Односи Србије и Словеније биће још бољи са Голобом

Директор љубљанског института ИФИМЕС Зијад Бећировић изјавио је данас да ће односи Словеније и Србије бити још бољи после победе Роберта Голога на републичким избома у Словенији и додаје да није сигуран да ће лидер Социјалдемократије Тања Фајон добити функцију министра спољних послова, како то пише аустријски јавни сервис ОРФ

Србија 27.04.2022 | 07:50
Односи Србије и Словеније биће још бољи са Голобом

У изјави за Тањуг, Бећировић је рекао да је Голоб, као највероватнији мандатар владе, најавио велике промене у унутрашњој и спољној политици.

Директор ИФИМЕС-а истиче да је Голоб веома прагматичан човек који има инжењерски приступ и није склон калкулацијама као традиционални политичари. Поготово не као Јанез Јанша који је, каже Бећиревић, прошао кроз разне еволуције да би на крају био најближи Будимпешти и Вишеградској групи.

„Голоб никога не искључује и види огромне потенцијале за сарадњу, јер је као први човек управе енергетске компаније пуно радио по региону. Пријатељски је настројен према свим земљама, а најважније је да има поштене намере да се односи на свим подручјима унапреде, а посебно са Србијом. За Словенију је Србија важан економски партнер, поготово што има доста простора да се та сарадња унапреди у интересу обе земље“, поручује директор ИФИМЕС-а.

На питање да ли би се ти односи могли погоршати уколико, као што то пише бечка штампа, Тања Фајон постане министарка спољних послова, Бећиревић каже да није сигуран да ће Фајонова добити ту функцију.

„Чак и ако је добије, мораће следити званичну политику Словеније коју ће Голоб креирати. Подсећам да је и Србија подржала Голоба. Мислим да је проблем Тање Фајон што је она прихватила један модел перцепције Србије који је још из времена Слободана Милошевића“, сматра Бећиревић.

Он додаје да је Фајонова једним делом подлегла том клишеу, али да су се и свет и Србија променили у последњих десетак година.

„Морају се наћи нове парадигме, а не робовати клишеима из прошлости“, поручује Бећировић.

На питање како је дошло до тако убедљиве победе странке која је основана пре три месеца, он одговара да Словенија има традицију да се пре избора појављују нове политичке опције и лидери и да се то већ четврти пут десило.

Прича да се поновио сценарио сличан ономе из 2006. године када влада Јанеза Јанша није дозволила поновни избор Зорана Јанковића, садашњег градоначелника Љубљане, за потпредседника управе Меркатора.

„То је натерало Јанковића да оснује своју странку Позитивна Словенија. Постао је тада градоначелник Љубљане и на тој позицији је и сада. Сем тога, 2011. је победио на изборима, али на жалост, није успео да формира Владу. Слично је са Робертом Голобом“, каже Бећиревић.

Он објашњава да Јанез Јанша није желео да продужи мандат комплетној управи, на челу са Голобом, у енергетској компанији ГЕН-И, једној од најуспешнијој у Европи, а првој у југоисточној Европи.

„То је потакло Голоба и његове истомишљенике да се организују. Основали су пократ „Слобода“ и на исти начин, као што је то урадио Јанковић, тријумфовали на изборима, али овога пута Роберт Голоб и покрет „Слобода“ поразили су владајућу Словенску демократску странку актуелног премијера Словеније и могу да формирају владу“, закључује Бећировић.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

незнам

27.04.2022 06:03

А нас Баја све мањи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

27.04.2022 06:25

А како ће Српска проћи кад је рудоња подржао Јаншу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пово

27.04.2022 06:34

Опет овај што ништа погодио никад није. Предвиђао је разне смјене, хапшења, одласке са власти и све се увијек контра десило. Ови НВО аналитичари само шуплу причу причају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

27.04.2022 08:31

Ја би кандудово свога мала. Ал неце Словенке.

ОДГОВОРИТЕ