ЕК нема сазнања да било која земља плаћа у рубљама

– Европска комисија нема информацију да је било која европска компанија платила руски гас у рубљама, након што је Москва затражила од страних купаца да се придржавају механизма плаћања конвертовањем евра или долара у рубље, изјавио је данас европски комесар за енергетику Кадри Симсон.

Свијет 02.05.2022 | 15:30
ЕК нема сазнања да било која земља плаћа у рубљама

„Комисија нема информације ни о једној земљи или приватној компанији која је вољна да то учини“, рекао је Симсон по доласку на ванредни састанак министара енергетике Европске уније у Бриселу.

Гергељ Гулијаш, шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, изјавио је у недељу да Мађарска није једина чланица ЕУ која има рачун у Гаспробанци и која плаћа руски гас по шеми коју је увела Русија, само што оне о томе не говоре јавно.

Како је објаснио, Мађарска не плаћа руски гас у рубљама, већ је отворила рачун у еврима у Гаспром банци која конвертује евре у рубље на други рачун у рубљама, пренела је мађарска агенција МТИ.

"Још девет земаља користи исту шему плаћања. Али пошто данас идеја о добром Европљанину значи да лидери тих земаља нису искрени када се обраћају свету или својим грађанима, других девет земаља неће да кажу да су урадиле исту ствар", рекао је Гулијаш.

(Тањуг Фото: схуттерстоцк.цом/ роибу, илустрација) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Хахаха

02.05.2022 13:53

Ал се ови напредни европљани упетљаше, смао наставите

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

02.05.2022 15:47

А писало је јуче да 9 земаља из ЕУ плаћају гас у рубљама. Неко лаже и манипулише, крије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx. ЕУ.

02.05.2022 16:12

Па плацају у Рубљима нецитас добро знаци ти понесес евре и дидес у Гаспром банку са ком морас склопит уговор и додес на салтер упласис евре и ондасе ти еври конвертују у Рубље и ти узмес те Рубље идес на други салтер и уплатис гас. Стаје ту проблем и мура књига теко сад раде десет земаља а посто Пилхаци и Бугари неце тако њимаје заврнут вентил и други ако небуду хтјели и њима е Путко да заврне. Јер морасе знати ко коси а ко воду носи.

Name

Др

02.05.2022 16:31

Ма бице вас јос. Утркиват це те се ко це прије.

Name

Да

02.05.2022 16:02

Па плаћају гас у еврима који се конвертују у рубље. То није плаћање у рубљим па се они ограђују као нико није плаћао у рубљима. Објаснито све у тексту плаћа се у еврима а онда то што се конвертује е то није у надлежности Европске Комисије. Они знају као само за први дио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.05.2022 17:18

Ови из бајне ЕУ су пресмијешни, сами себи се правдају , сами себи замазују очи, која небулоза, која нерационалност, људска глупост и лудило их преплавило. Тако је то кад стотинама година отимаш другима још од колонијалног доба, па и раније и тако навикнеш да се богатиш на уштрб других, да их црпиш , угњетаваш, отимаш, убијаш. Сад је дошао крај отимачини. Па се након толико вјекова комфора на основу отимачине не сналазе у новонасталој ситуацији, губе доминацију. Зато су у својим поступцима пресмијешни и јадни, не сналазе се. Ал разумијем их, није им лако. Велика је то фрустрација, тектонски поремећај. Импотентни на геостратеком, политичком плану. Бај бај бајна Западна Европо!!! Сад сте права колонија САД-а. Тјешите се како сте ви свијет.

Name

ПА,

02.05.2022 16:19

Ако вас занима,провјерити ћете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

02.05.2022 16:20

Изгледа да нема рубаља али нема ни гаса. А резерве су све мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

02.05.2022 16:34

Често сам у земљама ЕУ, народ свагдје ко народ, ал брате политичари су им смрадови невиђени. Ово око Украјине их је разобличило само тако. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахах

02.05.2022 17:34

Немамо сазнања, јооој, а овамо купују само тако. Како се унизише, вала и нека. То ти је оно кад се кур*иш , а немаш чиме. Хахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупост

02.05.2022 21:09

Људи плате у еврима ил доларима а онда они то претварају у ста оце могу и кромпир ако им је по вољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУ

03.05.2022 05:58

Неће бит да је тако. Ипак морају доћи у банку пребацити новац у рубље и онда на други шалтер да плате. А могу и у другим банкама купити Рубље па доћи на онај исти шалтер и платити. Како то нису хтјеле да ураде двије земље њима је испорука обустављена.