Пропали пројекти вриједни више стотина милиона КМ

Због пресуде Окружног привредног суда и висине одштете од 250 милиона КМ, Извршни одбор Адвокатске коморе РС још у фебруару ове године донио је одлуку да из предострожности повуче средства која су била на рачуну Уницредит банке. 

Република Српска 02.05.2022 | 20:41
Пропали пројекти вриједни више стотина милиона КМ

Након што је Окружни привредни суд у Бањалуци донио пресуду у корист предузећа "Битмајнер Фектори" у спору са бањалучком Уникредит банком, предмет се налази на другостепеном одлучивању код Вишег привредног суда у Бањалуци. Представници предузећа из Градишке
сумњају да се врши притисак на правосуђе.

Из предузећа Битмајнер Фектори којем је, према пресуди Окружног привредног суда у Бањалуци, бањалучка Уникредит банка незаконито угасила пословни рачун и тиме довела до пропасти пројекта вриједног више стотина милиона, тврде да се интензивно врше притисци на Виши привредни суд да поништи, или преиначи првостепену пресуду. 

"Оно што ми знамо из неких наших сазнања, да су тренутно у току, тј. заправо да се врше разни притисци на различитим странама, што на правосуђу, што на неким другим странама на нивоу власти и остало“, каже Николина Попадић (Битминер Фацторy).

Из Вишег привредног суда нису одговорили на наш упит да ли је било притисака на рад суда, нити када ће овај предмет доћи на ред за разматрање.

Из Министарства правде нису хтјели пред камеру БН телевизије, али у писаном одговору истичу да су судови самостални и независни у оквиру дјелокруга својих надлежности одређених законом. 

"Сваки притисак на рад суда је незаконт и нико не смије утицати на независност и непристрасност судије при одлучивању у предметима. Сходно томе, увјерени смо да ће суд, у складу са законом, водити овај поступак“, истичу из ресорног министарства.

У независност правосуђа вјерују и у Битмајнер Фекторију, као и у исправност првостепене пресуде која је била у њихову корист. Најављују наставак правне битке.

"На нама је да видимо шта можемо, али ми ћемо заправо да искористимо сва правна средства која су у нашим рукама да заправо истрајемо до краја, јер апсолутно смо и даље мишљења и чврсто стојимо иза тога да је првостепена пресуда апсолутно била исправна и да је суд у овом случају донио исправну одлуку и заправо је образложио како треба“, увјерена је Попадић. 

Због пресуде Окружног привредног суда и висине одштете од 250 милиона КМ, Извршни одбор Адвокатске коморе РС још у фебруару ове године донио је одлуку да из предострожности повуче средства која су била на рачуну Уницредит банке. 

"Нека судови раде свој посао, али мислим да Адвокатска комора, имала је и има потпуно право да располаже својим средствима и кажем, то је учињено само из предострожности. Не намјеравамо да на било који начин дискредитујемо, нити једну, нити другу страну, нити сам положај Адвокатске коморе и мислим да је овај потез учињен од стране Извршног одбора, највише предострожности ради, да би се та средства заштитила“, каже Далибор Мрша, предсједник Адвокатске коморе Републике Српске. 

Бањалучка Уницредит банка 2018. године једнострано је одлучила да затвори пословни рачун Битмајнер Фектори из Градишке, под изговором да се предузеће бавило трговином криптовалутама. Услиједила је тужба која је резултирала пресудом Окружног привредног суда у Бањалуци од 30. децембра прошле године, тешком 256 милиона КМ, на име одштете због непословног односа и незаконитог затварања пословног рачуна.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЗА ЦРНЕ ПАРЕ

02.05.2022 19:19

ЗА ЦРНЕ ПАРЕ.. ЗА ПРЉАВЕ ПАРЕ.. У РС.. ПИТАЈТЕ ИГОРАААААААААААААААААААААА ДОДИГАААААААААААА.. ПОСЉЕ ЊЕГА ЗОРА ВИДОВИЦ ЗЕЉКА ЦВИЈАНОВИЦ ВИСКОВИЦ.. А ГЛАВНИ ИГРАЦ МИЛОРАД ДОДИГ.. БУРЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.05.2022 22:40

Какве криптовалуте. Продавање магле. То ће бити највећа превара у историји. Кина је забранила те лудости.

Name

ПИТАЈТЕ ИГОРА

02.05.2022 19:20

ИГОР ЗНА ЗА ЦРНЕ ПАРЕ И ПРЉАВЕ ОН ЈЕ ЗА ТО ЗАДУЗЕН.. РАЦУН МУ ПОЛАЗЕ ЗОРА ВИДОВИЦ ЗЕЉКА ЦВИЈАНОВИЦ ВИСКОВИЦ.. А ТО КОМПОНУЈА ДОДИГ МИЛОРАД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкинг

02.05.2022 19:34

А гдје је сад г.Растока,уништио је све због шаке новаца...сад закон је рекао своје...Криптовалуте су регуларан бизнис као и сваки други,Уницредит полако спрема кофере...повратак у лијепу Италију..а директори и руководиоци, у Нова фотеље...карма је курва

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопи

03.05.2022 05:29

Пријатељу, знаш ли колико трансакција ке потретда би се зарадили 250 мил.? Не знам како је суд рачунао одштету, али је свакако превисока. Колико је та фирма направила промета до данас? Зашто једноставно нису промијенили банку? Све смрди!

Name

Тотал Дамаге

02.05.2022 19:56

То це наса Зорка да прекомпензира на Лондонској Берзи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

03.05.2022 08:08

У овој држави све нормално пропада.Криминал у сваком облику је тренутно најразвијенија грана привреде