Od večeras cijene goriva u Srbiji idu "u rikverc"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanje javnosti rekao je da će cene benzina i dizela u Srbiji od večeras u 20 časova ići "u rikverc". Biće jeftiniji za 10 dinara, iako je nafta poskupela na tržištu, rekao je Vučić.

Srbija 06.05.2022 | 19:04
Od večeras cijene goriva u Srbiji idu "u rikverc"

Vučić je rekao da Srbija ima količine nafte oko 800 hiljada tona na godišnjem nivou.

"Tražio sam od ruske kompanije da spuste cene nafte i dizela i benzina. Oni su polazili od cena na evropskom tržištu, zamolio sam ih da cena i veleprodajno i maloprodajno bude niža", kaže Vučić dodajući da će se videti kako će cene ići u "rikverc".

Napomenuo je da će cene sutra biti za 10 dinara niže nego što su bile ove nedelje. "Nigde ne sme da pređe 197 i 202 dinara. To će biti nove cene", napomenuo je.

On je rekao da razgovaraju o proširenju skladišta nafte u Srbiji, 200 hiljada tona. 

- To je dovoljno za 21 dan ukupne potrošnje dizela i benzina, uz sve rezerve. Želimo da povećamo na milion tona, razgovaramo sa kompanijama koje mogu brzo da izgrade ta skladišta, da bismo imali nafte za nekoliko meseci, rekao je Vučić. 

Što se tiče gasa, Vučić je rekao da kreće u razgovor sa Gaspromom oko kupovine gasa. 

- 100 posto smo zavisni od ruskog gasa i tako će biti najmanje dve godine. Moramo da obezbedimo gas za naša preduzeća. Milijardu i 100 miliona evra je razlika u ceni na godišnjem nivou, zato su razgovori važni, zato u dobroj veri idemo u te razgovore, pre kraja maja moramo da imamo taj ugovor što se tiče gas, rekao je Vučić.  

Uz Gruziju i Tursku, prema podacima Evrostata, Srbija ima najjeftiniju struju, tvrdi predsjednik Srbije. 

- Najveći problem je trenutno sa kopanjem uglja, o tome treba da otvorimo raspravu. Moramo da radimo elektranu Bistrica, Đerdap 3 da bismo mogli da primamo obnovljive izvore energije. U ovo je neophodno uključiti stručnu javnost, vladu, parlament, takođe i oko modularnih nuklearnih reaktora, oni mogu biti spasonosno rešenje u budućnosti.Negde od avgusta nećemo morati da uvozimo struju, najveći problemi su u Kolubari. Skupo će celu Evropu koštati ovo oko energenata, skupo će koštati Srbiju, rekao je Vučić. 

(RTS)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mitar

06.05.2022 17:48

Kod nas cijene svaki dan idu gore . Zivjela srpska republika zivjeli njeni profiteri koji profitiraju na koroni na ukrainskom sukobu na svemu . Kulace sirotinju .

ODGOVORITE
Name

re

08.05.2022 23:12

ovolike cene goriva nisu bile ni za vreme rata kad smo ga kupovali u kanisterima od ratnih profitera.

Name

u rikverc

06.05.2022 19:53

Kako u rikverc a parkirao uz zid,nema nazad.

ODGOVORITE
Name

Kosta

07.05.2022 06:12

Kod nas ce prvo jos da skoce pola marke a onda 10 feningi u rikverc..Taman da udarimo glavom o sefersajbu

ODGOVORITE