Очување мира и стабилности трајно опредјељење Србије

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је њемачком министру одбране Кристин Ламбрехт данас пружио све гаранције да ће Србија да чува мир и стабилност.

Србија 05.05.2022 | 15:20
Очување мира и стабилности трајно опредјељење Србије

Вучић је у обраћању на заједничкој конференцији за новинаре са Ламбрехтовом послије састанка у Београду рекао да су очување мира и стабилности политика и трајно опредјељење Србије и пружио јој све "и личне и политичке, и гаранције државе Србије" да ће се тако и понашати.

"Нисам користио прилику да говорим лоше о некима другима у региону, јер то Србија не ради, то раде неки други и њима на част. А да ли и ко је и колико говорио истину, то сам рекао госпођи Ламбрехт, моћи ће да се види у наредних шест месеци", рекао је Вучић.

Он је истакао да постоји велики простор у развоју заједничких одбрамбених механизама Србије и Њамачке и подсјетио да је кровни споразум о таквој сарадњи потписан 9. јуна 2021. године, а да већ ове године има значајно више активности.

"У различитим областима ту сарадњу можемо да развијамо, од војне медицине, школовања, обуке, сарадње у области контроле наоружања, заједничког ангажовања у више мултинационалних операција, до свих других облика сарадње", рекао је Вучић.

Он је навео да су, када је ријеч о сукобу у Украјини, постигли сагласност по питању правне и политичке природе сукоба.

"Госпођа Ламбрехт ми је пренела, на изузетно учтив начин, очекивања и захтеве Немачке и ЕУ око понашања Србије у будућности, а ја сам говорио о позицији Србије", рекао је Вучић.

Предсједник Србије рекао је да су данас разговарали и о преговорима са Приштином и да му је Ламбрехтова истакла важност разговора у демократском духу.

Ламбрехтова је, говорећи о ситуацији у Украјини, рекла да је Њамачка поздравила што се Србија у УН јасно позиционирала према заједничким вриједностима за које се залажу у ЕУ, а то су "мир, слобода и територијални интегритет".

Она је истакла да је Њамачка поуздан партнер када ријеч о процесу приступања Србије ЕУ, да то подржава, те да јој је веома важно да влада стабилност на Балкану.

"Било ми је задовољство што сам чула јасну изјаву када је ријеч о територијалном интегритету БиХ, да то Србија јасно подржава, то је важно да се та земља може поуздати на то", рекла је Ламбрехтова.

(СРНА/ фото: АП Пхото/Мицхаел Сохн/Каy Ниетфелд/Поол виа АП)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Циталац

05.05.2022 15:02

Мир мозес сацувати само када цутис док ти други отимају дио по дио територије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е цуј!

05.05.2022 17:45

А јеси ли цула о територијалном интегритету Србије ? Васа Западна селективна правда, дупли арсини и похлепа су цивилизацију 21 вијека претворили у далека просла времена....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нијемци

05.05.2022 19:57

се могу ујединит, а РС не мозе са Србијом. Нека они објасне СВИЈЕТУ како и засто је такав став могуц у Европи. Па Нијемци контролису Европу тренутно са САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

05.05.2022 22:08

Ја што лажеш, ал си свестан своје несвести и немоћи, ЖИВЈЕЛА СРБИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р.

06.05.2022 08:50

Прокузен си.Сва среца па несмес сто би ти цувао мир.

Name

Србија да

06.05.2022 13:44

Али запад не. Они су узрок свих проблема овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демонкратија

06.05.2022 17:23

Њемацка је најбоља слуга УСА, слуга вјеран и покоран!

ОДГОВОРИТЕ