Semberija: Prevare u dodjeli podsticaja povrtarima (VIDEO)

Oko 50 poljoprivrednih proizvođača iz Crnjelova kod Bijeljine uputilo je zahtjev Ministarstvu poljoprivrede Srpske kojim traže inspekcijsku provjeru dvadeset i jednog proizvođača  iz Semberije koji su, kako navode u dopisu, dobijali velike podsticaje za povrće koje nisu proizveli na svojim imanjima. Oni tvrde da Ministarstvo ništa ne čini kako bi se spriječile milionske zloupotrebe tih sredstava. 

Republika Srpska 06.05.2022 | 20:00
Semberija: Prevare u dodjeli podsticaja povrtarima (VIDEO)

Razvila se polja plastenika u Crnjelovu. Mnogo je tu truda uloženo, mnogo rada vrijednih ljudi, ali uzalud. Boli ih nepravda. Žale se da vladaju krupne gazde tzv. dobavljači marketa koji od malih proizvođača kupuju robu po znatnoj nižoj cijeni, bez izdatog računa, pa je prijavljuju kao svoje proizvode Ministarstvu poljoprivrede i ubiru velike podsticaje. 

- Kada odvučemo robu na kvantašku pijacu i prodam,  kupac lijepi naljepnice drugih firmi i neko od njih dobija podsticaj, a ja nemam ništa. Prošle godine paradajz dvije marke gajbica, prazna gajbica 70 feninga. Džaba ja kažem, pet ili deset maraka, on nudi toliko. Ili moram da bacim ili sam prinuđen da dam, navodi Vojislav Tomić, poljoprivrednik iz Donjeg Crnjelova.  

- Većina proizvođača koja proizvede robu i prodamo na pijaci, ta roba se knjiži na pojedince. Pojedini otkupljivači imaju dil sa određenim ljudima koji imaju prijavljena gazdinstva i na njih se piše roba kao njihov proizvod. Što je za nas uvreda, kaže i Drago Tomić poljoprivrednik iz Donjeg Crnjelova. 

Rajo Kojić, poljoprivrednik iz Donjeg Crnjelova kaže da sitnih proizvođača ima dosta i da su  prinuđeni da prodaju i pod ovakvim ucjenama. 

- Ako nećeš ti, hoće neko drugi. Ako ti nećeš prodati svoju robu na račun, prodaće neko drugi, kaže Kojić.  

U 2021. godini to je bio podsticaj od 10 feninga po kilogramu, tako da su ti otkupljivači koji se predstavljaju kao veliki poljoprivredni proizvođači uzeli ogroman novac na ime podsticaja za količine koje su i pet puta veće od realnih, kaži ovi povrtari.  

- Znamo mi šta je moguće, a šta nije. Ali kako mi da dokažemo da neko na 1,4 hektara nije mogao da nabere 200 tona paradajza. Po otkupnoj cijeni to izađe 40.000 KM i na to država da 10 feningi po kilogramu, što izađe dodatnih 20.000 KM. Znači na 14 dunuma 60.000 KM bruto prihod.Zato način da bi se to izbjeglo je samo da se daje podsticaj po površini, a ne po proizvedenom kilogramu, navodi Tomić.  

50-tak ovih nezadovoljnih povrtara zatražili su od Ministarstva poljoprivrede Srpske da izvrši kontrolu dvadeset i jednog poljoprivredog proizvođača iz Semberije, zbog sumnje da su zloupotrijebili podjelu podsticaja. Neki od spornih proizvođača, navode, prijavljivali su za podsticaj pojedinačno sve članove svog gazdinstva. Iz Ministarstva stigao je odgovor da za sada nema kršenja zakona: 

“Ministarstvo poljoprivrede je dobilo obavještenje o izvršenim kontrolama Republičke uprave za inspekcijske poslove, prema kojem je ustanovljeno uredno stanje kod 11 poljoprivrednih proizvođača, a u toku je inspekcijski nadzor kod 10 proizvođača povrća”. 

