Нијемци забринути због цијена, страх од веће кризе

- Грађани Немачке са великом забринутошћу прате ситуацију у вези са растом цена у свим областима живота, али и са могућим проблемима у испоруци руског гаса, па страхују од велике кризе и пада стандарда.

Свијет 06.05.2022 | 11:28
Нијемци забринути због цијена, страх од веће кризе

Становници Берлина поделили су са екипом Тањуга стрепњу да би ситуација могла да буде и гора и да ће се све теже преживљавати са садашњом платом или пензијом, јер инфлација у Немачкој већ месецима расте и протеклог месеца оборила је рекорд са 7,4 одсто, док су цене намирница скочиле између 20 и 40 одсто, а енергената изнад 40 одсто.

Пензионери кажу да већ сада једва "крпе крај с крајем", и да је све теже живети са пензијом, јер им након плаћања свих рачуна, остаје све мање за било шта друго.

Ипак, док су једни дубоко забринути за блиску будућност и предвиђају да ће ова криза трајати још најмање две године, има и оних који су уверени да ће сукоби у Украјини брзо проћи, као и да ће влада реаговати и вратити цене на подношљиви ниво.

Старија Немица каже да жели да размишља позитивно иако су поскупљења тешко погодила многе људе.

На питање да ли очекује већу кризу на јесен и зиму, рекла је да не зна шта ће бити и да се нада да ће влада наћи гас у некој другој земљи, али да ће он свакако бити скупљи од руског.

Утисак једног пензионера из Берлина је да је ситуација страшна и да тако нешто до сада није видео.

"Од короне, цене непрестано расту. Радници су, пре свега, жртве. Ја сам сада пензионер, добијам око 900 евра, а за кирију дајем 500 евра, како да живим од тога. Надам се да ће влада успети да ублажи последице кризе“, рекао је он.

Страхује како ће се развијати ситуација на јесен и зиму и признаје да је веома песимистичан, посебно за будуће генерације, којима предвиђа тежи живот.

Један млађи Немац, који је до скоро живео у иностранству, сматра да је проблем што су Берлин и Хамбург постали капиталистички градови, у којима су богати покуповали све, па рођени Берлинци немају на располагању ни станове које могу себи да приуште.

Казао је да влада не гради више социјалне станове, већ само "некретнине за богате".

И за њега је скок цена велики проблем, а уверен је да ће цена грејања расти.

Да су поскупљења проблем велике већине, сагласан је још један млађи становник Берлина, који каже да су посебно угрожени они који раде у здравству или социјалној заштити, а имају мала примања.

Он, међутим, каже и да су поскупљења сасвим нормална ствар када недостају сировине и када земље које су биле главни извознице, више не испоручују робу.

"Не бих уопште да размишљам шта ће доћи. Шта буде биће. Не можемо то спречити“, његов је закључак.

Старија Немица истиче да за њу раст цена за сада није проблем, пошто је још у радном односу.

„Мени још није тако страшно, јер још радим, али за годину дана идем у пензију и имаћу 1.000 евра мања примања, а онда ће ми живот сигурно бити тежи“, забринута је она због онога што је чека, јер, како каже, не верује да ће тренутна криза брзо проћи.

Убеђена је да ће, каже, да ће трајати најмање две године.

У Немачкој су грађани, осим са поскупљењима, суочени и са несташицама у продавницама.

Због велике потражње, а услед прављења залиха, али и мањих испоручених количина, у продавницама је ограничена количина сунцокретовог уља, рафови са уљем често су празни, па је потребно обићи више продавница, не би ли се пронашла та намирница.

Међутим, у турским продавницама рецимо има уља, али је - чак четири пута скупље.

