Од вечерас цијене горива у Србији иду "у рикверц"

Председник Србије Александар Вучић у обраћање јавности рекао је да ће цене бензина и дизела у Србији од вечерас у 20 часова ићи "у рикверц". Биће јефтинији за 10 динара, иако је нафта поскупела на тржишту, рекао је Вучић.

Србија 06.05.2022 | 19:04
Од вечерас цијене горива у Србији иду "у рикверц"

Вучић је рекао да Србија има количине нафте око 800 хиљада тона на годишњем нивоу.

"Тражио сам од руске компаније да спусте цене нафте и дизела и бензина. Они су полазили од цена на европском тржишту, замолио сам их да цена и велепродајно и малопродајно буде нижа", каже Вучић додајући да ће се видети како ће цене ићи у "рикверц".

Напоменуо је да ће цене сутра бити за 10 динара ниже него што су биле ове недеље. "Нигде не сме да пређе 197 и 202 динара. То ће бити нове цене", напоменуо је.

Он је рекао да разговарају о проширењу складишта нафте у Србији, 200 хиљада тона. 

- То је довољно за 21 дан укупне потрошње дизела и бензина, уз све резерве. Желимо да повећамо на милион тона, разговарамо са компанијама које могу брзо да изграде та складишта, да бисмо имали нафте за неколико месеци, рекао је Вучић. 

Што се тиче гаса, Вучић је рекао да креће у разговор са Гаспромом око куповине гаса. 

- 100 посто смо зависни од руског гаса и тако ће бити најмање две године. Морамо да обезбедимо гас за наша предузећа. Милијарду и 100 милиона евра је разлика у цени на годишњем нивоу, зато су разговори важни, зато у доброј вери идемо у те разговоре, пре краја маја морамо да имамо тај уговор што се тиче гас, рекао је Вучић.  

Уз Грузију и Турску, према подацима Евростата, Србија има најјефтинију струју, тврди предсједник Србије. 

- Највећи проблем је тренутно са копањем угља, о томе треба да отворимо расправу. Морамо да радимо електрану Бистрица, Ђердап 3 да бисмо могли да примамо обновљиве изворе енергије. У ово је неопходно укључити стручну јавност, владу, парламент, такође и око модуларних нуклеарних реактора, они могу бити спасоносно решење у будућности.Негде од августа нећемо морати да увозимо струју, највећи проблеми су у Колубари. Скупо ће целу Европу коштати ово око енергената, скупо ће коштати Србију, рекао је Вучић. 

(РТС)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Митар

06.05.2022 17:48

Код нас цијене сваки дан иду горе . Зивјела српска република зивјели њени профитери који профитирају на корони на украинском сукобу на свему . Кулаце сиротињу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.05.2022 23:12

оволике цене горива нису биле ни за време рата кад смо га куповали у канистерима од ратних профитера.

Name

у рикверц

06.05.2022 19:53

Како у рикверц а паркирао уз зид,нема назад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

07.05.2022 06:12

Код нас це прво јос да скоце пола марке а онда 10 фенинги у рикверц..Таман да ударимо главом о сеферсајбу

ОДГОВОРИТЕ