Nabavljamo oružje da odvratimo napade, čuvamo mir

Predsjednik Aleksandar Vučić najavio je danas da bi do kraja ove ili početkom sljedeće godine Srbija mogla da dogovori nabavku francuskih "rafala", dok se tek očekuju pregovori sa britanskom stranom o nabavci "tajfuna", dodajući da je kineski FK3 kupljen po povoljnoj cijeni, ističući da je to odvraćajuće naoružanje za sve potencijalne agresore.

Srbija 30.04.2022 | 14:07
Nabavljamo oružje da odvratimo napade, čuvamo mir

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u Batajnici o nabavci "rafala" i "tajfuna", rekao da se već duže vrijeme pregovara o kupovini 12 francuskih "rafala".

"Verujem da ćemo do kraja godine najkasnije sledeće počektom biti spremni da dogovorimo tu nabavku, da li '6 plus 6' ili 12 potpuno novih aviona. Verujem da će biti 12 novih", rekao je Vučić.

Takođe, dodao je da se tek razgovara, a očekuju se pregovori sa britanskom stranom oko kupovine "tajfuna", te da bi i u tom slučaju trebalo nabaviti cijelu eskadrilu, što je 12 do 14 komada.

"Videćemo kako će pregovori da teku", rekao je Vučić.

Ponovio je da se razmišlja o lovačkim bombarderima poput kineskog L 15, ali da se o tome uopšte nije ušlo u pregovore s kineskom stranom.

Na pitanje koliko je plaćen kineski sistem FK 3, te da li se planiraju nove nabavke tog oružja, Vučić je rekao da je kupljeno koliko je bilo potrebno.

"To je ono što smo naručili 2019. godine, to smo kupili, za naš novac i obezbedili dovoljno da čuvamo i naše nebo i da nam javni dug u odnosu na BDP ne pređe 60 odsto. Kada budemo imali još para, kupićemo još, za sada nemamo mogućnosti", rekao je Vučić.

Kada je riječ o cijeni, naveo je da cijena bila "onako kako smo se dogovorili".

"Kada mu budete pokazali vojsku koja to tako saopšti, saopštićemo i mi", ukazao je Vučić da se o cijeni ne govori, navodeći da je svakako bilo povoljna.

"Tri do četiri puta je jeftinije u odnosu na sisteme takvog kvaliteta. Bila je ot dobra ponuda kineskih prijatelja i drago mi je što su građani Srbije ponosni na oružje i oruđe koje ne može nikoga da ugrozi nego sluči da čuvamo svoju zemlju", rekao je predsjednik Srbije.

On je ukazao da je to oružje koje se ne koristi na tuđoj, već na sopstvenoj teritoriji, i djeluje odvraćajuće prema potencijalnim agresorima.

Za sve one koji su, kaže, govorili da tom nabavkom postaju problem u regionu, kaže da je "sit takvih besmislica".

"Toga 'sad će mali Putin nekoga da napadne'… Lagali su svaki put o tome. Srbija će da čuva mir i stabilnost, nastaviće to da čini, ali nikome neće da dozovli da bude džak za udaranje, kao do pre nekoliko godina", zaključio je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

I Da

30.04.2022 12:50

Odbranimo i sačuvamo svoj Narod, ma gdje on bio, reci slobodno ! Amerika brani svoje interese u Ukrajini, valjda i mi možemo braniti svoje interese u široj okolini ! Znam da ova konstatacija mnogima neće goditi, ali jednostavno, stvari tako stoje !

ODGOVORITE
Name

Coco

30.04.2022 13:06

Srbija se moze naoruzavati koliko hoce ali zna se ko kosi a ko vodu nosi

Name

prijedor

30.04.2022 13:53

Pravac Kosovo šta čekate.....

Name

Ramiz

30.04.2022 16:50

Smiješni ste baš, ?????

Name

Re

30.04.2022 18:59

Vidi rudonje,ko zalosna sova.