Njemačka neće blokirati embargo na rusku naftu

Nemačka se neće protiviti embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte, iako ne smatra da je to najefikasnije sredstvo da se nanese šteta predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, izveštava "Blumberg".

Svijet 29.04.2022 | 10:20
Njemačka neće blokirati embargo na rusku naftu

Nemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek upozorio je da bi zaustavljanje uvoza ruske nafte nanelo ozbiljan udarac najvećoj evropskoj ekonomiji, koji podrazumeva i manjak ponude i „ogromno povećanje cena“.

„Ali, nećemo doživeti nacionalnu katastrofu. Postigli smo veliki napredak u pogledu nafte i mogli bismo da se pridružimo embargu ako do njega dođe. Nemačka neće tome stati na put“, rekao je Habek kasno u četvrtak u intervjuu za televiziju ZDF.

On je ranije ove nedelje izjavio da je Nemačka već smanjila svoje oslanjanje na rusku naftu u dovoljnoj meri koja potpuni embargo čini „izvodljivim“.

Udeo ruske nafte u nemačkom uvozu pao je na oko 12 posto sa 35 procenata koliko je iznosio pre ruskog napada na Ukrajinu, rekao je Habek nedavno prilikom posete Varšavi.

On je, ipak, u intervjuu za ZDF jasno stavio do znanja da je skeptičan u pogledu naftnog embarga, ističući da bi takav potez mogao biti „kontraproduktivan“ jer bi potencijalno omogućio Rusiji da isporučuje naftu drugim zemljama čak i po višoj ceni, dodajući da bi Putin takođe mogao da iskoristi naftu da zadobije podršku nekih država.

„Moramo da zaustavimo rast globalnih cena nafte, ali ne na način da njihov nivo mogu sebi da prušte samo Nemačka, zapadna Evropa, SAD i možda Kanada. Tad bi Putin mogao da kaže - vidite šta se dešava, kapitalistički zapad vas čini siromašnim, ja ću vam pomoći, od mene možete da dobijete popust 20 odsto, samo tražim da mi budeš saveznik", rekao je Habek.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Promaja oko glave?

29.04.2022 08:40

E moj Habek ne preostaje Van nista drugo nego graditi elektro-vjetrenjace.. Nezavisnost od Rusije mozete ostvariti tek za desetak godina..

ODGOVORITE
Name

Re

29.04.2022 13:01

Izgleda da tebi skodi promaja. Samo da znas da švabo moze preko noći energetski biti neovisan. Samo smanji ekološku normu i to je to. Znam da ti to ne razumes a jbga provozaj se malo njemackom skontati ces ako nista da im šuma trune dok oni uvoze balvane. Mozda i ti balvane skontas ZASTO TO

Name

Za re

29.04.2022 17:00

Izgkeda da su vece svabe ovi nasi gastarbajteri od samih svaba .po tvojim komentarima sve se jasno vidu.okusili koji euro vise pa se odmah odrekli i vjere i nacije. Kako ste "na krivo nasadjeni " tako cete mozda i proci. Kod nas ovi stari uvijek govorili "pazi da ne doneses gace na stapu"

Name

Ibrahim Bayern

29.04.2022 08:49

Njemacka je uveliko umjesana u ratnu kampanju. Zamislite, na ulazu u robnu kucu "Kaufhof" stoji natpis "Podrzimo Ukrajinu", a od neki dan isporucuje tenkove Ukrajini. Mislim da bi Rusija trebala da razmisli i da zavrne dotok gasa i nafte.

ODGOVORITE
Name

Za Ibrahima

29.04.2022 12:37

Kralju nije iskljuceno vrlo brzo da ce poravnati Berlin sa zemljom posto svabo treci put ide na Rusiju , a zna se da pjesadija visse nece ici ko u drugom svjetskom ratu, volio bih da grijesim…

Name

Orakle

29.04.2022 15:03

Ovo je rat izmedju NATO i Rusije na terenu Ukrajine, za sada, ali bi mogao lako da se prosiri!

Name

Sto nece

29.04.2022 08:54

Kakve su to sada igre?

ODGOVORITE
Name

Z

29.04.2022 11:04

Ухватили се приче о нафти и гасу, а прећуткују да им је више од пола индустрије на кољенима због сировина и полупроизвода из Русије. Металска индустрија, петрохемија, ауто-индустрија, фармација, електро-индустрија... Све јефтино добијано из Русије, па се ови само потписивали на готово. Није Русија Либија, да јој можеш остати дужан 200 милијарди $ нафте, па изазвати рат и отписати дуг! О каквим економским силама се прича, кад су то све голи лопови, који вијековима пљачкају свијет и причају како су силе?! Е, па, вријеме је за препакивање и истину!

ODGOVORITE
Name

Tako je

29.04.2022 12:58

Pogubili se u novonastalom vremenu....

Name

Nista vi

29.04.2022 13:01

Ne mozete, nemocni ste.... Nafta je onih drzava koje je isporucuju i imaju pravo da diktiraju cijenu i nacin placanja, a vi diktirajte sa cime raspolazete po volji.... Cao

ODGOVORITE
Name

Pao na 12%

29.04.2022 21:08

Mozes jos laprdati dok ikako curi a onda se cuvaj sopstvenog naroda....

ODGOVORITE