Očuvanje mira i stabilnosti trajno opredjeljenje Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njemačkom ministru odbrane Кristin Lambreht danas pružio sve garancije da će Srbija da čuva mir i stabilnost.

Srbija 05.05.2022 | 15:20
Očuvanje mira i stabilnosti trajno opredjeljenje Srbije

Vučić je u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lambrehtovom poslije sastanka u Beogradu rekao da su očuvanje mira i stabilnosti politika i trajno opredjeljenje Srbije i pružio joj sve "i lične i političke, i garancije države Srbije" da će se tako i ponašati.

"Nisam koristio priliku da govorim loše o nekima drugima u regionu, jer to Srbija ne radi, to rade neki drugi i njima na čast. A da li i ko je i koliko govorio istinu, to sam rekao gospođi Lambreht, moći će da se vidi u narednih šest meseci", rekao je Vučić.

On je istakao da postoji veliki prostor u razvoju zajedničkih odbrambenih mehanizama Srbije i Njamačke i podsjetio da je krovni sporazum o takvoj saradnji potpisan 9. juna 2021. godine, a da već ove godine ima značajno više aktivnosti.

"U različitim oblastima tu saradnju možemo da razvijamo, od vojne medicine, školovanja, obuke, saradnje u oblasti kontrole naoružanja, zajedničkog angažovanja u više multinacionalnih operacija, do svih drugih oblika saradnje", rekao je Vučić.

On je naveo da su, kada je riječ o sukobu u Ukrajini, postigli saglasnost po pitanju pravne i političke prirode sukoba.

"Gospođa Lambreht mi je prenela, na izuzetno učtiv način, očekivanja i zahteve Nemačke i EU oko ponašanja Srbije u budućnosti, a ja sam govorio o poziciji Srbije", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je da su danas razgovarali i o pregovorima sa Prištinom i da mu je Lambrehtova istakla važnost razgovora u demokratskom duhu.

Lambrehtova je, govoreći o situaciji u Ukrajini, rekla da je Njamačka pozdravila što se Srbija u UN jasno pozicionirala prema zajedničkim vrijednostima za koje se zalažu u EU, a to su "mir, sloboda i teritorijalni integritet".

Ona je istakla da je Njamačka pouzdan partner kada riječ o procesu pristupanja Srbije EU, da to podržava, te da joj je veoma važno da vlada stabilnost na Balkanu.

"Bilo mi je zadovoljstvo što sam čula jasnu izjavu kada je riječ o teritorijalnom integritetu BiH, da to Srbija jasno podržava, to je važno da se ta zemlja može pouzdati na to", rekla je Lambrehtova.

(SRNA/ foto: AP Photo/Michael Sohn/Kay Nietfeld/Pool via AP)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Citalac

05.05.2022 15:02

Mir mozes sacuvati samo kada cutis dok ti drugi otimaju dio po dio teritorije

ODGOVORITE
Name

E cuj!

05.05.2022 17:45

A jesi li cula o teritorijalnom integritetu Srbije ? Vasa Zapadna selektivna pravda, dupli arsini i pohlepa su civilizaciju 21 vijeka pretvorili u daleka prosla vremena....

ODGOVORITE
Name

Nijemci

05.05.2022 19:57

se mogu ujedinit, a RS ne moze sa Srbijom. Neka oni objasne SVIJETU kako i zasto je takav stav moguc u Evropi. Pa Nijemci kontrolisu Evropu trenutno sa SAD.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

05.05.2022 22:08

Ja što lažeš, al si svestan svoje nesvesti i nemoći, ŽIVJELA SRBIJA

ODGOVORITE
Name

R.

06.05.2022 08:50

Prokuzen si.Sva sreca pa nesmes sto bi ti cuvao mir.

Name

Srbija da

06.05.2022 13:44

Ali zapad ne. Oni su uzrok svih problema ovdje.

ODGOVORITE
Name

Demonkratija

06.05.2022 17:23

Njemacka je najbolja sluga USA, sluga vjeran i pokoran!

ODGOVORITE