Мјештани остали без пута због радова РиТЕ Угљевик

Велико клизиште, узроковано ископима и радовима у руднику угља, однијело је регионални пут од Угљевика према Старом Угљевику, а саобраћај се одвија отежано.

Република Српска 29.04.2022 | 09:09
Мјештани остали без пута због радова РиТЕ Угљевик

Једно возилом је одлетило са путем у провалију, срећом нико није повријеђен, а мјештани траже да се пут што прије санира. Преносим у цјелости текст који сам добио из Угљевика.

У надлежности општине Угљевик није изградња и санација регионалног путног правца али су из лоалне управе поручили да ће предузети све кораке који су регулисани законом како би штета била санирана у што краћем року јер предсјецање ове дионице није угрозило само саобраћајну комуникацију него и снабдијевање водом и електрчном енергијом мјештане поменутих села.

У 21. вјеку чекати и одлагати рјешење проблема као што је потпупо пресјечен саобраћај на регионалном путу, је несхватљиво, неодговорно и несавјесно.

Неодговоран је и одговор који су добили од Путева Републике Српске. Без икакве журбе да рјеше проблем , не прецизирајући тачан датум и рок,они су саопштили да ће у току ове године бити реализоване јавне набавке у вези са изградњом урушеног дијела трасе регионалног пута у зони Старог Угљевика.

Из Јавног предузећа “Путеви Републике Српске” Срни је ипак јасно речено да финансирање техничке документације и саму изградњу реализује Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ “Угљевик”.

“У складу са Законом о јавним путевима прописано је да се измјештање или реконструкција дијела пута због грађења новог објекта, гдје спада и рудник, врши у складу са стандардима постојеће категорије пута, а трошкове измјештања пута у цијелости сноси инвеститор новог објекта”, наводи се у саопштењу ЈП „Путеви РС“.

Подсјећају да је прошле године потписан Споразум о уређењу међусобних односа, права, обавеза и одговорности у вези реализације трајног измјештања дијела трасе регионалног пута, који се налази у експлатационом пољу лежишта “Богутово село-Угљевик исток 1”, између “Путева Српске” и “Електропривреде Републике Српске”, зависно предузеће РиТЕ “Угљевик”.

Након потписивања овог споразума, формиран је стручни тим за спровођење поступка утврђивања трајне трасе дионице, додају из “Путева Српске”.

У саопштењу се истиче да је радом стручном тима у претходном периоду утврђено да је за реализацију трајног измјештања трасе регионалног пута неопходно израдити свеобухватну и детаљну техничку документацију те да је обавеза “Путева Српске” да спроведе јавну набавку за избор правног лица које ће израдити ту документацију.

“Јавно предузеће `Путеви Републике Српске` прати стање регионалног пута и уколико дође до даљег урушавања дијела трасе активностима РиТе `Угљевик`, с циљем безбједности саобраћаја и учесника у саобраћају, затражиће од Министарства саобраћаја и веза да донесе рјешење о обустави саобраћаја до трајног измјештања пута”, наводи се у саопштењу.

Очито је разоткривено узалудно покушавање руководства „РиТЕ“ Угљевик да одговорност пребаци на локалну заједницу Бахатост и небригу управе овог предузећа становници на својој кожи осјећају већ 7 година. Највише су погођени мјештани заселака Фалчићи, Марковићи, Јовановићи, Пејчићи који су буквално одсјечени од остатка општине и свијета.

небојшавукановић

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бахатост РиТе

29.04.2022 09:39

Од када су руководиоци РиТЕ Угљевик,чланови секташке криминалне организације,зване СНСД,запосјели на кључна мјеста предузећа,све је кренуло по злу. Умјесто да извршавају обавезе,лоптицу пребацују на локалну заједницу,што се мора зауставити под хитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

29.04.2022 09:44

Два најаца министра дјокиц и цориц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет се неки

29.04.2022 14:58

...позивају на 21.вијек а славе и прожељкују средњовјековље...

ОДГОВОРИТЕ