Хркаловић тврди да не познаје Вељка Беливука

Бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић негирала је данас у Специјалном суду да познаје осумњиченог вођу организоване криминалне групе Вељка Беливука, као и да има везе са убиством Властимира Милошевића 30. јануара 2017. у центру Београда.

Србија 27.04.2022 | 17:24
Хркаловић тврди да не познаје Вељка Беливука

Она је поред осталог оптужена да је 2018. године наложила тадашњем начелнику Одељења за истражне методе, другооптуженом Дејану Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада Беливуковог мобилног телефона, у то време окривљеног за убиство Милошевића.

Излажући своју одбрану Хркаловић је навела да је тадашњег министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића обавестила да се помиње у преписци, након чега је он наложио да му то пошаље, што је она и учинила.

Хркаловић је рекла да је након тога Стефановић њој наредио да позове Миленковића и да му каже да сачека са слањем поменутог извешатаја тужилаштву, након чега су уследили позиви тадашњег Вишег јавног тужиоца Наташе Кривокапић која је инсистирала да јој се докази доставе.

Она је навела да је сваки пут обавестила Стефановића о позивима и притиску тужитељке, након чега је он поручио да уколико (Кривокапић) има неки проблем позове њега лично.

Након осам месеци, како је навела, била је нова ургенција, након чега је Стефановић рекао да се извештај о поменутој преписци пошаље тужилаштву.

Хркаловић је негирала да је имала било какве везе са убиством Милошевића, познатом као "убиство на шинама", што је више пута данас поновила у судници.

Такође, одговарајући на питање суда, она је негирала да познаје Беливука.

Одговарајући на питање судије да ли познаје Дарка Елеза, Хркаловић је кратко одговорила не.

Она је такође негирала да је аудио снимак између сада покојних Драгослава Огњановића и Драгослава Милорадовића, скратила и такву верзију послала тужилаштву.

Рекла је и да није познавала Огњановића и Милорадовића.

Навела је да су је полицајци обавестили да се на снимку разговора њих двојице помињу њене интинмне фотографије, што је она послушала и рекла да је њој било непријатно када је сазнала ко је особа која је поменуте фотографије послала.

Њен бранилац Владимир Ðукановић на почетку данашњег суђења предложио је саслушање Стефановића као сведока, јер се, како каже, он више пута помиње у оптужном предлогу него његова брањеница.

Ðукановић је тражио сведочење бившег министра унитрашњих послова на околности да ли је он наредио да се један од извештаја полиције у вези са убиством Властимира Милошевића не пошаље Вишем тужилаштву благовремено, а уколико суд усвоји тај предлог, према речима Ðукановића, доћи ће и до суочавања са Хркаловићком.

Такође, њен је бранилац предложио за сведоке и бившу Вишу јавну тужилтељку Наташу Кривокапић и бившег директора полиције Владимира Ребића.

Он је оценио да се оптужни предлог тужилаштва заснива на исказу другооптуженог у овом случају бившег начелника Одељења за специјалне истражне методе Дејана Миленковића.

И браниоци друге двојице оптужених негирали су да су њихови клијенти починили кривична дела која им се стављају на терет и предложили своје доказе и сведоке.

Трећеоптужени је бивши начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић.

Хркаловић је на почетку суђења кратко негирала оптужбе које јој се стављају на терет,а исто су учинила и друга двојица оптужених, који се бране са слободе.

Хркаловић је данас дошла из кућног притвора, који јој је 31. марта одређен уз електронски надзор, а као замена за притвор у којем је била од краја децембра.

Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловић се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године.

Хркаловић се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевица 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе "Принципи", међу којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала бх.криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа кривичних дела које је тамо починио.

Оптужним предлогом Хркаловић се терети да је Шушњићу након подношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. против Елеза, тражила да се Елез стави на мере тајног надзора.

На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему примене друге мере попут тајног праћења.

Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловић је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

(Тањуг)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

БЛ

27.04.2022 15:34

Добра је зенска сто јест, јест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.04.2022 17:08

Добра је била за онога ко ју је тамо поставио. Ниста она није крива...само је извршавала налоге. Ето, из овог чланка све је диктирао Стефановић. Значи адреса је он.

Name

Ре

27.04.2022 17:16

да , згодна маца , зато је и у МУПу правила хаос, лизали јој из руке

Name

Јаста

27.04.2022 20:33

Ма невина к'о француска собарица!

Name

значи..

28.04.2022 16:36

министар лично кочио истрагу

Name

Јесте

27.04.2022 15:53

Али је зато велико ЗЛО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушко

27.04.2022 16:33

Нит ј...т, нит кући водити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

27.04.2022 17:02

Треба је ослободит неце она висе то поновит. Отело јој се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Солун

27.04.2022 17:19

Добро није рекла да не разумије матерњи језик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

27.04.2022 20:11

Да све ради, а да надлежни није био упознат???? Па људи молим вас, све је јасно. Као и код нас, полиција суд, тужилаштво не раде свој посао и зато нам је овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.04.2022 22:26

Покусава се бранити на суду и то је легитимно. Али ста казу докази? Ко је та особа, ста је пре задњег посла радила?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оде све у пм

28.04.2022 01:57

Јбг гдје је Стефановић ред је да се саслуша бар мало.....

ОДГОВОРИТЕ