Земља чуда: Што више некултуре покажу, више гласова на изборима

Када нам у кућу дођу гости, иако је затегнута ситуација, према гостима се опходимо са поштовањем. Међутим то није случај у кући Предсједништва БиХ.

Босна и Херцеговина 03.05.2022 | 20:00
Земља чуда: Што више некултуре покажу, више гласова на изборима

Током недавног састанка у оквиру посјете БиХ, три америчка сенатора Џина Шејхина, Криса Марфија и Тома Тилиса са члановима Предсједништва БиХ, још једном се показала култура домаћих политичара. Међусобне нетрпељивости чланови Предсједништва нису се трудили сакрити, него су пред странцима и овај пут показали право лице. Сенатори су састанак напустили запрепашћени и забринути за стање у земљи.

Када нам у кућу дођу гости, иако је затегнута ситуација, према гостима се опходимо са поштовањем. Међутим то није случај у кући Предсједништва БиХ.

Члановима Предсједништва било је битније међусобно подбадање, добацивање и препирке, него разговор са америчким сенаторима. Тако умјесто да свијету пренесу лијепу слику о БиХ, сенатори су имали шта да виде и чују. Након посјете Сарајеву, сенатор Крис Марфи навео да су он и његове колеге остали запрепашћени свађама између челних људи.

"Наше припреме за састанак нису биле важне. Од тог тренутка, Додик и хрватски и бошњачки лидери (Жељко Комшић и Шефик Џаферовић) више су били заинтересовани да се међусобно свађају него да воде дијалог с нама. Сједили смо “разјапљених уста” док су се они међусобно “частили” увредама и износили оптужбе, очигледно заинтересовани само за погоршање постојеће кризе,“ стоји у објави овог америчког сенатора.

Састанак су, наводи Марфи, напустили дубоко забринути за краткорочну стабилност ове земље. Намеће се питање какву слику су БХ политичари послали у свијет, ако су им битније међусобне препирке од дипломатских односа са странцима, или је поента да се прича о лошим односима у БиХ, јер је битно да се докажу пред својим бирачима. 

"Проблем је што они настављају своје међусобне конфликте и када се нађу изван земље, али исто тако када се нађу на важним састанцима са међународним званичницима.Они настављају своје унутрашње сукобе, али још један детаљ који је веома занимљив јесте тај да свако од њих након одређеног састанка, даје своју верзију, своју интерпретацију догађаја, тако да ми грађани, јавност заправо стиче слику и утисак да они нису били у истој просторији и да теме и садржај разговора су дијаметрално различити“, истиче политички аналитичар Тања Топић.

Бахато понашање домаћих политичара,чини се, добро је прихваћено у јавности, па што више некултуре покажу, то више гласова добију. Проблем лежи у политички неосвијешћеном народу, а домаћи политичари то добро искоришћавају.

"Политичка култура нашег народа је на јако ниском нивоу и они одобравају такво понашање од стране наших политичара. Једноставно бахато понашање политичара не наилази у народу на осуду, него потпуно супротно. Неко културно понашање, пристојно понашање, кажу – па види га, он је тамо неки млакоња.Уместо да награде такве политичаре који ће неговати ту врсту и комуникације и понашања у друштву, наш народ воли на неки начин, управо овакве бахате  и то се показује управо на изборима. Јер када би народ кажњавао на изборима бахато понашање, они се сасвим сигурно не би тако ни понашали“, тврди политички аналитичар Велизар Антић.

Бахато понашање домачих политичара засигурно неће донијети никакав прогрес у друштву. Све док на изборима буду бирани они који се овако понашају, суштински проблеми нашег народа неће бити ријешени.

(БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

борац

03.05.2022 18:06

Домаце сипанзе на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

03.05.2022 19:11

Један има папир од доктора,други алкос а треци има прљаву биографију у рату. Ста оцекивати од њих. Само смјена.

Name

Андо

03.05.2022 18:10

Па шта је сљедеће? Јавно кењање уживо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

03.05.2022 18:10

То уопште нису политичари то су хохштаплере и окорели криминалци који везе немају.ста је политика. Ја одговорно тврдим да њих уопште не занима судбина овог народа.Они само гледају како ће украсти и опљачкати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знате Шта

03.05.2022 18:33

Ову тројицу наших , треба послати у САД, као што су ови њихови дошли да паметују нама, нека исто тако ови наши паметују њима ! У чему је разлика ? Искрено, када би ми неко дао медије у САД, само на 24 часа, направио би им такав грађански рат,са несагледивим последицама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ТАТАР

04.05.2022 07:21

Тацно ,какви политицари то је скуп лопова којима није стало ни до народа ни дрзаве коју представљају с сукоби који приказују народу само су нацин да се одрзавају на власти

Name

Избјеглица

03.05.2022 18:48

Знаци да је вецина некултурна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конотација

03.05.2022 20:05

На залост истина.

