Генерални секретар УН-а стигао у Украјину

Генерални секретар УН-а Антонио Гутереш допутовао је у Украјину након посјете Москви гдје се састао с предсједником Путином.

Свијет 27.04.2022 | 21:33
Генерални секретар УН-а стигао у Украјину

“У Украјину сам стигао након посјете Москви” – објавио је Гутереш на Тwиттеру.

Према његовим ријечима, УН ће наставити рад на проширењу хуманитарне подршке и обезбјеђивању евакуације цивила из зона сукоба.

“Што прије заврши овај рат, то боље – за добро Украјине, Русије и свијета” – истакао је генерални секретар УН, преноси Укринформ.

Гутереш ће у четвртак разговарати с украјинским предсједником Володимиром Зеленским и министром иностраних послова Украјине Дмитром Кулебом.

Како се наводи, након јучерашњег састанка Путина и Гутереша, портпарол генералног секретара УН-а рекао је да се Путин наводно сложио да се агенције УН-а и Међународни комитет Црвеног крста укључе у евакуацију цивила из фабрике Азовстаљ у Мариупољу.

Гутереш је предложио успостављање хуманитарне контакт групе коју би чинили представници Русије, Украјине и Уједињених нација како би се пронашли начини за отварање сигурних коридора уз локални прекид непријатељстава, као и како би се осигурало да су истински ефикасни.

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар