подстицаја повртарима (ВИДЕО)

Развила се поља пластеника у Црњелову. Много је ту труда уложено, много рада вриједних људи, али узалуд. Боли их неправда. Жале се да владају крупне газде тзв. добављачи маркета који од малих произвођача купују робу по знатној нижој цијени, без издатог рачуна, па је пријављују као своје производе Министарству пољопривреде и убиру велике подстицаје. 

- Када одвучемо робу на кванташку пијацу и продам,  купац лијепи наљепнице других фирми и неко од њих добија подстицај, а ја немам ништа. Прошле године парадајз двије марке гајбица, празна гајбица 70 фенинга. Џаба ја кажем, пет или десет марака, он нуди толико. Или морам да бацим или сам принуђен да дам, наводи Војислав Томић, пољопривредник из Доњег Црњелова.  

- Већина произвођача која произведе робу и продамо на пијаци, та роба се књижи на појединце. Поједини откупљивачи имају дил са одређеним људима који имају пријављена газдинства и на њих се пише роба као њихов производ. Што је за нас увреда, каже и Драго Томић пољопривредник из Доњег Црњелова. 

Рајо Којић, пољопривредник из Доњег Црњелова каже да ситних произвођача има доста и да су  принуђени да продају и под оваквим уцјенама. 

- Ако нећеш ти, хоће неко други. Ако ти нећеш продати своју робу на рачун, продаће неко други, каже Којић.  

У 2021. години то је био подстицај од 10 фенинга по килограму, тако да су ти откупљивачи који се представљају као велики пољопривредни произвођачи узели огроман новац на име подстицаја за количине које су и пет пута веће од реалних, кажи ови повртари.  

- Знамо ми шта је могуће, а шта није. Али како ми да докажемо да неко на 1,4 хектара није могао да набере 200 тона парадајза. По откупној цијени то изађе 40.000 КМ и на то држава да 10 фенинги по килограму, што изађе додатних 20.000 КМ. Значи на 14 дунума 60.000 КМ бруто приход.Зато начин да би се то избјегло је само да се даје подстицај по површини, а не по произведеном килограму, наводи Томић.  

50-так ових незадовољних повртара затражили су од Министарства пољопривреде Српске да изврши контролу двадесет и једног пољопривредог произвођача из Семберије, због сумње да су злоупотријебили подјелу подстицаја. Неки од спорних произвођача, наводе, пријављивали су за подстицај појединачно све чланове свог газдинства. Из Министарства стигао је одговор да за сада нема кршења закона: 

“Министарство пољопривреде је добило обавјештење о извршеним контролама Републичке управе за инспекцијске послове, према којем је установљено уредно стање код 11 пољопривредних произвођача, а у току је инспекцијски надзор код 10 произвођача поврћа”. 

Лош правилник о подстицају омогућава манипулације, тврде повртари.  

- То је кроз папире покривено законом, ту једноставно се не може ништа урадити. Њих папири и закон покрива, а ми знамо да се не може произвести та количина на тој површини, наводи Којић. 

Приликом и додјеле средстава за инвестиције у пољопривреди има пропуста, тврде они.  

-  За изградњу пластеника донесу правилник у мају. А у мају мора бити посађено, постављено, каснимо и за то. Када смо правили пећ, као биће правилник о подстицају, а нема ништа. Ми пећ направили у децембру, у јануару је упалили, они донијели правилник у мају и рекли да тад купујем материјал, а ја првог маја угасио, не треба ми више, завршио сезону, каже Томић. 

Подстицаји по систему ко ближе ватри односно власти, он се и огрије, многе је пољопривреднике отјерало са њива. У протеклих шест година само у селима Семберије од пољопривреде је одустало скоро девет хиљада произвођача.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

За

06.05.2022 18:47

Од подстицаје неки појединци купују станове у Бијељини, лоповлуку никад краја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2022 21:33

Правилник о подстицајима је катастрофално лош. Пола подстицаја се покраде а пола се усмјери члановима СНСД. И намјена је социјала а не стимулација производње.

Name

Ре

07.05.2022 04:55

Снашли се људи.

Name

Бојан

07.05.2022 07:05

Семберија има своје помоћнике министра и већина подстицаја долази овдје. Дијели се само онима који су у снсд-у и за странку 30 посто и за помоћнике 20. То је рачуница.

Name

Милан

07.05.2022 07:59

ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ЈЕ ТАКО. БИО СНСД ИЛИ НЕ, ЛОПОВИ КОЛО ВОДЕ, ОДЛУЧУЈУ, ВЛАДАЈУ. ТО ЈЕ ТАКО.

Name

Милан

06.05.2022 18:52

Ста друго оцекивати од власти огрезле у непотизму и криминалу? Гласајте у октобру опет за њих, па нека вам и дусу узму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.05.2022 19:55

То је класично прање пара.Било би занимљиво где заврши тај новац от подстицаја.

Name

Ре

06.05.2022 20:36

Треба добро испитати потстицаје и коме све иду паре, а колико узми појединци из Министарства.

Name

Ре

07.05.2022 07:29

Њих не занимају производаци јер немогу од тога имати никакве користи немогу узети за себе лаксе им је овако дају својим тајкунима онда то подијеле и сви вуци сити а све овце на броју

Name

РЕ

07.05.2022 07:32

Залосно,није то први пут сваке године иста десавања зар тој похлепи висе никад краја,мора се покусати несто извуци за изборе а неки це добити и пакете то владајуци припремају ускоро це подјела

Name

МАКИ

07.05.2022 08:07

ТО РАДЕ ГОДИНАМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

07.05.2022 12:20

Колико ја знам плдстицаји у европској заједници се дају само онима који ће да сију и сафе шта држава каже.подстицај је у ствари накнада за рад пољупривредника. Он добије и нафту и сјеме али за оно шта држава хоће. Остали нека сију и саде о свом трошку шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

07.05.2022 13:44

Некада у Титово вријеме Црнаљево је имало највише ТАМ-ових двотонаца у Југи. Сваки домаћин од Бјељине до Брчког имо је тамић. И садило се и брало се и имало се. Свега по мало па и проблема мало. Данас или имаш ил те нема.

ОДГОВОРИТЕ