Name

Није него

03.05.2022 18:49

Чуј запрепашени а они их довели на власт, бар двојицу, и цијело их вријеме одржавају на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

03.05.2022 18:56

Стара Народна посовица ГЛУПИ БОСАНЦИ ... ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

цн160083

03.05.2022 19:08

3.Токмака на грбаци народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЛОГРАДАНСТИНА

03.05.2022 19:08

СПАЉЕНА ЗЕМЉА И НАРОДУ МОЗАК ИЗАПРАН.. ТУ СПАСА НЕМА.. БОСНА УВЈЕК ИСТА.. ПАМТИМ ОД 61 ГОД.. ГЛУПИ БОСАНЦИ И НЕОБРАЗОВАНИ.. ДОВИДЕЊА ПАМЕТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицко

04.05.2022 07:26

А шта ћемо с Милановићем?

Name

Србо

03.05.2022 19:09

Само да питам дали треба сад руке више пута прати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

03.05.2022 20:55

Какав народ такви и политицари.јос један доказ да нисмо сисли са дрвета.једном руком се дрзимо за грану а другом масемо.

Name

Раде

03.05.2022 19:21

Лажу , све се то догађа уз њихов благосов. Да су хтјели да ствар крене на боља врло је једноставно. Жив се исмијах када су увели санкције Додику од стране Америке., која ама бас ништа не значи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОДЕ ГЛУПИ

03.05.2022 19:32

САД ТРЕБА НАРОД ПОНИЗАВАТИ И ДА ИМ БУДЕ ЈОС ГОРЕ И ТЕЗЕ И УЗЕТИ ИМ И ОВУ МАЛУ ДЕМОКРАТИЈУ.. НАРОДЕ ПРОПАСЦЕТЕ.. ЈЕЛ ВАС ВОДИ ДОДИГ ИЗЕТБЕГОВИЦ И ЧОВИЦ.. 3 ФУКАРЕ И КРИМИНАлЦА.. НАРОДЕ ТРЕБА ВАМ ЈОС ГОРЕ.. ДА РАДИТЕ ЗА КИЛО КРУХА И РИЗЕ.. ТАМЈИР. ТРЕБА ВАМ ТОО.. ЈОС ГОРЕ.. ГЛАСАЈТЕ ЗА БУДАЛЕ 3.. И ЈОС МАЛО НА ЈАВНУ КУХИЊУ.. НЕПИСМЕНИ НАРОДЕ БИХ.. побјегао сам срецом у њемацку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

За гиниса

03.05.2022 19:35

Ово је земља купљених диплома. Кад це конацно беко да одговара? Најгори су зворницани њихове купљенд дипломе су врло уносне. Осим Костадина, диплому је купио и курир из опстине и постсо директор старацког дома. Невјероватно

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

03.05.2022 19:47

Све је до гласача испраних мозгова ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

03.05.2022 19:50

Шта има амерички сенатори да нам паметнији како је овде добро само Додик квари јединствену државу а Шаровић и Бореновић би прихватили јединствену државу а они би довели нас на врата Европске уније и не би ништа радили а живели у благостању само још да дамо земљу држави БиХ и продамо Електропривреду РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

03.05.2022 20:00

Њима је овде рај на земљи. Насег просјечног бирача још увијек могу да купе са пар пива и кесом тјестенине и конзерви..... Други дио "пада" на бајне говоре одијела из "другог града"..... Трећи се и даље пробуде на српство и тзв националне теме..... Дакле, примитивни, необразовани и јефтини. Бајка сваке политичке партије. Зао ми је мог народа али је ово сурова истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

03.05.2022 20:37

Па од таквих као што су и они и добијају гласове. А, како су на власти - таквих је изгледа "сасвим солидан број" овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криви смо ми

03.05.2022 20:48

То је једини начин да буду на власти ,, завади па владај, браво народе , оде ја мало за ЕУ пара зарадити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЦ

03.05.2022 21:34

Шта је ту ново, кога правите будалама па то су ваши играчи,У разјапљена уста ставити ,,банану,, да небуду изненађени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

04.05.2022 08:58

Све је то због ове сељацине и криминалца из РС ,који ништа друго незна осим изазивања и сваде са колегама из председништв. Овај питбул поред тога сто контролише мјесне заједнице у РС хоце да намеце и у БиХ са цим се ова два из федерације немогу сложити. Тип је потпуно надрогиран и нема контроле а српски народ у томе узива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

04.05.2022 15:13

Шта је љуфи, кога ружите, критикујете? Кад би неко ухапсио Додика била би вика и дрека на јадан српски нсрод којег свако угрожава, протести, аутобуси тамо и амо, заставе и тти прста. Исто то би било и у Ерцегивини плус пола Хрватске, можда би Бишњаци погнули главу и учили дове ид јутра до сутра, али поново би смо их изабрали сву ттојицу. Гарантујем

ОДГОВОРИТЕ