Подизање оптужнице за злочин у Добровољачкој даје трачак наде

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић истакао је да се 30 година чека правда за убиство 42 војника и цивила у Добровољачкој улици, те да недавно подизање оптужнице против 11 особа даје трачак наде да ће она бар дјелимично бити задовољена.

Република Српска 03.05.2022 | 12:57
Подизање оптужнице за злочин у Добровољачкој даје трачак наде

Али, будући да су по националном саставу убијени били већински Срби, а знајући праксу правосудних институција када су злочини над Србима у питању, присутна је и велика бојазан да ће и те пресуде бити пуко прање биографија учесника у овом страшном масакру – навео је Бореновић поводом 30 година од овог злочина.

Бореновић је истакао да је немогуће заборавити да су страдали голобради младићи и то у повлачењу, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН.

Он је навео да је, уз убиство српског свата на Башчаршији, злочин у Добровољачкој улици почетак прогона и злочина над Србима у Сарајеву, саопштено је из ПДП.

Бореновић је подсјетио да су Срби у Сарајеву током четири године страдали у 126 логора, гдје је убијено најмање 3.200 цивила због своје националне припадности, које данас на споменику на Казанима, једном од најгорих стратишта српског народа у том граду, цинично називају грађанима, без националне одреднице.

– Ми не смијемо заборавити шта се десило у Добровољачкој и морамо наставити да инсистирамо да се годишњица страдања обиљежава тамо гдје се злочин и десио – навео је Бореновић.

У Добровољачкој улици у Сарајеву припадници “Зелених беретки” и Територијалне одбране БиХ су, према наредбама члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, на данашњи дан 1992. године, напале колону возила ЈНА која је, према договору Алије Изетбеговића и Унпрофора, напуштала тадашњу Другу војну област.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Истина

03.05.2022 12:04

Не могу вас лажи сапрати. Чињенице су јасне и потврђене на међународном суду у Хагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предлажем

03.05.2022 13:15

Да се сљдећи пут обезбједи озвучење дуж читаве Добровољачке на којем ће генерал Кукањац бити пуштен да изнесе своје виђење ове ситуације, тако да и ови учесници обиљезавања овог трагичног догађаја за цео српски народ чују од чему је реч.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

03.05.2022 21:46

Мозда, али ја мислим да ипак оних 67 дрзављана БИХ који посједују некретнине у Дубајиу брисе сваку наду!

ОДГОВОРИТЕ