Zemlja čuda: Što više nekulture pokažu, više glasova na izborima

Kada nam u kuću dođu gosti, iako je zategnuta situacija, prema gostima se ophodimo sa poštovanjem. Međutim to nije slučaj u kući Predsjedništva BiH.

Bosna i Hercegovina 03.05.2022 | 20:00
Zemlja čuda: Što više nekulture pokažu, više glasova na izborima

Tokom nedavnog sastanka u okviru posjete BiH, tri američka senatora Džina Šejhina, Krisa Marfija i Toma Tilisa sa članovima Predsjedništva BiH, još jednom se pokazala kultura domaćih političara. Međusobne netrpeljivosti članovi Predsjedništva nisu se trudili sakriti, nego su pred strancima i ovaj put pokazali pravo lice. Senatori su sastanak napustili zaprepašćeni i zabrinuti za stanje u zemlji.

Kada nam u kuću dođu gosti, iako je zategnuta situacija, prema gostima se ophodimo sa poštovanjem. Međutim to nije slučaj u kući Predsjedništva BiH.

Članovima Predsjedništva bilo je bitnije međusobno podbadanje, dobacivanje i prepirke, nego razgovor sa američkim senatorima. Tako umjesto da svijetu prenesu lijepu sliku o BiH, senatori su imali šta da vide i čuju. Nakon posjete Sarajevu, senator Kris Marfi naveo da su on i njegove kolege ostali zaprepašćeni svađama između čelnih ljudi.

"Naše pripreme za sastanak nisu bile važne. Od tog trenutka, Dodik i hrvatski i bošnjački lideri (Željko Komšić i Šefik Džaferović) više su bili zainteresovani da se međusobno svađaju nego da vode dijalog s nama. Sjedili smo “razjapljenih usta” dok su se oni međusobno “častili” uvredama i iznosili optužbe, očigledno zainteresovani samo za pogoršanje postojeće krize,“ stoji u objavi ovog američkog senatora.

Sastanak su, navodi Marfi, napustili duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove zemlje. Nameće se pitanje kakvu sliku su BH političari poslali u svijet, ako su im bitnije međusobne prepirke od diplomatskih odnosa sa strancima, ili je poenta da se priča o lošim odnosima u BiH, jer je bitno da se dokažu pred svojim biračima. 

"Problem je što oni nastavljaju svoje međusobne konflikte i kada se nađu izvan zemlje, ali isto tako kada se nađu na važnim sastancima sa međunarodnim zvaničnicima.Oni nastavljaju svoje unutrašnje sukobe, ali još jedan detalj koji je veoma zanimljiv jeste taj da svako od njih nakon određenog sastanka, daje svoju verziju, svoju interpretaciju događaja, tako da mi građani, javnost zapravo stiče sliku i utisak da oni nisu bili u istoj prostoriji i da teme i sadržaj razgovora su dijametralno različiti“, ističe politički analitičar Tanja Topić.

Bahato ponašanje domaćih političara,čini se, dobro je prihvaćeno u javnosti, pa što više nekulture pokažu, to više glasova dobiju. Problem leži u politički neosviješćenom narodu, a domaći političari to dobro iskorišćavaju.

"Politička kultura našeg naroda je na jako niskom nivou i oni odobravaju takvo ponašanje od strane naših političara. Jednostavno bahato ponašanje političara ne nailazi u narodu na osudu, nego potpuno suprotno. Neko kulturno ponašanje, pristojno ponašanje, kažu – pa vidi ga, on je tamo neki mlakonja.Umesto da nagrade takve političare koji će negovati tu vrstu i komunikacije i ponašanja u društvu, naš narod voli na neki način, upravo ovakve bahate  i to se pokazuje upravo na izborima. Jer kada bi narod kažnjavao na izborima bahato ponašanje, oni se sasvim sigurno ne bi tako ni ponašali“, tvrdi politički analitičar Velizar Antić.

Bahato ponašanje domačih političara zasigurno neće donijeti nikakav progres u društvu. Sve dok na izborima budu birani oni koji se ovako ponašaju, suštinski problemi našeg naroda neće biti riješeni.

(BN)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

borac

03.05.2022 18:06

Domace sipanze na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Borac

03.05.2022 19:11

Jedan ima papir od doktora,drugi alkos a treci ima prljavu biografiju u ratu. Sta ocekivati od njih. Samo smjena.

Name

Ando

03.05.2022 18:10

Pa šta je sljedeće? Javno kenjanje uživo?

ODGOVORITE
Name

Tatar

03.05.2022 18:10

To uopšte nisu političari to su hohštaplere i okoreli kriminalci koji veze nemaju.sta je politika. Ja odgovorno tvrdim da njih uopšte ne zanima sudbina ovog naroda.Oni samo gledaju kako će ukrasti i opljačkati.

ODGOVORITE
Name

Znate Šta

03.05.2022 18:33

Ovu trojicu naših , treba poslati u SAD, kao što su ovi njihovi došli da pametuju nama, neka isto tako ovi naši pametuju njima ! U čemu je razlika ? Iskreno, kada bi mi neko dao medije u SAD, samo na 24 časa, napravio bi im takav građanski rat,sa nesagledivim posledicama !

ODGOVORITE
Name

RE TATAR

04.05.2022 07:21

Tacno ,kakvi politicari to je skup lopova kojima nije stalo ni do naroda ni drzave koju predstavljaju s sukobi koji prikazuju narodu samo su nacin da se odrzavaju na vlasti

Name

Izbjeglica

03.05.2022 18:48

Znaci da je vecina nekulturna.