(Тањуг Фото: Тањуг)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

\

06.05.2022 09:53

Нијемци су увијек забринути и нијеми ... Стереотипи, али ... Само нека то не бива на тудји рацун ... Није добро Нијемцима и свима ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па то

06.05.2022 09:54

Су им урадили НАТО војници и политицари, нека виде како се тог зла ријесити ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга брате

06.05.2022 09:55

Ја предлажем да сви пензионери који су је стекли у Њемачкој дођу у БиХ да живе. Нијемци могу становати код наших пензионера за нижу кирију а са 900 еврића се може фино изгурати мјесец дана.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

06.05.2022 10:24

Па ето видис зарадио пензију у Њемацкој а зиви као подстанар И то лола у Берлину плаца 500еура Па иди мало на периферију

Name

Даре

06.05.2022 10:11

Овдје текстописац кука. Хаха овај сто има пензију 900 еура није зарадио пензију него социјала. И добар је ако има стан у Берлину за 500 еура. По свему ја сам забринут како це швабо ово издрзат какве ли ироније и насе лази. Ми лаземо сами себе да би били задовољни јадно јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

06.05.2022 12:53

Па лажеш самог себе кад мислиш да неће доћи до поскупљења нафте а тек жита а тек гаса а тек свега живог јер све вуче једно за другим... Питај неког економисту образованог. Ви гастербајтери уопште немате ни књиге у кући а камол образованог пријатеља да знате нешто.. посо кућа кућа посо и снови снови па опет кућа посо

Name

Прњавор

06.05.2022 10:23

Де ба пустите те шупље спутњик приче..људи раде и живе нормално,и баве се паметнијим стварима..незамарају се ни вама,ни вашом браћом руссима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦП

06.05.2022 10:27

Ма каква Њемацка, све је то јад и бједа, то це поцркати од глади и зиме ако им Путин завне плин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

06.05.2022 10:34

Сутра да стане рат у Украјини последице у Европи це се осјецати двије године У слицној ситуацији (каква изгледа тек долази) се налазила Њемацка у годинама док на власт није досао Хитлер Како казу само размисљам наглас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ком

06.05.2022 11:04

Гдје надјосте овог "пензионера", сто прима 900 еура, а плаца кирију 500 еура. Нит је пензије зарадио како треба, нит се скуцио до пензије. Такви никад нису ни имали како треба, нису мјеродавни коментарисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.05.2022 11:11

Ма пацеце се насељавати у РС код нас су цијене стабилне и народ добро зиви захваљујуци мафији која се преставља као влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полако

06.05.2022 11:18

Није далеко вријеме кад ће се ићи радити у братску Русију.Гдје су сад они што хвале живот у Њемачкој?

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Европи

06.05.2022 16:03

Има свега и птицијег млијека док су колико толико коректни према Русији, а када нису нема ни хљеба....

Name

1234567...

06.05.2022 11:42

Ма каква криза,бас скоро бих горе у Франкфурту,посла на све стране ко хоце радити. Они сви у Њемацкој имају добру заститу, сто од социјалног сто у сваком смислу погодности и нико није препустен као код нас овде, на бироу а ни марке нико не добије,тамо је то средјено...Ем плате ти стан ако си без посла ем мјесецно примање имас, а код нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нијемци

06.05.2022 12:35

нека отворе ТРЕЗОРЕ у ЦХ па да покренемо Европско МОТОРЦЕ. Сви смо забринути гдје је то све покрадено из 2. С.Рара ? Мислим да је сада право време.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бил Клингтон

06.05.2022 13:03

Шта ја то чујем, Њемачка водећа дрзава Европске економије боји се инфлације. Хахахахахахахахахаха.Али немојте ви бринути, вама ће ваш велики брат преко океана послати све што вам буде потребно, само немојте бити близу Русије. Европа ће гладовати ово је само почетак. Спремајте се за најгоре а Балканском становништву саветујем да се лагано припремају за повратак у своју домивину јер ће у супротном остати као таоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх#Ицх

07.05.2022 14:39

30сетак милијарди Еура "прве помоци" градјанима Њемацка само за наредна три мјесеца...паметном доста...а ви и даље паметујте док вас све висе на Исток одлази ?!!

ОДГОВОРИТЕ