Србија неће бити генератор никаквих проблема у БиХ, чувамо мир и стабилност

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Берлину, после разговора са немачким канцеларом Олафом Шолцом, да ће Београд дати све да се нађе компромисно решење по питању Косова и Метохије, док је по питању БиХ поручио да Србија неће бити генератор никаквих проблема, већ ће чувати мир и стабилност на Западном Балкану.

Србија 04.05.2022 | 19:24
Србија неће бити генератор никаквих проблема у БиХ, чувамо мир и стабилност

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да верује да ћемо имати снаге да дођемо до напретка у том дијалогу, који, понавља, за нас није лак, а разлоге је, каже, пренео канцелару Шолцу.

“Ми ћемо дати све од себе да идемо ка компромисном решењу, да покушамо да проналазимо компромисна решења, али она не могу бити само наше жеље, што и та реч јасно указује, и нама и онима другима у дијалогу”, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији.

Вучић је пренео да је тема била и однос Србије према рату у Украјини, истичући да је указао канцелару на опредељивању Србије о природи тог сукоба, и два пута у важним гласањима у УН, и у ОЕБС-у.

“Кључно питање били су и регионални односи, имали смо отворен и садржајан разгивор и на томе сам задовољан”, рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да не мисли да је само једна страна кривац за проблеме у БиХ, о чему је, каже, детаљно говорио Шолцу, али је, поручује и обећао да Србија неће бити узрочник било каквих проблема.

“Ми своју реч држимо и Западни Балкан ће имати мир и стабилност”, нагласио је Вучић.

Он је рекао и да у разговору није чак ни желео да коментарише бестидне тврње оних који говоре да ће Србија да изазове сукобе, што се није догодило.

Председник Србије је истакао и да су за Србију важне речи Шолца који је данас у разговору у више наврата поновио да је уверен у европску бдуућност региона Западног Балкана.

“И покушаћу да га цитирам, али не у илузују, као фатаморагану, не у нешто што се чини да је близу, а увек измиче. То је веома позитивна не само реченица, већ важно обећање за људе на Западном Балкану, за Србију”, рекао је Вучић.

Он је навео и да су заједнички констатовали велики успон у билатералним односима Србије и Немачке, пре свега економским.

Пренео је да је робна размена у прва три месеца 1,839 милијарди евра, што значи да се очекује да ове године достигне 7,5 милијарди, што је огроман скок, од 26 одсто, у односу на прошлу годину.

Поновио је да је Немачка највећи и најзначајнији трговински партнер Србије, као и Србија Немачкој на Западном Балкану.

“Радујем се скорој посети Шолца Београду. Ово ми је први пут да нисам са Ангелом Меркел за овом говорницом, и желим да се захвалим и њој и Шолцу на искрености и отворености, и на добром разговору”, рекао је Вучић.

Шолц: Кључна тема разговора дијалог с Приштином

- Немачки канцелар Олаф Шолц истакао је данас да приступна перспектива за Србију, и остале земље Западног Балкана, мора постати реалност, и дао обећање да ће се Немачка залагати да то тако буде, указујући да је кључан на том путу договор у дијалогу Београда и Приштине.

Шолц је након разговора са председником Србије Александром Вучићем међутим, истакао је да је кључна тема разговора са српским председником била дијалог са Приштином.

Пренео је да ће вечерас у Берлину разговарати изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

„Напредак у дијалогу је од огромном значаја за мир и стабилност у региону и Европи. Рекао сам колико су важни ти напретци ка свеобухватном договору. Сви до сада постигнуто договори морају да се поштују, и једнострано деловање није од помоћи", рекао је он.

Шолц је истакао да Немачка интензивно подржава приступни процес Србије, како кроз саветовање, тако и пројектно финансирање.

"Европска перспектива Србије и других земаља региона мора бити нешто што мора бити претворено у реалност. Моје обећање је да ћу се залагати за то да перспкетива постане реалност“, рекао је он новинарима.

Шолц је подсетио да се са Вучићем већ раније сретао и разговарао док је био градоначелник Хамбурга и да је то добра полазна основа за све оно што желе две земље зајендо да ураде.

Пренео је да је разговарано о широком спектру билатералних односа.

Он је указао на добру економску сарадњу, чињеницу да у Србији ради 400 немачких предузећа која су створила око 75.000 радних места.

„Тај позитиван развој желимо даље да подстичемо“, подвукао је он.

Указао је и на стратешко климатско партнерство које је успостављено између две земље на јесен, што треба да допринесе снажнијем напретку у енергетској трансформацији.

Важна тема је, додаје, реакција на брутални рат Русије против Украјине.

Шолц је нагласио да ЕУ и њени кандидати морају бити јединствени и бранити заједничке вредности.

„Важно је да сви шаљемо јединствену поруку, да сви знају да не може да се прихвати рат. То је тешка ситуација, и зато морамо сви који треба да будемо заједно то и будемо“, поручио је он.

Шолц је казао да је важно да Србија настави реформски пут, посебно у области владавине права, борби против организованог криминала и корупције.

Шолц је пренео да је у разговору са Вучићем изразио забринутост због стања у БиХ и сецесиониионстичкх тежњи Милорада Додика.

„Посебно у БиХ је важно да се сви залажу да тамо буде могућ конструктиван развој“, поручио је он.

Шолц је нагласио да је неопходна регионална сарадња на путу ка ЕУ.

„Стварање заједничког тржишта, је веома битно и надам се да четири споразума бити брзо постигнута“, додао је он.

Шолц је најавио да ће за пар недеља путовати на Западни Балкан, а посетити и Београд.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

мислим

04.05.2022 17:52

Немисли и Додик тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинарство и гусење ратова

04.05.2022 18:14

Колико се мозе ... Нестраственост према рату, само сто се мора извјеставати ... Цак и ви плацени медији ... Није то добро ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

04.05.2022 18:59

Путин је заје*о,да је прегазио Украјину,друга би прича сад била,овдје би белај сигурно избио,овако сви се крију "под камен",па кад је Додик одбио позив у Москву на дан побједе,ђе ћеш даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апелација

04.05.2022 19:28

Алек чувај се јарана Додик милорада..!! Леђа не окрећи, не вјеруј хвалоспјевима и ласкањима. Попљуваће те и испсовати на првој кривини. И шутнути ако приђеш близу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

04.05.2022 19:32

Србија припада Европским народима више него Мађари,тако да је нама на Балкан свим мјесто у ЕУ,Народи на балкану су старосједиоци Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.05.2022 19:51

Јесили ти тамо бранио србију или додика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

04.05.2022 20:05

Русија треба да узме дио Украјине, као сто се покусава одузети дио Србије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неце Србија

05.05.2022 18:02

Хоце Запад,никада није ни престао бити генератор сукоба како овдје тако и сиром свијета.

ОДГОВОРИТЕ