Upozorenje: Evropi na jesen prijeti redukcija gasa

Bez obzira na to, Jakobik predviđa da bi najesen moglo doći do ograničenja upotrebe gasa u Evropi kako bi se garantovala sigurnost snabdijevanja.

Svijet 29.04.2022 | 12:14
Upozorenje: Evropi na jesen prijeti redukcija gasa

Poljska je spremna da u potpunosti obustavi isporuke ruskog gasa potrošačima jer ima alternativne izvore energije, izjavio je energetski analitičar sa Jagelonskog instituta u Poljskoj Wojciech Jakobik, javila je Anadolija.

Jakobik, koji je ujedno urednik Biznesalerta, cijenjenog izvora o ključnim energetskim i infrastrukturnim pitanjima u Poljskoj, rekao je da Bugarska, takođe, može opstati bez ruskog gasa uz podršku Evropske unije.

”To je nešto za šta se Evropska komisija pripremala, u bliskoj koordinaciji i solidarnosti sa državama članicama i međunarodnim partnerima”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen.

SMANJENJE ZAVISNOSTI

Jakobik smatra da ova izjava pokazuje, prije svega, ogromnu solidarnost, kao i djelotvornost ranijih investicija u interkonektore i drugu gasnu infrastrukturu.

”Komisija će, takođe, intenzivirati svoj rad sa takozvanim regionalnim grupama država članica, koje mogu pružiti najneposredniju solidarnost jedne drugima. To će ublažiti bilo kakve uticaje na moguće prekide u radu gasa”, istakao je on.

Kako je kazao, plan REPowerEU će pomoći da se značajno smanji zavisnost zemalja Unije o ruskim fosilnim gorivima već ove godine. Jakobik je objasnio da je Poljska sposobna da polovinu svog uvoza iz Rusije nadoknadi drugim izvorima.

”Poljska koristi 20 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a uvezla je do deset milijardi kubnih metara iz Rusije. U mogućnosti je da uvozi sve svoje potrebe preko LNG terminala i od svojih susjeda. Uskoro će biti spremna da uvozi i preko Baltic Pipea iz Norveške i LNG-a iz Litvanije”, istakao je on.

Bez obzira na to, Jakobik predviđa da bi najesen moglo doći do ograničenja upotrebe gasa u Evropi kako bi se garantovala sigurnost snabdijevanja.

Katja Yafimava, viša naučna saradnica na Oksfordskom institutu za energetske studije, podsjetila je da su isporuke Poljskoj i Bugarskoj obustavljene zbog njihovog odbijanja da slijede novi mehanizam plaćanja uspostavljen dekretom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ona je rekla da nova procedura i dalje dozvoljava evropskim kupcima da plaćaju u evrima, ali dekret nalaže dodatne korake koje treba da preduzmu treća najveća ruska banka, Gazprombank, kako bi se plaćanje smatralo završenim, odnosno izvršila konverzija evra u rublje.

Međutim, ona je objasnila da su Poljska i Bugarska rekle da je ovaj postupak u suprotnosti sa njihovim postojećim ugovorima o snabdijevanju. 

(Oslobođenje)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Miha

29.04.2022 11:42

Kao neće ruski gas direktno od Rusa ali hoće taj isti ruski gas ali samo reeksportovan iz Njemačke ali naravno 30% skuplji. Da nije smiješno bilo bi žalosno

ODGOVORITE
Name

Q

29.04.2022 11:58

Ali zato se Poljaci prave pametni, a ljeto je kratko dok je zima hladna.

Name

Ipe

29.04.2022 11:47

Neka Putin moli Kineze da kupe od Rusije bar malo gasa,pa makar išao skoro besplatno,a Evropa će se već snaći iz drugih pravaca,sigurno skuplji gas će EU plaćati,ali sloboda za Ukrajinu nema cijene.Dosta više i Putinovih prijetnji,ima hambar žitarica i benzinsku pumpu,a makadami po cijeloj Rusiji.Ima još "benzinski pumpi i hambara" od Norveške,Kanade pa na dalje.

ODGOVORITE
Name

Za 10godina

29.04.2022 12:48

Rusija ce biti najrazvijrnija zemlja na svijetu. Nema vise pljacke.

Name

Ipe re "za 10 godina"

29.04.2022 14:17

Pa putin je na vlasti 22 godine,što je do sad nije razvio,nego ogromno Rusko bogatstvo podijelio "svojima",pa sad oligarsi troše po Evropi i Americi novac,nafta,plin,rude sve u vlasništvu Putinovi bliski ljudi,a narod fukara za 300 dolara radi kao i ovdje u Bosni i Hercegovini.BAGRA svuda ista.

Name

Nije tesko

29.04.2022 12:45

Naci one koji ce ubjedjivati gradjane u puste lazi....

ODGOVORITE
Name

Stegni

29.04.2022 15:43

Putine samo zavrći gas, ne čekaj zimu. Znamo odakle dolazi nacizam i ko ga pothranjuje u Ukrajini.

ODGOVORITE