Кина одбацила тврдње о свемирској претњи и позвала на супротстављање поморском малтретирању САД-а

Портпарол Министарства националне одбране Тан Кефеи оптужио је у четвртак САД и Јапан за измишљање такозване „свемирске претње Кине“ и позвао на заједничко супротстављање поморском малтретирању САД-а.

Свијет 29.04.2022 | 09:57
Кина одбацила тврдње о свемирској претњи и позвала на супротстављање поморском малтретирању САД-а

Кина је посвећена мирном коришћењу свемира, активно се залаже за спречавање наоружања и трке у наоружању у свемиру и унапређује међународну сарадњу у свемиру, рекао је портпарол, коментаришући извештаје у вези са тзв. “свемирском претњом Кине” на конференцији за новинаре.

САД и Јапан, игноришући чињенице, измислили су и проширили такве изговоре због сопствене војне експанзије и превласти у свемиру, навео је он.

Сједињене Државе, као земља са највећим бројем сателита, лансирале су све врсте сателита, укључујући и војне извиђачке сателите и увелико су се укључиле у комерцијалне инвестиције у свемир купујући милијарде долара комерцијалних сателитских услуга за војне сврхе. Истовремено, САД су одбиле нацрт уговора о „Спречавању постављања оружја у свемир, претњи или употреби силе против свемирских објеката” који су предложиле Кина и Русија и формирање „групе владиних стручњака о даљим ефикасним мерама за спречавање трке у наоружању у свемиру" од стране УН-а, што доводи до застоја међународних напора у свемиру, рекао је Тан, додајући да Јапан такође убрзава своју војну изградњу у свемиру и успоставља "свемирске борбене снаге“.

Ови потези су повећали ризик од наоружавања и трке у наоружању у свемиру и негативно утицали на глобалну стратешку стабилност, истакао је он.

Навигација није малтретирање и слобода није хотимична, подвукао је Тан. Све би требало да буде засновано на међународном праву и основним нормама међународних односа, уз суверенитет и безбедност приморских држава као границе.

Тан је то рекао као одговор на питање у вези са годишњим извештајем о слободи пловидбе САД за фискалну 2021. годину, у којем се наводи да су САД оспориле 37 „прекомерних поморских потраживања“ из 26 земаља и региона, од којих је Кина била највише укључена, са пет случајева који се односе на континентални део Кине и један који се односи на регион Тајвана.

Позивамо САД да одиграју своју улогу као одговорна велика земља, зауставе такозване „операције слободе пловидбе“, престану да издају такве неодговорне извештаје, искрено поштују суверенитет, безбедност, поморска права и интересе других земаља и учине више у доприносу регионалном миру и стабилности, поновио је Тан.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Само чврсто

29.04.2022 16:03

Када с у у питању американци, енглези и још неки њима веома блиски онда се не треба заваравати да је са њима могућ било какав фер договор. Треба ићи копље испред њих и радити на сопственим плановима који ће имати предоминацију над њима. То је једино рјешење да их се држи у оквиртима којима неће можи загорчавати ђивоте људи широм свијета. дакле, са њима нема договора. треб Треба им показати одлучност, чврстину и дати до зања да има и других који могу да заврте ствар кад затреба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

езекиел цхан

30.04.2022 11:04

Терорису вам народ по градовима а ти пицас о Америма, средите прво стање у својој куци.Сви кинески спијуни вани це преци на страну амера.

ОДГОВОРИТЕ