ODGOVORITE
Name

Konotacija

03.05.2022 20:05

Na zalost istina.

Name

Nije nego

03.05.2022 18:49

Čuj zaprepašeni a oni ih doveli na vlast, bar dvojicu, i cijelo ih vrijeme održavaju na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Da

03.05.2022 18:56

Stara Narodna posovica GLUPI BOSANCI ... ???

ODGOVORITE
Name

cn160083

03.05.2022 19:08

3.Tokmaka na grbaci naroda

ODGOVORITE
Name

MALOGRADANSTINA

03.05.2022 19:08

SPALJENA ZEMLJA I NARODU MOZAK IZAPRAN.. TU SPASA NEMA.. BOSNA UVJEK ISTA.. PAMTIM OD 61 GOD.. GLUPI BOSANCI I NEOBRAZOVANI.. DOVIDENJA PAMETI

ODGOVORITE
Name

Cicko

04.05.2022 07:26

A šta ćemo s Milanovićem?

Name

Србо

03.05.2022 19:09

Само да питам дали треба сад руке више пута прати.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

03.05.2022 20:55

Kakav narod takvi i politicari.jos jedan dokaz da nismo sisli sa drveta.jednom rukom se drzimo za granu a drugom masemo.

Name

Rade

03.05.2022 19:21

Lažu , sve se to događa uz njihov blagosov. Da su htjeli da stvar krene na bolja vrlo je jednostavno. Živ se ismijah kada su uveli sankcije Dodiku od strane Amerike., koja ama bas ništa ne znači..

ODGOVORITE
Name

NARODE GLUPI

03.05.2022 19:32

SAD TREBA NAROD PONIZAVATI I DA IM BUDE JOS GORE I TEZE I UZETI IM I OVU MALU DEMOKRATIJU.. NARODE PROPASCETE.. JEL VAS VODI DODIG IZETBEGOVIC I ČOVIC.. 3 FUKARE I KRIMINAlCA.. NARODE TREBA VAM JOS GORE.. DA RADITE ZA KILO KRUHA I RIZE.. TAMJIR. TREBA VAM TOO.. JOS GORE.. GLASAJTE ZA BUDALE 3.. I JOS MALO NA JAVNU KUHINJU.. NEPISMENI NARODE BIH.. pobjegao sam srecom u njemacku..

ODGOVORITE
Name

Za ginisa

03.05.2022 19:35

Ovo je zemlja kupljenih diploma. Kad ce konacno beko da odgovara? Najgori su zvornicani njihove kupljend diplome su vrlo unosne. Osim Kostadina, diplomu je kupio i kurir iz opstine i postso direktor starackog doma. Nevjerovatno

ODGOVORITE
Name

?

03.05.2022 19:47

Све је до гласача испраних мозгова ?

ODGOVORITE
Name

Митар

03.05.2022 19:50

Шта има амерички сенатори да нам паметнији како је овде добро само Додик квари јединствену државу а Шаровић и Бореновић би прихватили јединствену државу а они би довели нас на врата Европске уније и не би ништа радили а живели у благостању само још да дамо земљу држави БиХ и продамо Електропривреду РС

ODGOVORITE
Name

Maja

03.05.2022 20:00

Njima je ovde raj na zemlji. Naseg prosječnog birača još uvijek mogu da kupe sa par piva i kesom tjestenine i konzervi..... Drugi dio "pada" na bajne govore odijela iz "drugog grada"..... Treći se i dalje probude na srpstvo i tzv nacionalne teme..... Dakle, primitivni, neobrazovani i jeftini. Bajka svake političke partije. Zao mi je mog naroda ali je ovo surova istina.

ODGOVORITE
Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

03.05.2022 20:37

Pa od takvih kao što su i oni i dobijaju glasove. A, kako su na vlasti - takvih je izgleda "sasvim solidan broj" ovdje.

ODGOVORITE
Name

Krivi smo mi

03.05.2022 20:48

To je jedini način da budu na vlasti ,, zavadi pa vladaj, bravo narode , ode ja malo za EU para zaraditi

ODGOVORITE
Name

PRC

03.05.2022 21:34

Šta je tu novo, koga pravite budalama pa to su vaši igrači,U razjapljena usta staviti ,,bananu,, da nebudu iznenađeni.

ODGOVORITE
Name

Kris

04.05.2022 08:58

Sve je to zbog ove seljacine i kriminalca iz RS ,koji ništa drugo nezna osim izazivanja i svade sa kolegama iz predsedništv. Ovaj pitbul pored toga sto kontroliše mjesne zajednice u RS hoce da namece i u BiH sa cim se ova dva iz federacije nemogu složiti. Tip je potpuno nadrogiran i nema kontrole a srpski narod u tome uziva.

ODGOVORITE
Name

tragac

04.05.2022 15:13

Šta je ljufi, koga ružite, kritikujete? Kad bi neko uhapsio Dodika bila bi vika i dreka na jadan srpski nsrod kojeg svako ugrožava, protesti, autobusi tamo i amo, zastave i tti prsta. Isto to bi bilo i u Ercegivini plus pola Hrvatske, možda bi Bišnjaci pognuli glavu i učili dove id jutra do sutra, ali ponovo bi smo ih izabrali svu ttojicu. Garantujem

ODGOVORITE