Loš pravilnik o podsticaju omogućava manipulacije, tvrde povrtari.  

- To je kroz papire pokriveno zakonom, tu jednostavno se ne može ništa uraditi. Njih papiri i zakon pokriva, a mi znamo da se ne može proizvesti ta količina na toj površini, navodi Kojić. 

Prilikom i dodjele sredstava za investicije u poljoprivredi ima propusta, tvrde oni.  

-  Za izgradnju plastenika donesu pravilnik u maju. A u maju mora biti posađeno, postavljeno, kasnimo i za to. Kada smo pravili peć, kao biće pravilnik o podsticaju, a nema ništa. Mi peć napravili u decembru, u januaru je upalili, oni donijeli pravilnik u maju i rekli da tad kupujem materijal, a ja prvog maja ugasio, ne treba mi više, završio sezonu, kaže Tomić. 

Podsticaji po sistemu ko bliže vatri odnosno vlasti, on se i ogrije, mnoge je poljoprivrednike otjeralo sa njiva. U proteklih šest godina samo u selima Semberije od poljoprivrede je odustalo skoro devet hiljada proizvođača.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Za

06.05.2022 18:47

Od podsticaje neki pojedinci kupuju stanove u Bijeljini, lopovluku nikad kraja!

ODGOVORITE
Name

Re

06.05.2022 21:33

Pravilnik o podsticajima je katastrofalno loš. Pola podsticaja se pokrade a pola se usmjeri članovima SNSD. I namjena je socijala a ne stimulacija proizvodnje.

Name

Re

07.05.2022 04:55

Snašli se ljudi.

Name

Бојан

07.05.2022 07:05

Семберија има своје помоћнике министра и већина подстицаја долази овдје. Дијели се само онима који су у снсд-у и за странку 30 посто и за помоћнике 20. То је рачуница.

Name

Milan

07.05.2022 07:59

DVADESET GODINA JE TAKO. BIO SNSD ILI NE, LOPOVI KOLO VODE, ODLUČUJU, VLADAJU. TO JE TAKO.

Name

Milan

06.05.2022 18:52

Sta drugo ocekivati od vlasti ogrezle u nepotizmu i kriminalu? Glasajte u oktobru opet za njih, pa neka vam i dusu uzmu.

ODGOVORITE
Name

Tatar

06.05.2022 19:55

To je klasično pranje para.Bilo bi zanimljivo gde završi taj novac ot podsticaja.

Name

Re

06.05.2022 20:36

Treba dobro ispitati potsticaje i kome sve idu pare, a koliko uzmi pojedinci iz Ministarstva.

Name

Re

07.05.2022 07:29

Njih ne zanimaju proizvodaci jer nemogu od toga imati nikakve koristi nemogu uzeti za sebe lakse im je ovako daju svojim tajkunima onda to podijele i svi vuci siti a sve ovce na broju

Name

RE

07.05.2022 07:32

Zalosno,nije to prvi put svake godine ista desavanja zar toj pohlepi vise nikad kraja,mora se pokusati nesto izvuci za izbore a neki ce dobiti i pakete to vladajuci pripremaju uskoro ce podjela

Name

MAKI

07.05.2022 08:07

TO RADE GODINAMA

ODGOVORITE
Name

Istina

07.05.2022 12:20

Koliko ja znam pldsticaji u evropskoj zajednici se daju samo onima koji će da siju i safe šta država kaže.podsticaj je u stvari naknada za rad poljuprivrednika. On dobije i naftu i sjeme ali za ono šta država hoće. Ostali neka siju i sade o svom trošku šta hoće.

ODGOVORITE
Name

tragac

07.05.2022 13:44

Nekada u Titovo vrijeme Crnaljevo je imalo najviše TAM-ovih dvotonaca u Jugi. Svaki domaćin od Bjeljine do Brčkog imo je tamić. I sadilo se i bralo se i imalo se. Svega po malo pa i problema malo. Danas ili imaš il te nema.

ODGOVORITE