Словачка ће тражити изузеће од санкција на руску нафту

Словачка ће инсистирати да буде изузета из ембарга на куповину руске нафте уколико руска нафта буде санкционисана од 2023. године, изјавио је заменик премијера те земље и министар привреде Рихард Сулик након ванредног састанка министара енергетике ЕУ.

Свијет 03.05.2022 | 07:28
Словачка ће тражити изузеће од санкција на руску нафту

Према његовим речима, несметане испоруке нафте из Русије су од виталног значаја за привреду Словачке, јер Русија обезбеђује Словачкој 100 одсто потреба за нафтом, преноси ТАС С.

"Ово је ставка од кључне важности за нас. Нисмо у могућности

да се тако брзо прилагодимо. Компанија Словнафт процецуира тешку руску нафту, а цео процес замене може да потраје неколико година, тако да ћу сигурно инсистирати на изузећу Словачке", рекао је Сулик.

На јуче завршеном ванредном састанку министара енергетике ЕУ, није покренуто питање одобравања изузећа од могућег ембарга на нафту, иако увођење ембарга критикује и Мађарска која је такође најавила да ће тражити изузеће уколико се ЕУ одлучи за забрану увоза.

Према подацима Европске комисије, ЕУ добија из Русије 40 одсто гаса, 27 одсто нафте и 46 одсто угља.

Ембарго на увоз руског угља био је део петог пакета санкција усвојеног у априлу.

(Тањуг   Фото: ЕПА/АЛИ ХАИДЕР)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Политика

03.05.2022 05:48

Еу је економска заједница и цуди ме да су примили у ту заједницу сиромасне земље са им сметају словацка мадјарска грцка бугарска хрватска то све треба избацит из еу због њих су и британци изасли из еу а немацка нек помазе овим неспособним владама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Политика

03.05.2022 06:51

Ријеши ову проблематику што је прије могуће и покажи да са тобом нема заје.анције!?

Name

Западна Европа се увијек

03.05.2022 08:37

Богатила од истоцног дијела Европе . Није то никада била Русија нити имала потребу....

Name

Xxx политика

03.05.2022 08:46

Невриједи и ове богатије земље као Њемацка и остале су прнуле у лонац без Руски ресурса и хране . Путко це им свима показат које газда и које сеф у Европи.

Name

Ре: политика

03.05.2022 08:47

Јако наивно размисљање, поврсно гледате ствари, прије свега ЕУ није ЕЕЗ вец деценијама, она је главни командни центар за издавање наредби, односно комуникацију са појединацним територијама коју цине некадасње независне дрзаве, тамо сједе њихови људи у изврсним органима, тзв.премијери дрзава и предсједници и раде у интересу онога ко издаје та наредјења преко ЕУ...лаксе је тим врховним водјама комуницирати преко Урсуле са свим земљама, него обилазити сваку посебно и натезати се са политицарима, овако има механизам који не смију доводити у питање, јер вријеме је новац... Размисли мало, али прво прикупи мало кредибилних података...

Name

БУ

03.05.2022 06:01

Па зашто, видите као су принципијелни Пољска и Бугарска. Не пристају на уцјене по сваку цијену, сада то треба да ураде и остали у ЕУ. Што прије одустанете од руских ресурса то ће се прије на тржиштуи појавити кинески Мерцедес са ознаком Xиоами да и ми сиротиња купимо добра аута за пристојне паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не могу све

03.05.2022 09:41

Земље ЕУ бити обестецене и функционисати нормално у овом лудилу. Просто нема тих резурса надокнати за све дрзаве и све потребе, није ни могуце гасификација је прије свега јако скупа ако нису у питању велике и дугороцне испоруке то је само краткотоцно ријесење....

Name

Свакако

03.05.2022 06:20

Треба одлучивати на основу потреба,а не на основу наметања.Пуне нам главе о некаквој "ДЕМОКРАТИЈИ",док пласирају уцјене и ултиматуме.Идеалан начин за распад ЕУ,којом управља Америка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словацка је у ЕУ

03.05.2022 08:30

И НАТО. Нека јој дају и развијају али не на устрб Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

03.05.2022 12:09

Прицате нам да сте сви ко један у ЕУ, изгледа да лазете? Нико не купује за рублне и то лазете, али и као о том немате појма? Јединствени сте да Украјини треба послати захрдјалу војну скаламерију, да се као брани од Руса. Саљете и псе рата, кфиминалце у Украјину, у нади да се неце зиви вратити. Подрзавате Зеленког, пуна вам уста подрске, а купујетд нафгу и гас од Руса, да као Зеленски о том појма нема. Бас сте месетари и ратни и економски, а цивили страдају, срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