Набављамо оружје да одвратимо нападе, чувамо мир

Предсједник Александар Вучић најавио је данас да би до краја ове или почетком сљедеће године Србија могла да договори набавку француских "рафала", док се тек очекују преговори са британском страном о набавци "тајфуна", додајући да је кинески ФК3 купљен по повољној цијени, истичући да је то одвраћајуће наоружање за све потенцијалне агресоре.

Србија 30.04.2022 | 14:07
Набављамо оружје да одвратимо нападе, чувамо мир

Вучић је одговарајући на питања новинара у Батајници о набавци "рафала" и "тајфуна", рекао да се већ дуже вријеме преговара о куповини 12 француских "рафала".

"Верујем да ћемо до краја године најкасније следеће почектом бити спремни да договоримо ту набавку, да ли '6 плус 6' или 12 потпуно нових авиона. Верујем да ће бити 12 нових", рекао је Вучић.

Такође, додао је да се тек разговара, а очекују се преговори са британском страном око куповине "тајфуна", те да би и у том случају требало набавити цијелу ескадрилу, што је 12 до 14 комада.

"Видећемо како ће преговори да теку", рекао је Вучић.

Поновио је да се размишља о ловачким бомбардерима попут кинеског Л 15, али да се о томе уопште није ушло у преговоре с кинеском страном.

На питање колико је плаћен кинески систем ФК 3, те да ли се планирају нове набавке тог оружја, Вучић је рекао да је купљено колико је било потребно.

"То је оно што смо наручили 2019. године, то смо купили, за наш новац и обезбедили довољно да чувамо и наше небо и да нам јавни дуг у односу на БДП не пређе 60 одсто. Када будемо имали још пара, купићемо још, за сада немамо могућности", рекао је Вучић.

Када је ријеч о цијени, навео је да цијена била "онако како смо се договорили".

"Када му будете показали војску која то тако саопшти, саопштићемо и ми", указао је Вучић да се о цијени не говори, наводећи да је свакако било повољна.

"Три до четири пута је јефтиније у односу на системе таквог квалитета. Била је от добра понуда кинеских пријатеља и драго ми је што су грађани Србије поносни на оружје и оруђе које не може никога да угрози него случи да чувамо своју земљу", рекао је предсједник Србије.

Он је указао да је то оружје које се не користи на туђој, већ на сопственој територији, и дјелује одвраћајуће према потенцијалним агресорима.

За све оне који су, каже, говорили да том набавком постају проблем у региону, каже да је "сит таквих бесмислица".

"Тога 'сад ће мали Путин некога да нападне'… Лагали су сваки пут о томе. Србија ће да чува мир и стабилност, наставиће то да чини, али никоме неће да дозовли да буде џак за ударање, као до пре неколико година", закључио је Вучић.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

И Да

30.04.2022 12:50

Одбранимо и сачувамо свој Народ, ма гдје он био, реци слободно ! Америка брани своје интересе у Украјини, ваљда и ми можемо бранити своје интересе у широј околини ! Знам да ова констатација многима неће годити, али једноставно, ствари тако стоје !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоцо

30.04.2022 13:06

Србија се мозе наорузавати колико хоце али зна се ко коси а ко воду носи

Name

приједор

30.04.2022 13:53

Правац Косово шта чекате.....

Name

Рамиз

30.04.2022 16:50

Смијешни сте баш, ?????

Name

Ре

30.04.2022 18:59

Види рудоње,ко залосна сова.