Propali projekti vrijedni više stotina miliona KM

Zbog presude Okružnog privrednog suda i visine odštete od 250 miliona KM, Izvršni odbor Advokatske komore RS još u februaru ove godine donio je odluku da iz predostrožnosti povuče sredstva koja su bila na računu Unicredit banke. 

Republika Srpska 02.05.2022 | 20:41
Propali projekti vrijedni više stotina miliona KM

Nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci donio presudu u korist preduzeća "Bitmajner Fektori" u sporu sa banjalučkom Unikredit bankom, predmet se nalazi na drugostepenom odlučivanju kod Višeg privrednog suda u Banjaluci. Predstavnici preduzeća iz Gradiške
sumnjaju da se vrši pritisak na pravosuđe.

Iz preduzeća Bitmajner Fektori kojem je, prema presudi Okružnog privrednog suda u Banjaluci, banjalučka Unikredit banka nezakonito ugasila poslovni račun i time dovela do propasti projekta vrijednog više stotina miliona, tvrde da se intenzivno vrše pritisci na Viši privredni sud da poništi, ili preinači prvostepenu presudu. 

"Ono što mi znamo iz nekih naših saznanja, da su trenutno u toku, tj. zapravo da se vrše razni pritisci na različitim stranama, što na pravosuđu, što na nekim drugim stranama na nivou vlasti i ostalo“, kaže Nikolina Popadić (Bitminer Factory).

Iz Višeg privrednog suda nisu odgovorili na naš upit da li je bilo pritisaka na rad suda, niti kada će ovaj predmet doći na red za razmatranje.

Iz Ministarstva pravde nisu htjeli pred kameru BN televizije, ali u pisanom odgovoru ističu da su sudovi samostalni i nezavisni u okviru djelokruga svojih nadležnosti određenih zakonom. 

"Svaki pritisak na rad suda je nezakont i niko ne smije uticati na nezavisnost i nepristrasnost sudije pri odlučivanju u predmetima. Shodno tome, uvjereni smo da će sud, u skladu sa zakonom, voditi ovaj postupak“, ističu iz resornog ministarstva.

U nezavisnost pravosuđa vjeruju i u Bitmajner Fektoriju, kao i u ispravnost prvostepene presude koja je bila u njihovu korist. Najavljuju nastavak pravne bitke.

"Na nama je da vidimo šta možemo, ali mi ćemo zapravo da iskoristimo sva pravna sredstva koja su u našim rukama da zapravo istrajemo do kraja, jer apsolutno smo i dalje mišljenja i čvrsto stojimo iza toga da je prvostepena presuda apsolutno bila ispravna i da je sud u ovom slučaju donio ispravnu odluku i zapravo je obrazložio kako treba“, uvjerena je Popadić. 

Zbog presude Okružnog privrednog suda i visine odštete od 250 miliona KM, Izvršni odbor Advokatske komore RS još u februaru ove godine donio je odluku da iz predostrožnosti povuče sredstva koja su bila na računu Unicredit banke. 

"Neka sudovi rade svoj posao, ali mislim da Advokatska komora, imala je i ima potpuno pravo da raspolaže svojim sredstvima i kažem, to je učinjeno samo iz predostrožnosti. Ne namjeravamo da na bilo koji način diskreditujemo, niti jednu, niti drugu stranu, niti sam položaj Advokatske komore i mislim da je ovaj potez učinjen od strane Izvršnog odbora, najviše predostrožnosti radi, da bi se ta sredstva zaštitila“, kaže Dalibor Mrša, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske. 

Banjalučka Unicredit banka 2018. godine jednostrano je odlučila da zatvori poslovni račun Bitmajner Fektori iz Gradiške, pod izgovorom da se preduzeće bavilo trgovinom kriptovalutama. Uslijedila je tužba koja je rezultirala presudom Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 30. decembra prošle godine, teškom 256 miliona KM, na ime odštete zbog neposlovnog odnosa i nezakonitog zatvaranja poslovnog računa.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ZA CRNE PARE

02.05.2022 19:19

ZA CRNE PARE.. ZA PRLJAVE PARE.. U RS.. PITAJTE IGORAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA DODIGAAAAAAAAAAAA.. POSLJE NJEGA ZORA VIDOVIC ZELJKA CVIJANOVIC VISKOVIC.. A GLAVNI IGRAC MILORAD DODIG.. BURLE

ODGOVORITE
Name

Re

02.05.2022 22:40

Kakve kriptovalute. Prodavanje magle. To će biti najveća prevara u istoriji. Kina je zabranila te ludosti.

Name

PITAJTE IGORA

02.05.2022 19:20

IGOR ZNA ZA CRNE PARE I PRLJAVE ON JE ZA TO ZADUZEN.. RACUN MU POLAZE ZORA VIDOVIC ZELJKA CVIJANOVIC VISKOVIC.. A TO KOMPONUJA DODIG MILORAD

ODGOVORITE
Name

Banking

02.05.2022 19:34

A gdje je sad g.Rastoka,uništio je sve zbog šake novaca...sad zakon je rekao svoje...Kriptovalute su regularan biznis kao i svaki drugi,Unicredit polako sprema kofere...povratak u lijepu Italiju..a direktori i rukovodioci, u Nova fotelje...karma je kurva

ODGOVORITE
Name

lopi

03.05.2022 05:29

Prijatelju, znaš li koliko transakcija ke potretda bi se zaradili 250 mil.? Ne znam kako je sud računao odštetu, ali je svakako previsoka. Koliko je ta firma napravila prometa do danas? Zašto jednostavno nisu promijenili banku? Sve smrdi!

Name

Total Damage

02.05.2022 19:56

To ce nasa Zorka da prekompenzira na Londonskoj Berzi!

ODGOVORITE
Name

Tatar

03.05.2022 08:08

U ovoj državi sve normalno propada.Kriminal u svakom obliku je trenutno najrazvijenija grana privrede