Хрватска: Брод тоне, а музика и даље свира

Већ због поскупљења енергената и хране би се стандард Хрвата могао дословце - преполовити. А онда долази и поскупљење након увођења евра, мада је већ сад блокирано 240.000 рачуна грађана.

Регион 29.04.2022 | 21:00
Хрватска: Брод тоне, а музика и даље свира

"Стандард становништва ће падати сљедећих неколико година под утицајем раста цијена енергената, шокова у ланцима снабдијевања, као и повећања приватног задуживања, кредитирања и неконтролисаног штампања новца", процјењује др. сц. Маринко Шкаре, ректор и професор на пулском Свеучилишту Јурја Добриле.

Хрватско становништво је погодио раст цијена плина, горива и електричне енергије и прије избијања рата у Украјини и економских посљедица које тек слиједе, а због несташица на свјетском тржишту још је лани почело значајно поскупљење хране.

Влада је тај цјеновни удар ублажила пакетом мјера у склопу којих је снизила ПДВ на енергенте и одређене намирнице. Саговорник ДW сматра да ће ефекти тих мјера бити занемариви: "То је као попусти од 50 одсто на тршћанском Понте Россу у прошлом вијеку. Укључују двије мајице, а све остало је по нормалној цијени. Иста ситуација је и с ПДВ-ом: пашће цијене салвета, а расти цијене свих нужних добара широке потрошње која грађани купују. Цијене хране и енергената ће расти без обзира на владин пакет и то повећање цијена већ је укалкулисано у инфлацију и цијене. Сви знамо да ће храна и енергија још поскупити, у оптимистичном сценарију од 10 до 15 одсто", каже Шкаре.

Жалости чињеница, додаје, што Хрватска готово у потпуности зависи од туристичке сезоне и ни о чему другом: "Некад респектабилна привреда темељена на индустрији претворила се у Доминканску Републику или Малдиве. Мјере морају ићи према енергетској самоодрживости уз пролонгирање увођења евра", сматра пулски економиста.

Наиме, према његовим ријечима, увођење европске валуте од почетка 2023. године донијеће Хрватској даљи талас инфлације.

"Искуства осталих земаља показала су да је раст цијена на годишњем нивоу након увођења евра био у просјеку 2 до 2,5 постотних јединица. Наравно да није прави тајминг за увођење европске валуте јер једини инструмент који имате у борби против инфлације јест монетарна политика, а без куне монетарна политика се проводи у Европској централној банци (ЕЦБ), а не у Хрватској централној банци (ХНБ)", вели он. По његовом мишљењу, јединствена монетарна и фискална политика на нивоу ЕУ само је још један економски мит.

"Привреде Италије, Њемачке, Ирске, Француске немају готово никакве сличности с хрватским. Како ћете онда рјешавати проблем инфлације у Хрватској путем ЕЦБ-а? Осим тога, ЕЦБ је најгори од свих, брод тоне а музика и даље свира, новац се штампа, камате су на историјски најнижим нивоима, а инфлација дивља", каже Шкаре.

Кад говори о оптимистичној варијанти, предвиђа постојећи ниво инфлације у идуће три године. Но, уколико рат у Украјини ескалира и дође до енергетских и трговинских ратова, сматра да нема граница расту цијена у идућим годинама.

ДW

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Хорват

29.04.2022 19:14

Није ни цудо сто је такво стање када Милановиц и Пленковиц појма немају засто су на власти само се косе као робови у вреци ,све то треба смијенити и праве људе ставити на власт..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.04.2022 19:14

Лоса политика и олоси људи воде дрзаву..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.04.2022 19:30

Ма вазно је да је код нас Мед и Млијеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Го еаст

29.04.2022 19:32

Сад ће Кроати ићи у Србију на привремени рад. Тамо је све јефтиније и има посла на све стране. Ха, ха, х

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

29.04.2022 19:36

Док се Милановиц и Пленковић свађају како припојити Херцеговину Хрватској и подржати Додика у његовим сулудим идебама о одцјепљењу РС тлне и хрватски и бтид републике српска а са добом вуку цјелу БиХ у амбис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

29.04.2022 19:53

Зато се и преоуцавају око БиХ јер не знају шта бих радили корисно за Хрватску па насли себи тему да их 4.године прођу као нешто покушавали али нису успјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.04.2022 20:06

Лосе а боље него код нас,назалост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

благо нама

29.04.2022 20:21

Битно је да је нама добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.04.2022 20:54

Ниво који чека Хрватску већ одавно је код нас заживио.Није ми јасно зашто нас оптерецавате руским проблемима кад нас и нашу буквално угусисе

Name

ПОЗАСЛУГАМА

29.04.2022 21:33

Убити це их њихова мрзња, сами бирају гдје це стици и како це зивјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

30.04.2022 06:37

Сви се продали глобалистима па паламуде глобалистицке небулозе и уваљују народ у проблеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

30.04.2022 10:11

Све је то нормално за модеран неоколинијализам какав је организован унутар ЕУ: слабе економије могу само да слузе оним много напреднијим, а расподјела зараде није према заслугама него премо каматама!

ОДГОВОРИТЕ