Упозорење: Европи на јесен пријети редукција гаса

Без обзира на то, Јакобик предвиђа да би најесен могло доћи до ограничења употребе гаса у Европи како би се гарантовала сигурност снабдијевања.

Свијет 29.04.2022 | 12:14
Упозорење: Европи на јесен пријети редукција гаса

Пољска је спремна да у потпуности обустави испоруке руског гаса потрошачима јер има алтернативне изворе енергије, изјавио је енергетски аналитичар са Јагелонског института у Пољској Wојциецх Јакобик, јавила је Анадолија.

Јакобик, који је уједно уредник Бизнесалерта, цијењеног извора о кључним енергетским и инфраструктурним питањима у Пољској, рекао је да Бугарска, такође, може опстати без руског гаса уз подршку Европске уније.

”То је нешто за шта се Европска комисија припремала, у блиској координацији и солидарности са државама чланицама и међународним партнерима”, рекла је предсједница Европске комисије Урсула вон дер Лајен.

СМАЊЕЊЕ ЗАВИСНОСТИ

Јакобик сматра да ова изјава показује, прије свега, огромну солидарност, као и дјелотворност ранијих инвестиција у интерконекторе и другу гасну инфраструктуру.

”Комисија ће, такође, интензивирати свој рад са такозваним регионалним групама држава чланица, које могу пружити најнепосреднију солидарност једне другима. То ће ублажити било какве утицаје на могуће прекиде у раду гаса”, истакао је он.

Како је казао, план РЕПоwерЕУ ће помоћи да се значајно смањи зависност земаља Уније о руским фосилним горивима већ ове године. Јакобик је објаснио да је Пољска способна да половину свог увоза из Русије надокнади другим изворима.

”Пољска користи 20 милијарди кубних метара гаса годишње, а увезла је до десет милијарди кубних метара из Русије. У могућности је да увози све своје потребе преко ЛНГ терминала и од својих сусједа. Ускоро ће бити спремна да увози и преко Балтиц Пипеа из Норвешке и ЛНГ-а из Литваније”, истакао је он.

Без обзира на то, Јакобик предвиђа да би најесен могло доћи до ограничења употребе гаса у Европи како би се гарантовала сигурност снабдијевања.

Катја Yафимава, виша научна сарадница на Оксфордском институту за енергетске студије, подсјетила је да су испоруке Пољској и Бугарској обустављене због њиховог одбијања да слиједе нови механизам плаћања успостављен декретом руског предсједника Владимира Путина.

Она је рекла да нова процедура и даље дозвољава европским купцима да плаћају у еврима, али декрет налаже додатне кораке које треба да предузму трећа највећа руска банка, Газпромбанк, како би се плаћање сматрало завршеним, односно извршила конверзија евра у рубље.

Међутим, она је објаснила да су Пољска и Бугарска рекле да је овај поступак у супротности са њиховим постојећим уговорима о снабдијевању. 

(Ослобођење)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Миха

29.04.2022 11:42

Као неће руски гас директно од Руса али хоће тај исти руски гас али само реекспортован из Њемачке али наравно 30% скупљи. Да није смијешно било би жалосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

29.04.2022 11:58

Али зато се Пољаци праве паметни, а љето је кратко док је зима хладна.

Name

Ипе

29.04.2022 11:47

Нека Путин моли Кинезе да купе од Русије бар мало гаса,па макар ишао скоро бесплатно,а Европа ће се већ снаћи из других праваца,сигурно скупљи гас ће ЕУ плаћати,али слобода за Украјину нема цијене.Доста више и Путинових пријетњи,има хамбар житарица и бензинску пумпу,а макадами по цијелој Русији.Има још "бензински пумпи и хамбара" од Норвешке,Канаде па на даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За 10година

29.04.2022 12:48

Русија це бити најразвијрнија земља на свијету. Нема висе пљацке.

Name

Ипе ре "за 10 година"

29.04.2022 14:17

Па путин је на власти 22 године,што је до сад није развио,него огромно Руско богатство подијелио "својима",па сад олигарси троше по Европи и Америци новац,нафта,плин,руде све у власништву Путинови блиски људи,а народ фукара за 300 долара ради као и овдје у Босни и Херцеговини.БАГРА свуда иста.

Name

Није теско

29.04.2022 12:45

Наци оне који це убједјивати градјане у пусте лази....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стегни

29.04.2022 15:43

Путине само заврћи гас, не чекај зиму. Знамо одакле долази нацизам и ко га потхрањује у Украјини.

ОДГОВОРИТЕ