Амбасада САД се огласила након отказане сједнице

Данашња дешавања у Дому народа Парламента БиХ била су заједнички неуспјех политичких представника да испуне своје уставне обавезе, саопшено је из Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 26.04.2022 | 20:33
Амбасада САД се огласила након отказане сједнице

"ХДЗ БиХ, уз подршку СНСД-а, непримјерено је искористио хитну процедуру како би поднио узми-или-остави приједлоге изборне реформе за које је раније закључено да су у супротности с правним стандардима и стандардима људских права ЕУ. То је укључивало власништво политичких странака над изборним мандатима, модел са двије листе за Предсједништво БиХ који би представљао даљу етничку подјелу и друге регресивне елементе", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, одлука СДА да злоупотријеби услов за кворум Дома народа како би блокирала расправу такође је била недосљедна са принципима функционалних демократских институција.

"Несугласице треба рјешавати кроз дебату и гласање, а не бојкотом. Опструкција и бојкот институција на државном нивоу, без обзира ко то ради, представља дестабилизирајуће антидејтонско понашање. Умјесто рециклирања неуспјелих, максималистичких приједлога и опструисања рада институција, политичке странке требају се фокусирати на оствариве реформи и дјеловање с циљем јачања демократских институција БиХ", наводи се у саопштењу.

Како се истиче, то укључује, у најмању руку, одобрење Савјета министара за финансирање општих избора у октобру и усвајање у Парламенту закона у области изборног интегритета на основу доприноса који су дали ЦИК, цивилно друштво и ОДИХР.

"Лидери у БиХ имају смислену одговорност да учествују у власти, граде консензус и испуне очекивања грађана за правовременим, демократским изборима, те напредак ка просперитетнијој будућности у евроатлантској заједници земаља", закључује се у саопштењу.

Подсјетимо, сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ је отказана након што на сједницу нису дошли делегати из СДА.

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Милојко

26.04.2022 18:37

Засто се ССНД залазе за хрватско питање, које они треба да ријесе у Федерацији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

26.04.2022 19:45

Замислите да амбасада БиХ у САД даје свој коментар на сједницу њихове власти. То би био напад на демократију.

Name

Ре

26.04.2022 20:36

Само пароле. Живио друг Тито. Бла, бла, бла. Шта се предузима. Ништа. Са парама за њихове плате могло би бити благостање.

Name

Злоцинци свјетски

27.04.2022 03:23

Нема те политике која мозе спасити ову територију од распада па ни ви паламуди и демагози! Нисте нагласили како су само Срби криви и да кад оде Додик биће мед и млијеко а док је исламских демократа у дзамијама све је у реду. Па ви стварно нисте нормални нормални.

Name

борац

27.04.2022 03:48

Зато сто су ти Додик и Зељка хрватског поријекла.

Name

Мирко

26.04.2022 18:52

Колико видим, ако ниста, УСА амбасада је поред СДА за неуспијех 'наљепила' и ХДЗ и СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кун'-фу Панда

27.04.2022 00:42

Па наравно, неце они дирати своје цедо. Лаксе је окривити све...

Name

Мили

27.04.2022 04:25

СДА је фаворизована од стране САД.

Name

Боки

26.04.2022 19:41

Па и ја кад сам имао високог представника као мали ( моја матер) сам редовно крао пекмез и слаткише из шпајза.. од пет,шест пута у просјеку, једном сам био ухваћен . Па ви закључите како то функционише.. Да нема високих представника одговарали би народу и промјене би брзо дошле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепо

26.04.2022 22:14

Нажалост Амери нису научили да се овде договором ништа не рјешава. Незнам кад це доћи памети да санкционишу Цовица због својих фашистичких планова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

27.04.2022 06:41

Боље им је да неприцају ниста. Све је ово њихово масло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

27.04.2022 07:12

Господо дипломате из САД и ЕУ ућините историску услугу овом напаћеном народу у БИХ, прекините овај вишегодишњи неуспјели експеримент од државе, и званићно уведите и објавите протекторат у БИХ, народи у овој " држави" биће вам захвални!

ОДГОВОРИТЕ