Nijemci zabrinuti zbog cijena, strah od veće krize

- Građani Nemačke sa velikom zabrinutošću prate situaciju u vezi sa rastom cena u svim oblastima života, ali i sa mogućim problemima u isporuci ruskog gasa, pa strahuju od velike krize i pada standarda.

Svijet 06.05.2022 | 11:28
Nijemci zabrinuti zbog cijena, strah od veće krize

Stanovnici Berlina podelili su sa ekipom Tanjuga strepnju da bi situacija mogla da bude i gora i da će se sve teže preživljavati sa sadašnjom platom ili penzijom, jer inflacija u Nemačkoj već mesecima raste i proteklog meseca oborila je rekord sa 7,4 odsto, dok su cene namirnica skočile između 20 i 40 odsto, a energenata iznad 40 odsto.

Penzioneri kažu da već sada jedva "krpe kraj s krajem", i da je sve teže živeti sa penzijom, jer im nakon plaćanja svih računa, ostaje sve manje za bilo šta drugo.

Ipak, dok su jedni duboko zabrinuti za blisku budućnost i predviđaju da će ova kriza trajati još najmanje dve godine, ima i onih koji su uvereni da će sukobi u Ukrajini brzo proći, kao i da će vlada reagovati i vratiti cene na podnošljivi nivo.

Starija Nemica kaže da želi da razmišlja pozitivno iako su poskupljenja teško pogodila mnoge ljude.

Na pitanje da li očekuje veću krizu na jesen i zimu, rekla je da ne zna šta će biti i da se nada da će vlada naći gas u nekoj drugoj zemlji, ali da će on svakako biti skuplji od ruskog.

Utisak jednog penzionera iz Berlina je da je situacija strašna i da tako nešto do sada nije video.

"Od korone, cene neprestano rastu. Radnici su, pre svega, žrtve. Ja sam sada penzioner, dobijam oko 900 evra, a za kiriju dajem 500 evra, kako da živim od toga. Nadam se da će vlada uspeti da ublaži posledice krize“, rekao je on.

Strahuje kako će se razvijati situacija na jesen i zimu i priznaje da je veoma pesimističan, posebno za buduće generacije, kojima predviđa teži život.

Jedan mlađi Nemac, koji je do skoro živeo u inostranstvu, smatra da je problem što su Berlin i Hamburg postali kapitalistički gradovi, u kojima su bogati pokupovali sve, pa rođeni Berlinci nemaju na raspolaganju ni stanove koje mogu sebi da priušte.

Kazao je da vlada ne gradi više socijalne stanove, već samo "nekretnine za bogate".

I za njega je skok cena veliki problem, a uveren je da će cena grejanja rasti.

Da su poskupljenja problem velike većine, saglasan je još jedan mlađi stanovnik Berlina, koji kaže da su posebno ugroženi oni koji rade u zdravstvu ili socijalnoj zaštiti, a imaju mala primanja.

On, međutim, kaže i da su poskupljenja sasvim normalna stvar kada nedostaju sirovine i kada zemlje koje su bile glavni izvoznice, više ne isporučuju robu.

"Ne bih uopšte da razmišljam šta će doći. Šta bude biće. Ne možemo to sprečiti“, njegov je zaključak.

Starija Nemica ističe da za nju rast cena za sada nije problem, pošto je još u radnom odnosu.

„Meni još nije tako strašno, jer još radim, ali za godinu dana idem u penziju i imaću 1.000 evra manja primanja, a onda će mi život sigurno biti teži“, zabrinuta je ona zbog onoga što je čeka, jer, kako kaže, ne veruje da će trenutna kriza brzo proći.

Ubeđena je da će, kaže, da će trajati najmanje dve godine.

U Nemačkoj su građani, osim sa poskupljenjima, suočeni i sa nestašicama u prodavnicama.

Zbog velike potražnje, a usled pravljenja zaliha, ali i manjih isporučenih količina, u prodavnicama je ograničena količina suncokretovog ulja, rafovi sa uljem često su prazni, pa je potrebno obići više prodavnica, ne bi li se pronašla ta namirnica.

Međutim, u turskim prodavnicama recimo ima ulja, ali je - čak četiri puta skuplje.

(Tanjug Foto: Tanjug)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

\

06.05.2022 09:53

Nijemci su uvijek zabrinuti i nijemi ... Stereotipi, ali ... Samo neka to ne biva na tudji racun ... Nije dobro Nijemcima i svima ...

ODGOVORITE
Name

Pa to

06.05.2022 09:54

Su im uradili NATO vojnici i politicari, neka vide kako se tog zla rijesiti ...

