Њемачка неће блокирати ембарго на руску нафту

Немачка се неће противити ембаргу Европске уније на увоз руске нафте, иако не сматра да је то најефикасније средство да се нанесе штета председнику Русије Владимиру Путину, извештава "Блумберг".

Свијет 29.04.2022 | 10:20
Њемачка неће блокирати ембарго на руску нафту

Немачки министар економије и вицеканцелар Роберт Хабек упозорио је да би заустављање увоза руске нафте нанело озбиљан ударац највећој европској економији, који подразумева и мањак понуде и „огромно повећање цена“.

„Али, нећемо доживети националну катастрофу. Постигли смо велики напредак у погледу нафте и могли бисмо да се придружимо ембаргу ако до њега дође. Немачка неће томе стати на пут“, рекао је Хабек касно у четвртак у интервјуу за телевизију ЗДФ.

Он је раније ове недеље изјавио да је Немачка већ смањила своје ослањање на руску нафту у довољној мери која потпуни ембарго чини „изводљивим“.

Удео руске нафте у немачком увозу пао је на око 12 посто са 35 процената колико је износио пре руског напада на Украјину, рекао је Хабек недавно приликом посете Варшави.

Он је, ипак, у интервјуу за ЗДФ јасно ставио до знања да је скептичан у погледу нафтног ембарга, истичући да би такав потез могао бити „контрапродуктиван“ јер би потенцијално омогућио Русији да испоручује нафту другим земљама чак и по вишој цени, додајући да би Путин такође могао да искористи нафту да задобије подршку неких држава.

„Морамо да зауставимо раст глобалних цена нафте, али не на начин да њихов ниво могу себи да пруште само Немачка, западна Европа, САД и можда Канада. Тад би Путин могао да каже - видите шта се дешава, капиталистички запад вас чини сиромашним, ја ћу вам помоћи, од мене можете да добијете попуст 20 одсто, само тражим да ми будеш савезник", рекао је Хабек.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Промаја око главе?

29.04.2022 08:40

Е мој Хабек не преостаје Ван ниста друго него градити електро-вјетрењаце.. Независност од Русије мозете остварити тек за десетак година..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.04.2022 13:01

Изгледа да теби скоди промаја. Само да знас да швабо мозе преко ноћи енергетски бити неовисан. Само смањи еколошку норму и то је то. Знам да ти то не разумес а јбга провозај се мало њемацком сконтати цес ако ниста да им шума труне док они увозе балване. Мозда и ти балване сконтас ЗАСТО ТО

Name

За ре

29.04.2022 17:00

Изгкеда да су веце свабе ови наси гастарбајтери од самих сваба .по твојим коментарима све се јасно виду.окусили који еуро висе па се одмах одрекли и вјере и нације. Како сте "на криво насадјени " тако цете мозда и проци. Код нас ови стари увијек говорили "пази да не донесес гаце на стапу"

Name

Ибрахим Баyерн

29.04.2022 08:49

Њемацка је увелико умјесана у ратну кампању. Замислите, на улазу у робну куцу "Кауфхоф" стоји натпис "Подрзимо Украјину", а од неки дан испоруцује тенкове Украјини. Мислим да би Русија требала да размисли и да заврне доток гаса и нафте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ибрахима

29.04.2022 12:37

Краљу није искљуцено врло брзо да це поравнати Берлин са земљом посто свабо треци пут иде на Русију , а зна се да пјесадија виссе неце ици ко у другом свјетском рату, волио бих да гријесим…

Name

Оракле

29.04.2022 15:03

Ово је рат измедју НАТО и Русије на терену Украјине, за сада, али би могао лако да се просири!

Name

Сто неце

29.04.2022 08:54

Какве су то сада игре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

29.04.2022 11:04

Ухватили се приче о нафти и гасу, а прећуткују да им је више од пола индустрије на кољенима због сировина и полупроизвода из Русије. Металска индустрија, петрохемија, ауто-индустрија, фармација, електро-индустрија... Све јефтино добијано из Русије, па се ови само потписивали на готово. Није Русија Либија, да јој можеш остати дужан 200 милијарди $ нафте, па изазвати рат и отписати дуг! О каквим економским силама се прича, кад су то све голи лопови, који вијековима пљачкају свијет и причају како су силе?! Е, па, вријеме је за препакивање и истину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

29.04.2022 12:58

Погубили се у новонасталом времену....

Name

Ниста ви

29.04.2022 13:01

Не мозете, немоцни сте.... Нафта је оних дрзава које је испоруцују и имају право да диктирају цијену и нацин плацања, а ви диктирајте са циме располазете по вољи.... Цао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пао на 12%

29.04.2022 21:08

Мозес јос лапрдати док икако цури а онда се цувај сопственог народа....

ОДГОВОРИТЕ