Srbija neće biti generator nikakvih problema u BiH, čuvamo mir i stabilnost

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Berlinu, posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, da će Beograd dati sve da se nađe kompromisno rešenje po pitanju Kosova i Metohije, dok je po pitanju BiH poručio da Srbija neće biti generator nikakvih problema, već će čuvati mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Srbija 04.05.2022 | 19:24
Srbija neće biti generator nikakvih problema u BiH, čuvamo mir i stabilnost

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da veruje da ćemo imati snage da dođemo do napretka u tom dijalogu, koji, ponavlja, za nas nije lak, a razloge je, kaže, preneo kancelaru Šolcu.

“Mi ćemo dati sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, da pokušamo da pronalazimo kompromisna rešenja, ali ona ne mogu biti samo naše želje, što i ta reč jasno ukazuje, i nama i onima drugima u dijalogu”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Vučić je preneo da je tema bila i odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ističući da je ukazao kancelaru na opredeljivanju Srbije o prirodi tog sukoba, i dva puta u važnim glasanjima u UN, i u OEBS-u.

“Ključno pitanje bili su i regionalni odnosi, imali smo otvoren i sadržajan razgivor i na tome sam zadovoljan”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da ne misli da je samo jedna strana krivac za probleme u BiH, o čemu je, kaže, detaljno govorio Šolcu, ali je, poručuje i obećao da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema.

“Mi svoju reč držimo i Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost”, naglasio je Vučić.

On je rekao i da u razgovoru nije čak ni želeo da komentariše bestidne tvrnje onih koji govore da će Srbija da izazove sukobe, što se nije dogodilo.

Predsednik Srbije je istakao i da su za Srbiju važne reči Šolca koji je danas u razgovoru u više navrata ponovio da je uveren u evropsku bduućnost regiona Zapadnog Balkana.

“I pokušaću da ga citiram, ali ne u iluzuju, kao fatamoraganu, ne u nešto što se čini da je blizu, a uvek izmiče. To je veoma pozitivna ne samo rečenica, već važno obećanje za ljude na Zapadnom Balkanu, za Srbiju”, rekao je Vučić.

On je naveo i da su zajednički konstatovali veliki uspon u bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, pre svega ekonomskim.

Preneo je da je robna razmena u prva tri meseca 1,839 milijardi evra, što znači da se očekuje da ove godine dostigne 7,5 milijardi, što je ogroman skok, od 26 odsto, u odnosu na prošlu godinu.

Ponovio je da je Nemačka najveći i najznačajniji trgovinski partner Srbije, kao i Srbija Nemačkoj na Zapadnom Balkanu.

“Radujem se skoroj poseti Šolca Beogradu. Ovo mi je prvi put da nisam sa Angelom Merkel za ovom govornicom, i želim da se zahvalim i njoj i Šolcu na iskrenosti i otvorenosti, i na dobrom razgovoru”, rekao je Vučić.

Šolc: Ključna tema razgovora dijalog s Prištinom

- Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas da pristupna perspektiva za Srbiju, i ostale zemlje Zapadnog Balkana, mora postati realnost, i dao obećanje da će se Nemačka zalagati da to tako bude, ukazujući da je ključan na tom putu dogovor u dijalogu Beograda i Prištine.

Šolc je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem međutim, istakao je da je ključna tema razgovora sa srpskim predsednikom bila dijalog sa Prištinom.

Preneo je da će večeras u Berlinu razgovarati izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

„Napredak u dijalogu je od ogromnom značaja za mir i stabilnost u regionu i Evropi. Rekao sam koliko su važni ti napretci ka sveobuhvatnom dogovoru. Svi do sada postignuto dogovori moraju da se poštuju, i jednostrano delovanje nije od pomoći", rekao je on.

Šolc je istakao da Nemačka intenzivno podržava pristupni proces Srbije, kako kroz savetovanje, tako i projektno finansiranje.

"Evropska perspektiva Srbije i drugih zemalja regiona mora biti nešto što mora biti pretvoreno u realnost. Moje obećanje je da ću se zalagati za to da perspketiva postane realnost“, rekao je on novinarima.

Šolc je podsetio da se sa Vučićem već ranije sretao i razgovarao dok je bio gradonačelnik Hamburga i da je to dobra polazna osnova za sve ono što žele dve zemlje zajendo da urade.

Preneo je da je razgovarano o širokom spektru bilateralnih odnosa.

On je ukazao na dobru ekonomsku saradnju, činjenicu da u Srbiji radi 400 nemačkih preduzeća koja su stvorila oko 75.000 radnih mesta.

„Taj pozitivan razvoj želimo dalje da podstičemo“, podvukao je on.

Ukazao je i na strateško klimatsko partnerstvo koje je uspostavljeno između dve zemlje na jesen, što treba da doprinese snažnijem napretku u energetskoj transformaciji.

Važna tema je, dodaje, reakcija na brutalni rat Rusije protiv Ukrajine.

Šolc je naglasio da EU i njeni kandidati moraju biti jedinstveni i braniti zajedničke vrednosti.

„Važno je da svi šaljemo jedinstvenu poruku, da svi znaju da ne može da se prihvati rat. To je teška situacija, i zato moramo svi koji treba da budemo zajedno to i budemo“, poručio je on.

Šolc je kazao da je važno da Srbija nastavi reformski put, posebno u oblasti vladavine prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Šolc je preneo da je u razgovoru sa Vučićem izrazio zabrinutost zbog stanja u BiH i secesioniionstičkh težnji Milorada Dodika.

„Posebno u BiH je važno da se svi zalažu da tamo bude moguć konstruktivan razvoj“, poručio je on.

Šolc je naglasio da je neophodna regionalna saradnja na putu ka EU.

„Stvaranje zajedničkog tržišta, je veoma bitno i nadam se da četiri sporazuma biti brzo postignuta“, dodao je on.

Šolc je najavio da će za par nedelja putovati na Zapadni Balkan, a posetiti i Beograd.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

mislim

04.05.2022 17:52

Nemisli i Dodik tako.

ODGOVORITE
Name

Novinarstvo i gusenje ratova

04.05.2022 18:14

Koliko se moze ... Nestrastvenost prema ratu, samo sto se mora izvjestavati ... Cak i vi placeni mediji ... Nije to dobro ...

ODGOVORITE
Name

Ipe

04.05.2022 18:59

Putin je zaje*o,da je pregazio Ukrajinu,druga bi priča sad bila,ovdje bi belaj sigurno izbio,ovako svi se kriju "pod kamen",pa kad je Dodik odbio poziv u Moskvu na dan pobjede,đe ćeš dalje.

ODGOVORITE
Name

Apelacija

04.05.2022 19:28

Alek čuvaj se jarana Dodik milorada..!! Leđa ne okreći, ne vjeruj hvalospjevima i laskanjima. Popljuvaće te i ispsovati na prvoj krivini. I šutnuti ako priđeš blizu.

ODGOVORITE
Name

Ipe

04.05.2022 19:32

Srbija pripada Evropskim narodima više nego Mađari,tako da je nama na Balkan svim mjesto u EU,Narodi na balkanu su starosjedioci Evrope.

ODGOVORITE
Name

Milan

04.05.2022 19:51

Jesili ti tamo branio srbiju ili dodika?

ODGOVORITE
Name

realnost

04.05.2022 20:05

Rusija treba da uzme dio Ukrajine, kao sto se pokusava oduzeti dio Srbije!

ODGOVORITE
Name

Nece Srbija

05.05.2022 18:02

Hoce Zapad,nikada nije ni prestao biti generator sukoba kako ovdje tako i sirom svijeta.

ODGOVORITE