ODGOVORITE
Name

Grga brate

06.05.2022 09:55

Ja predlažem da svi penzioneri koji su je stekli u Njemačkoj dođu u BiH da žive. Nijemci mogu stanovati kod naših penzionera za nižu kiriju a sa 900 evrića se može fino izgurati mjesec dana.?

ODGOVORITE
Name

MENAGER

06.05.2022 10:24

Pa eto vidis zaradio penziju u Njemackoj a zivi kao podstanar I to lola u Berlinu placa 500eura Pa idi malo na periferiju

Name

Dare

06.05.2022 10:11

Ovdje tekstopisac kuka. Haha ovaj sto ima penziju 900 eura nije zaradio penziju nego socijala. I dobar je ako ima stan u Berlinu za 500 eura. Po svemu ja sam zabrinut kako ce švabo ovo izdrzat kakve li ironije i nase lazi. Mi lazemo sami sebe da bi bili zadovoljni jadno jadno

ODGOVORITE
Name

Izraelac

06.05.2022 12:53

Pa lažeš samog sebe kad misliš da neće doći do poskupljenja nafte a tek žita a tek gasa a tek svega živog jer sve vuče jedno za drugim... Pitaj nekog ekonomistu obrazovanog. Vi gasterbajteri uopšte nemate ni knjige u kući a kamol obrazovanog prijatelja da znate nešto.. poso kuća kuća poso i snovi snovi pa opet kuća poso

Name

Prnjavor

06.05.2022 10:23

De ba pustite te šuplje sputnjik priče..ljudi rade i žive normalno,i bave se pametnijim stvarima..nezamaraju se ni vama,ni vašom braćom russima

ODGOVORITE
Name

CCCP

06.05.2022 10:27

Ma kakva Njemacka, sve je to jad i bjeda, to ce pocrkati od gladi i zime ako im Putin zavne plin!

ODGOVORITE
Name

MENAGER

06.05.2022 10:34

Sutra da stane rat u Ukrajini posledice u Evropi ce se osjecati dvije godine U slicnoj situaciji (kakva izgleda tek dolazi) se nalazila Njemacka u godinama dok na vlast nije dosao Hitler Kako kazu samo razmisljam naglas

ODGOVORITE
Name

Kom

06.05.2022 11:04

Gdje nadjoste ovog "penzionera", sto prima 900 eura, a placa kiriju 500 eura. Nit je penzije zaradio kako treba, nit se skucio do penzije. Takvi nikad nisu ni imali kako treba, nisu mjerodavni komentarisati.

ODGOVORITE
Name

borac

06.05.2022 11:11

Ma pacece se naseljavati u RS kod nas su cijene stabilne i narod dobro zivi zahvaljujuci mafiji koja se prestavlja kao vlada.

ODGOVORITE
Name

Polako

06.05.2022 11:18

Nije daleko vrijeme kad će se ići raditi u bratsku Rusiju.Gdje su sad oni što hvale život u Njemačkoj?

ODGOVORITE
Name

U Evropi

06.05.2022 16:03

Ima svega i pticijeg mlijeka dok su koliko toliko korektni prema Rusiji, a kada nisu nema ni hljeba....

Name

1234567...

06.05.2022 11:42

Ma kakva kriza,bas skoro bih gore u Frankfurtu,posla na sve strane ko hoce raditi. Oni svi u Njemackoj imaju dobru zastitu, sto od socijalnog sto u svakom smislu pogodnosti i niko nije prepusten kao kod nas ovde, na birou a ni marke niko ne dobije,tamo je to sredjeno...Em plate ti stan ako si bez posla em mjesecno primanje imas, a kod nas?

ODGOVORITE
Name

Nijemci

06.05.2022 12:35

neka otvore TREZORE u CH pa da pokrenemo Evropsko MOTORCE. Svi smo zabrinuti gdje je to sve pokradeno iz 2. S.Rara ? Mislim da je sada pravo vreme.

ODGOVORITE
Name

Bil Klington

06.05.2022 13:03

Šta ja to čujem, Njemačka vodeća drzava Evropske ekonomije boji se inflacije. Hahahahahahahahahaha.Ali nemojte vi brinuti, vama će vaš veliki brat preko okeana poslati sve što vam bude potrebno, samo nemojte biti blizu Rusije. Evropa će gladovati ovo je samo početak. Spremajte se za najgore a Balkanskom stanovništvu savetujem da se lagano pripremaju za povratak u svoju domivinu jer će u suprotnom ostati kao taoci.

ODGOVORITE
Name

Ich#Ich

07.05.2022 14:39

30setak milijardi Eura "prve pomoci" gradjanima Njemacka samo za naredna tri mjeseca...pametnom dosta...a vi i dalje pametujte dok vas sve vise na Istok odlazi ?!!

ODGOVORITE