Mještani ostali bez puta zbog radova RiTE Ugljevik

Veliko klizište, uzrokovano iskopima i radovima u rudniku uglja, odnijelo je regionalni put od Ugljevika prema Starom Ugljeviku, a saobraćaj se odvija otežano.

Republika Srpska 29.04.2022 | 09:09
Mještani ostali bez puta zbog radova RiTE Ugljevik

Jedno vozilom je odletilo sa putem u provaliju, srećom niko nije povrijeđen, a mještani traže da se put što prije sanira. Prenosim u cjelosti tekst koji sam dobio iz Ugljevika.

U nadležnosti opštine Ugljevik nije izgradnja i sanacija regionalnog putnog pravca ali su iz loalne uprave poručili da će preduzeti sve korake koji su regulisani zakonom kako bi šteta bila sanirana u što kraćem roku jer predsjecanje ove dionice nije ugrozilo samo saobraćajnu komunikaciju nego i snabdijevanje vodom i elektrčnom energijom mještane pomenutih sela.

U 21. vjeku čekati i odlagati rješenje problema kao što je potpupo presječen saobraćaj na regionalnom putu, je neshvatljivo, neodgovorno i nesavjesno.

Neodgovoran je i odgovor koji su dobili od Puteva Republike Srpske. Bez ikakve žurbe da rješe problem , ne precizirajući tačan datum i rok,oni su saopštili da će u toku ove godine biti realizovane javne nabavke u vezi sa izgradnjom urušenog dijela trase regionalnog puta u zoni Starog Ugljevika.

Iz Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” Srni je ipak jasno rečeno da finansiranje tehničke dokumentacije i samu izgradnju realizuje Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik”.

“U skladu sa Zakonom o javnim putevima propisano je da se izmještanje ili rekonstrukcija dijela puta zbog građenja novog objekta, gdje spada i rudnik, vrši u skladu sa standardima postojeće kategorije puta, a troškove izmještanja puta u cijelosti snosi investitor novog objekta”, navodi se u saopštenju JP „Putevi RS“.

Podsjećaju da je prošle godine potpisan Sporazum o uređenju međusobnih odnosa, prava, obaveza i odgovornosti u vezi realizacije trajnog izmještanja dijela trase regionalnog puta, koji se nalazi u eksplatacionom polju ležišta “Bogutovo selo-Ugljevik istok 1”, između “Puteva Srpske” i “Elektroprivrede Republike Srpske”, zavisno preduzeće RiTE “Ugljevik”.

Nakon potpisivanja ovog sporazuma, formiran je stručni tim za sprovođenje postupka utvrđivanja trajne trase dionice, dodaju iz “Puteva Srpske”.

U saopštenju se ističe da je radom stručnom tima u prethodnom periodu utvrđeno da je za realizaciju trajnog izmještanja trase regionalnog puta neophodno izraditi sveobuhvatnu i detaljnu tehničku dokumentaciju te da je obaveza “Puteva Srpske” da sprovede javnu nabavku za izbor pravnog lica koje će izraditi tu dokumentaciju.

“Javno preduzeće `Putevi Republike Srpske` prati stanje regionalnog puta i ukoliko dođe do daljeg urušavanja dijela trase aktivnostima RiTe `Ugljevik`, s ciljem bezbjednosti saobraćaja i učesnika u saobraćaju, zatražiće od Ministarstva saobraćaja i veza da donese rješenje o obustavi saobraćaja do trajnog izmještanja puta”, navodi se u saopštenju.

Očito je razotkriveno uzaludno pokušavanje rukovodstva „RiTE“ Ugljevik da odgovornost prebaci na lokalnu zajednicu Bahatost i nebrigu uprave ovog preduzeća stanovnici na svojoj koži osjećaju već 7 godina. Najviše su pogođeni mještani zaselaka Falčići, Markovići, Jovanovići, Pejčići koji su bukvalno odsječeni od ostatka opštine i svijeta.

nebojšavukanović

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bahatost RiTe

29.04.2022 09:39

Od kada su rukovodioci RiTE Ugljevik,članovi sektaške kriminalne organizacije,zvane SNSD,zaposjeli na ključna mjesta preduzeća,sve je krenulo po zlu. Umjesto da izvršavaju obaveze,lopticu prebacuju na lokalnu zajednicu,što se mora zaustaviti pod hitno.

ODGOVORITE
Name

Borac

29.04.2022 09:44

Dva najaca ministra djokic i coric.

ODGOVORITE
Name

Opet se neki

29.04.2022 14:58

...pozivaju na 21.vijek a slave i proželjkuju srednjovjekovlje...

ODGOVORITE