Podizanje optužnice za zločin u Dobrovoljačkoj daje tračak nade

Predsjednik PDP Branislav Borenović istakao je da se 30 godina čeka pravda za ubistvo 42 vojnika i civila u Dobrovoljačkoj ulici, te da nedavno podizanje optužnice protiv 11 osoba daje tračak nade da će ona bar djelimično biti zadovoljena.

Republika Srpska 03.05.2022 | 12:57
Podizanje optužnice za zločin u Dobrovoljačkoj daje tračak nade

Ali, budući da su po nacionalnom sastavu ubijeni bili većinski Srbi, a znajući praksu pravosudnih institucija kada su zločini nad Srbima u pitanju, prisutna je i velika bojazan da će i te presude biti puko pranje biografija učesnika u ovom strašnom masakru – naveo je Borenović povodom 30 godina od ovog zločina.

Borenović je istakao da je nemoguće zaboraviti da su stradali golobradi mladići i to u povlačenju, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN.

On je naveo da je, uz ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, zločin u Dobrovoljačkoj ulici početak progona i zločina nad Srbima u Sarajevu, saopšteno je iz PDP.

Borenović je podsjetio da su Srbi u Sarajevu tokom četiri godine stradali u 126 logora, gdje je ubijeno najmanje 3.200 civila zbog svoje nacionalne pripadnosti, koje danas na spomeniku na Kazanima, jednom od najgorih stratišta srpskog naroda u tom gradu, cinično nazivaju građanima, bez nacionalne odrednice.

– Mi ne smijemo zaboraviti šta se desilo u Dobrovoljačkoj i moramo nastaviti da insistiramo da se godišnjica stradanja obilježava tamo gdje se zločin i desio – naveo je Borenović.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici “Zelenih beretki” i Teritorijalne odbrane BiH su, prema naredbama člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, na današnji dan 1992. godine, napale kolonu vozila JNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Istina

03.05.2022 12:04

Ne mogu vas laži saprati. Činjenice su jasne i potvrđene na međunarodnom sudu u Hagu.

ODGOVORITE
Name

Predlažem

03.05.2022 13:15

Da se sljdeći put obezbjedi ozvučenje duž čitave Dobrovoljačke na kojem će general Kukanjac biti pušten da iznese svoje viđenje ove situacije, tako da i ovi učesnici obiljezavanja ovog tragičnog događaja za ceo srpski narod čuju od čemu je reč.

ODGOVORITE
Name

Decko

03.05.2022 21:46

Mozda, ali ja mislim da ipak onih 67 drzavljana BIH koji posjeduju nekretnine u Dubajiu brise svaku nadu!

ODGOVORITE